Det er OK å være vanlig

Ingrid Marie Bruun.

Sterke personlige historier og mange gode råd tok meløyungdommen med seg hjem etter å ha deltatt på konferansen "Det er OK å være vanlig".

– Skammen var så stor at jeg orket ikke mer, ville ikke mer. Jeg har fire selvmordsforsøk bak meg. Men som dere ser klarte jeg ikke å gjennomføre dem.

Slik startet Ingrid Marie Bruun fra Mental Helse Ungdom/Mental Empiri sitt foredrag "Fra skam til skamløs" under ungdomskonferansen "Det er OK å være vanlig" i Neverdal samfunnshall fredag 28. april. Her berørte hun en fullsatt sal med sin sterke historie om et liv med sykdom, operasjoner, skam, og drømmen om å få dø, slippe å våkne opp - og veien ut. 

Første gang
Det var Meløy ungdomsråd og Ungdommens fylkesråd i samarbeid med Meløy kommune som sto bak konferansen. Det er første gang det er arrangeret en konferanse innen psykisk helse rettet mot ungdom i Nordland. De som deltok var alle elevene fra 9. og 10. trinn i Meløy, politikere, kommuneansatte og andre inviterte gjester. Målet med konferansen var å gi ungdommene en verktøykasse for å ta seg av sin psykiske helse. Til å gi dem disse hadde arrangørene engasjert samfunnspsykolog Tommy Sotkajærvi, Ingrid Marie Bruun fra Mental Helse Ungdom, psykolog Aksel Inge Sinding, Henriette Oudmayer Simonsen fra TV-serien "Psykt perfekt", og folkehelserådgiver Anette Myrvang Gammelgård fra Finne UT. Og helt konkrete råd og redskaper til verktøykassa fikk deltakerne med seg hjem.

Helt vanlig
– Det er helt vanlig å slite i løpet av livet. Det betyr ikke at det er noe galt med oss. Vi kan ikke velge hva vi skal tenke eller føle, men vi kan bestemme hvordan vi skal takle dem, sa samfunnspsykolog Tommy Sotkajærvi, som ga ungdommene følgende fire råd:

– 1. Du er "psykt normal" om du har det litt kjipt en del av livet. 2. Bekjemp lykkemytene. 3. Løft øynene mot horisonten og spør hvem du kan være som gir mening uansett hva livet kaster mot deg. 4. Ensomhet skapes i sammenligningssamfunnet. Så vær oppmerksom på hva du skriver på Facebook.

Lev slik du ønsker
Psykolog Aksel Inge Sinding snakket om selvfølelse og hvordan takle alle de prestasjonskrav samfunnet og sosiale medier stiller. – Jeg foreslår at dere legger bort kravene om å være perfekt og isteden lever det livet dere selv ønsker å leve. Det å være lykkelig hele tiden er nemlig ikke normalt.

Han ga ungdommen følgende redskaper/råd for hverdagslykke:

– 1. Knytt bånd. Ikke vær alene. Treff andre i det virkelige liv, ikke bare i sosiale medier. 2. Gi og vær raus. 3. Vær oppmerksom; vær til stede her og nå. 4. Vær aktiv, vær i bevegelse. Å trene to ganger i uka er like effektivt som antidepressiva. 5. Fortsett å lære; det å lære og utforske nye ting er viktig for vår egen helse og velvære.

Mobbing
– På grunn av mobbing begynte jeg allerede som 6-åring å hate kroppen min. Mobbingen avtok etter hvert, men ikke de vonde tankene om min egen kropp. Men jeg var god på skolen, og det ble det som definerte meg, fortalte Henriette Oudmayer Simonsen.

Simonsen, som er kjent fra TV-serien "Psykt perfekt",  ga konferansen et innblikk i hvordan livet hennes har vært preget av de urimelige kravene hun stilte seg selv om å levere de beste karakterene og være best på skolen.

– Ja, vi har mye å være takknemlige for. Ja, vi bor i et land med mange muligheter. Ja, vi er heldige. Men - det er et faktum at det å konstant gå rundt og føle at man ikke er bra nok eller ikke strekker til, er ubeskrivelig tungt og så vanvittig ensomt. Jeg har kommet fremover i min prosess, men må innrømme at jeg fortsatt er kritisk til meg selv og sliter med å klare å tenke at karakterer og en pen kropp ikke er alt her i livet. Jeg tror aldri jeg kommer til elske alt ved meg, men det går an å få det bedre. 

Lad opp
Dagskonferansen ble avsluttet med folkehelserådgiver Anette Myrvang Gammelgård fra Finne UT.  Hun snakket om hva det er som lader oss ut, og om hvordan bruke naturen, pusten og bevegelser for å lade opp. 

– Du kan ikke forandre bølgene, men lær deg å surfe, var hennes oppfordring og fortalte om trendbølger som kommer og går, og hvordan mange sliter med å følge disse bølgene. Flere enkle teknikker for å takle dette fikk alle lære helt på tampen av dagen da hun ledet hele forsamlingen gjennom ulike oppmerksomhetsøvelser.

Konferansen ble oppsummert av ordfører Sigurd Stormo, som avrundet det hele med følgende ord: – Shit happens; det er helt OK å være vanlig.

Kontaktinformasjon

Navn
Marlene Blomstereng Karlsen
Stilling
Folkehelserådgiver
Besøksadr.
Gammelveien 5
Postadr.
8150 Ørnes
Telefon
75 71 00 00

Åpningstider:

Åpningstider omsorgsseksjonen
DagKlokkeslett
Mandag - Fredag 08.00 - 15.30