Du er her: Forside / Om Meløy - Politikk og administrasjon

Velkommen til Meløy - Welcome to Meløy

Gammelveien 5, 8150 Ørnes

Innhold

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?


    Meløy kommune ligger naturskjønt til helt nord på Helgelandskysten, med isbreen Svartisen som nærmeste nabo. Kommunen har, med sine 873 kvadratkilometer, mange aktive og livskraftige bygder, en rekke tettsteder og flere bebodde øyer. Ørnes er kommunens administrasjonssenter og trafikknutepunkt. Her finner du det meste av offentlige og private tjenester.

    Ta gjerne en titt i vår tilflytterbrosjyre "Velkommen til Meløy" for å bli bedre kjent med Meløy og hva vi har å tilby.

    Meløy nasjonalparkkommune

    Velkommen til nasjonalparkkommunen Meløy. Meløy ligger vakkert til helt på toppen av Helgelandskysten, omgitt av alpine topper, lange fjorder og et øyrike med mer enn 755 store og små øyer. Fra Meløy har du lett tilgang til flotte turer i Láhko nasjonalpark og Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Ønsker du andre opplevelser er mulighetene mange, både til fjells og til havs.

    Les om Meløy nasjonalparkkommune og hva vi har å tilby 

    Næringsliv

    Meløy har et sterkt og innovativt næringsliv med kraft, industri og havbruk som viktige elementer. Kommunen har en lang og stolt kraft- og industrihistorie som strekker seg over hundre år tilbake i tid. Fremdeles domineres næringslivet i Meløy av industri med noen store hjørnesteinsbedrifter, men gjennom flere omstillingsprosesser har næringslivet fått større bredde.

    God tilgang på rent og fornybart vann har lagt grunnlaget for at Meløy er blant landets største produsenter av vannkraft.  Glomfjord kraftverk ble satt i drift allerede i 1920, og i 1993 stod Svartisen kraftverk ferdig med en årlig produksjon på 2195 GWh.

    Den gode tilgangen på kraft og kjølevann la i sin tid grunnlaget for etablering av industrivirksomhet i Glomfjord. I dag er Yaras fabrikk i Glomfjord verdens nordligste mineralgjødselfabrikk, og er kommunens største private arbeidsgiver med omlag 190 ansatte.

    Flere større konsernbedrifter er lokalisert i Meløy. De største aktørene er Yara Norge Glomfjord, Norwegian Crystals, Statkraft, Bilfinger Industrial Services, Nova Sea, Chargill Aqua Nutrition (Ewos) og Mowi.

    Mer informasjon om næringslivet finner du her: 

    Næringsutvikling

    Næringslivet i Meløy (Meløy tett på)

    Kultur

    I Meløy finner du et svært aktivt kulturliv på flere ulike felt. Det produseres revy, konserter, festivaler, markedsdager og ulike sammenkomster i et forrykende tempo. Alle bygdene har sine dager og spesialiteter, noe som gjenspeiles i en mangfoldig kulturkalender for Meløy .

    Nordnorsk revyfestival arrangeres på Ørnes annenhver sommer. Her møtes revylag fra hele Nord Norge til nordnorsk mesterskap i revy. Vinnerne går videre til Norsk Revyfestival som arrangeres på Høylandet påfølgende år.  Under revyfestivalen strømmer publikum til Ørneshallen, og Meløy preges av mye galskap, latter og blide fjes.

    Kulturkalenderen for Meløy finner du her

    Les om kulturlivet i Meløy (Meløy tett på)

    På tur i Meløy

    Stikk gjerne innom Meløy rådhus på Ørnes og få med deg turbrosjyren "På tur i Meløy" med bilder og beskrivelser av mer enn 50 turer i Meløy. 

    Meløy rådhus har åpent alle dager fra kl. 08.00-15.30. 
    Telefon: 75 71 00 00 (mandag til fredag kl. 12.30-14.30)

    Informasjon og tips til turer og opplevelser i Meløy finner du her.

    Last ned turbrosjyren "På tur i Meløy".

    Se tips til turer i Meløy her.

    Se 5 flotte turer på ski i Meløyalpene.

    Se 7 anbefalte padleturer.

    Ta en tur til Svartisen!

    Et besøk på Svartisen er som et eventyr, med nye historier rundt hver en sving.

    Svartisen er Norges nest største isbre, og den lavest liggende på det europeiske fastland. En vandring opp til isen tar cirka 1 time i lett terreng, og passer fint for barnefamilier. På vei opp mot isen vil du oppleve fantastiske formasjoner, smelteelver og små kulper i berget som er fine å bade i.

    Ønsker du å oppleve breen på nært hold, kan du bestille brevandring hos en av våre erfarne breguider. Har du flere dager til rådighet anbefaler vi en romantisk kveldstur langs vakre Prins Olavs vei, den gamle turistveien opp mot breen som ble anlagt for mer enn 100 år siden.

    Les mer om Svartisen her.

    Slik reiser du til Meløy 

    Daglige bussforbindelser knytter Meløy til Bodø langs Kystriksveien. Hurtigbåtruten Nordlandsekspressen gir komfortabel transport sjøveien og anløper flere steder i Meløy på sine daglige turer mellom Bodø og Sandnessjøen. I tillegg er Ørnes anløpssted for Hurtigruten.

    Kommunen bindes sammen av et nett av ferge-, hurtigbåt- og bussforbindelser, som kan ta deg ut til øysamfunnene og rundt i kommunen.

    Her finner du informasjon om rutetilbudet for:

    Welcome to Meløy

    What to do when in Meløy?

    Meløy municipality is surrounded by lofty coastal mountains and an archipelago consisting of hundreds og islands, such as Bolga, Støtt, Meløy, and the largest of them all, Åmøy. Meløy can offer visitors exciting outdoors excursions, such as fishing, hiking and kayaking. 

    Read more at:

    Visit Svartisen

    Svartisen with its glacial arm Engenbreen, is the lowest lying glacier on the European mainland. A shuttle boat takes you across the Holandsfjord. 

    See timetables for the shuttle boat to Svartisen here.

    Tourist information

    Opening hours tourist information:

    Infopoint at town hall, Ørnes:

    Monday to Friday at 08.00-15.30.
    Telephone: +47 75 71 00 00 (monday-fridag at 12.30-14.30)

    Fakta om Meløy

    Geografi og areal

    Areal og kystlinje i Meløy:

    Det totale landarealet i Meløy, inkludert innsjøer medregnet er 873,2 km2

    • areal innsjøer: 51 km2
    • antall øyer: 755
    • areal øyer: 89 km2 
    • jordbruksareal i drift: 12 km2 
    • areal naturskog: 185 km2 
    • areal kulturskog: 36 km2 
    • total kystlinje: 514 km 
    • kystlinje øyer: 348 km 

    De tre høysteste fjellene i Meløy er:

    • Skjelåtinden 1637 meter over havet
    • Snøtinden 1594 meter over havet
    • Helgelandsbukken 1454 meter over havet

    De fire størst øyene i Meløy er:

    • Åmøy 23,4 km2
    • Meløy 21,8 km2 
    • Mesøy 8,0 km2 
    • Teksmona 5,2 km2

    Flytte til Meløy

    Kunne du tenke deg å jobbe, og bo i Meløy?
    Er du nysgjerrig på hvordan vi har det, eller har du kanskje nettopp flyttet hit?

    Meløy tiflytterkontor kan hjelpe deg å finne svar på ulike spørsmål du måtte ha. Ta gjerne kontakt på telefon 409 00 575.

    Les mer om Meløy tilflytterkontor her

    Les mer om Meløy og hva vi har å tilby 

    Sosiale medier

    Meløy kommune er aktiv på sosiale medier. Du finner oss på:

    Om kommunevåpenet

    Svartisvalmue er en svært sjelden plante som har sitt eneste voksested i Meløy. Hva er vel da mer naturlig enn at den er motiv i kommunevåpenet?

    Svartisvalmuen. Foto: Trond SkoglundFjellvalmuen (Papaver radicatum) vokser flere steder i Norge, gjerne knyttet til rasmarker i fjellet. Arten fjellvalmue inndeles i 14 underarter, alle med varierende utseende og sterkt begrenset utbredelse. Ved Svartisen i Meløy vokser en særskilt underart kalt svartisvalmue (Papaver radicatum ssp. subglobosum). Denne er motiv for Meløys kommunevåpen. Planten har sterk svovelgul farge og vokser like ved den blålige isen, derav fargevalget på kommunevåpenet.

    Oppdaget

    Svartisvalmuen ble oppdaget for vitenskapen av geologen Johan Rekstad i 1898, da han drev undersøkelser ved Engenbreen, en vestlig utløper av Svartisen, som på den tid gikk helt ned mot sjøen ved Holandsfjorden. I ettertid er svartisvalmuen blitt en av de best undersøkte fjellvalmueraser.

    Fredet

    Alle de ti norske underartene er fredet gjennom forskrift av 21. desember 2001 om fredning av truede arter. Voksestedet for svartisvalmuen er dessuten vernet gjennom bestemmelsene til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

    Sjeldent motiv

    Som heraldisk motiv er valmuen meget sjelden. Den forekommer i tyske og britiske våpen, men i Norge er det bare Meløy og Storfjord kommune i Troms som har valmuen som motiv i kommunevåpenet. Kommunevåpenet i Meløy ble godkjent ved kongelig resolusjon den 7. desember 1984 og er tegnet av Rolf Tidemann etter idé av Knut Øvensen.Regler for bruk av kommunevåpenet.

    Sist endret: 22.03.2024