Du er her: Forside / Nyheter / En svært krevende økonomisk situasjon

En svært krevende økonomisk situasjon

Meløy kommunes årsresultat for 2021 er bedre enn forventet, men likevel svært krevende for kommunen.

-  Halvparten av disposisjonsfondet er nå brukt opp. Dersom vi ikke tar nødvendige grep i omstillingen vi er i gang med, vil resten av fondet tømmes i løpet av året. Det betyr at vi ikke vil kunne levere et regnskap i balanse for 2022 og står i fare for å havne på ROBEK,sier kommunedirektør Adelheid B. Kristiansen.

Må ta grep
Formannskapet skal torsdag 28. april innstille til kommunestyret på årsregnskap for 2021. Regnskapet viser et negativtnetto driftsresultat på 21,3 millioner kroner, mens det budsjetterte resultatet var minus 24,8 millioner kroner. Oppnådd resultat er derfor kr 3,5 millioner bedre enn budsjettert. Men:

 - Den økonomiske situasjonen er svært alvorlig og gjør at Meløy er i ferd med å ikke kunne ha hendene på rattet selv. Med de ekstrainntekter Meløy har fra kraft er det svært kritisk - og ikke minst et omdømmetap, hvis kommunen ikke evner å ta grep selv, men skulle bli styrt av Statsforvalteren, fortsetter Kristiansen.

Økte utgifter
Hovedårsaken til den krevende økonomien er kraftig økning i utgifter innen Helse og velferd de siste årene.

 - Noe kan forklares med pandemi, men det er ingen tvil om at vi drifter tjenesten for dyrt. Tiltak som skulle iverksettes i 2021 ble svært vanskelig å gjennomføre på grunn av pandemien. Selv om vi er kommet i gang med omstillingen, er det ingen tvil om at de siste to årene har vanskeliggjort arbeidet med å ta de grepene Meløy kommune må ta for å omstille driften, sier kommunedirektøren.

Reduserte inntekter
Den kraftige utgiftsøkningen kommer samtidig med betydelig nedgang i inntektene til kommunen.

Meløy kommune har over år brukt en stor andel av ekstrainntektene fra kraft til økt drift i Helse og velferd, samt opprettholde aktiviteten i Oppvekst.  I 2021 ble inntektene fra kraft redusert med nærmere 20 millioner.

 – Omstillingen betyr at vi må se på om vi gjør de riktige tingene riktig, nivået på tjenestene og strukturen vi har. For Meløy kommune haster det. Forslag til og gjennomføring av omstillingstiltak vil derfor komme fortløpende i tiden fremover, sier kommunedirektøren.

Årsregnskapet blir behandlet i formannskapet 28. april og i kommunestyret 12. mai.

Publisert: 27.04.2022

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?