Du er her: Forside / Nyheter / Folkehelseuka 2020

Folkehelseuka 2020

5. -13. september markeres Folkehelseuka 2020 i Meløy.

I 2013 tok Nordland Fylkeskommune initiativ til å lage en markering for alt det gode folkehelsearbeidet som ble utført rundt omkring i de ulike kommunene i Nordland. De ønsket også en økt bevisttgjøring rundt begrepet folkehelse og hva det innebærer. Siden dengang har Folkehelseuka i Nordland vært et årlig arrangement, og Meløy har deltatt alle årene med egne markeringer og fullpakkede program.

Folkehelse; et vidt begrep

-Folkehelse er et vidt begrep, forteller folkehelserådgiver Marlene B. Karlsen. -Det handler om mer enn bare fysisk helse. Det omfatter også psykisk helse, trivsel, søvn, tannhelse, kosthold og alt det gode arbeidet lag og foreninger i Meløy driver med gjennom året, fortsetter hun. Programmet for Folkehelseuka i Meløy er ment å synliggjøre faste aktiviteter og tilbud fra lag og foreninger, i tillegg til at det lages litt ekstra i forbindelse med markeringen.

Tilpasning til koronasituasjonen

-I år er det et spesielt år på grunn av koronasituasjonen, sier Marlene. Mange av de vanlige høstaktivitetene som markedsdager, loppemarked, strikkekafe og lignende er falt bort, og flere lag og foreninger holder aktiviteten på et minimum. -Det har vært vanskelig å gå ut og invitere til åpne arrangement slik vi vanligvis gjør det under Folkehelseuka, sier hun, og vi har i stor grad vært nødt til å basere oss på arrangement med påmeldinger. Nytt av året er også flere webinarer i regi av Nordland Fylkeskommune.

-Jeg vil anbefale webinaret «Sterk hjerne med aktiv kropp» sier Marlene. Dette er et webinar med Ole Petter Hjelle som har doktorgrad i hjerneforskning og som i 2016 ble kåret til årets beste foreleser. Gjennom webinaret vil han forklare hvorfor fysisk aktivitet er det beste du kan gjøre for å holde hjernen i form. -Webinaret egner seg også godt som undervisning for elever i ungdomsskolen og på videregående, sier hun.

Onsdag 9. september blir det arrangert fellestur til fjelltrimposten Svartvasshamran. Turen som tar cirka 5 timer, er åpen for alle, og det er ingen krav til påmelding. Deltakerne må ta med seg mat, drikke og varme klær. -Interesserte må møte opp ved klubbhuset i Mosvolddalen på Ørnes kl. 12.00, forteller Marlene, og turen passer ypperlig for dem som ikke liker å gå alene i fjellet. Turleder vil være Berit Braseth ved Meløy Frisklivssentral.

For de svømmeglade blir det åpent og gratis folkebad på ettermiddagene tirsdag, torsdag og fredag i Folkehelseuka. Grunnet smitteverntiltak kan Meløy Fritidsbad kun slippe inn 60 personer av gangen, så noen kan oppleve ventetid før de slipper inn. For dem som er ekstra tidlig oppe er det mulig å ta et morgenbad onsdag 9. september fra kl. 07.00 til 08.00. Her vil det være ordinære billettpriser.

Ungdomsforeldre som føler at de trenger gode råd bør få med seg det åpne informasjonsmøtet med Helsestasjon for ungdom, og Forebyggende team. Møtet er lagt til Kulturfabrikken Meløy på Ørnes. Her vil de frammøtte blant annet få gode råd og tips om det å kommunisere med ungdom, om det å opprettholde en god relasjon, og hvordan man i tunge perioder kan klare å stå i det som foreldre. -Foreldre og andre som ønsker å delta på dette må melde seg på innen 7. september, sier Marlene. Da kan man enten kontakte Servicetorget på telefon 75 71 00 00 eller sende epost til postmottak@meloy.kommune.no.

Meningsfylte aktiviteter = god folkehelse

Programmet for Folkehelseuka er nå ute, og tilbudet er mangfoldig og variert. -Det slår meg når vi jobber med dette hvor mange gode tilbud, og for en viktig jobb som blir gjort av lag og foreninger for folkehelsa i Meløy, sier Marlene. -Alle undersøkelser viser at folk trives når de har meningsfylte aktiviteter og treffsteder gjennom uka, og med Folkehelseuka håper vi å synliggjøre noen av de flotte aktivitetene vi har i Meløy.

Programmet for Folkehelseuka i Meløy 2020 finner du her.

Sist endret: 03.09.2020