Du er her: Forside / Nyheter / Hilsen fra kommuneoverlegen

Vi må være forberedt på måneder og kanskje år med koronasmitte i befolkningen, sier kommuneoverlege Berit Jørstad.

Etter en drøy fire uker lang nedstengning av samfunnet, går vi nå over i en fase med gradvis gjenåpning av virksomheter og helsetilbud. Noen ser på dette som en stor lettelse, mens det for andre oppfattes som skremmende fordi det utgjør en noe høyere risiko for smitte. Målsetningen med nedstengningen av samfunnet har vært å begrense smitteutbredelsen i befolkningen, og å gjøre helsetjenestene i stand til å ta imot og behandle personer som er smittet med covid-19.

Forsterkede smitteverntiltak i helsesektoren

I løpet av perioden er det iverksatt forsterkede smitteverntiltak innen alle helsevirksomheter. Noen tilbud har vært helt eller delvis nedstengt, mens andre tilbud har vært driftet med større bruk av telefon og videoløsninger. Jeg håper dere likevel har opplevd helsetilbudet som tilgjengelig, og at dere har greid å opprettholde kontakt med deres nærmeste på sykehjem og andre heldøgnsinstitusjoner gjennom telefon eller andre løsninger.

Nå har regjeringen sagt at vi skal ha en gradvis og kontrollert gjenåpning av de virksomhetene som har vært nedstengt, med bransjespesifikke smittevernrutiner på plass. Vi vil fremdeles benytte video og telefonløsninger der det er hensiktsmessig og forsvarlig.

Gjenåpning av skoler og barnehager

Om noen dager skal skoler og barnehager åpne igjen. Det er nok mange barn og foreldre som gleder seg til at barna skal tilbake til skole og barnehage. Å gjenåpne barnehager og skoler medfører nødvendigvis noe økt risiko for smitte. Likevel er den samfunnsmessige konsekvensen av å ha skoler og barnehager stengt uforholdsmessig stor sammenlignet med den litt økte smitterisikoen.

Til foreldre og ansatte som er bekymret for smittespredning gjennom barnehager og skoler, må jeg være ærlig og si at selv med strenge smitteverntiltak kan vi ikke kan garantere oss 100 % mot smitte. Barn er i liten grad smittebærere av covid 19 og med god gjennomføring av smitteverntiltak vil sannsynligheten for smitte gjennom barna være liten.

Summen av tiltak skal holde smittespredningen nede

Vi må forberede oss på måneder og kanskje til og med år med koronasmitte i befolkningen. Dette vil sannsynligvis gå i bølger. Å holde smitten 100 % borte vil være så godt som umulig. Vaksine mot koronavirus vil sannsynligvis ikke være tilgjengelig før om halvannet år.

Det er summen av tiltakene i befolkningen som skal gjøre smittespredningen så lav som mulig og så kontrollert som mulig. Når vi nå åpner skoler og barnehager og gradvis gjenåpner helsetilbud og servicetilbud er det enda viktigere enn før at vi forholder oss til de generelle rådene myndighetene kommer med. Hold avstand, hold deg hjemme når du er syk, begrens kontakten med andre mennesker og vær påpasselig med hånd- og hostehygiene.

Takk for innsatsen!

Takk for innsatsen så langt. Fortsett det gode smittevernarbeidet og husk at det finnes mange gode bøker, podcaster og musikkinnspillinger. Her i Meløy er vi også prisgitt med noe av den vakreste naturen Norge har å by på, besøk gjerne ei flott strand, en lekeskog eller en liten fjelltopp. Og sist men ikke minst: ring en venn, din gode gamle onkel eller en ensom og sprø tante og slå av en prat!

Sist endret: 21.04.2020