Du er her: Forside / Nyheter / Innsyn i norske kommuner

Innsyn i norske kommuner

Meløy kommer ut som fjerde beste i Nordland på årets åpenhetsbarometer.

Pressens Offentlighetsutvalg og Kommunal Rapport har sett på hvor åpne landets kommuner er, og i den forbindelse publisert Åpenhetsbarometeret. Meløy kommune kommer ut som fjerde beste i Nordland.

Med åpenhet menes i hvilken grad kommunene gir tilgang til politiske og andre offentlige dokumenter, og sikre at journalister og folk generelt får innsyn i forvaltningen og de politiske beslutningene.

-Vi ønsker å være en åpen kommune som gir våre innbyggere en mulighet til lokaldemokratisk påvirkning, sier ordfører Sigurd Stormo.

Best ut nasjonalt kommer Grimstad kommune og Modalen kommune, begge med 29,5 poeng. Maks poengsum er 34,5.

I undersøkelsen var snittet for Nord-Norge 13 poeng. Meløy ligger på fjerdeplass blant kommunene i Nordland, med 21 poeng, bare forbigått av Alstahaug, Nesna og Fauske, der Fauske var på topp med 25 poeng.

Et utvalg av kriteriene som ligger til grunn for evalueringen i åpenhetsundersøkelsen er:

• Behandlingstid, som er sjekket ved å sende samme innsynskrav til alle kommunene.
  • Postliste på kommunens hjemmeside og status for blant annet søkefunksjon.
  • Nettsiden ble sjekket for diverse vesentlig informasjon for innbyggere og allmenhet.

- Vi er fornøyd med at vi kommer såpass godt ut i undersøkelsen, men ser samtidig at vi kan bli bedre. Det vil vi kontinuerlig jobbe med for å bli, sier kommunalsjef Connie Slettan Olsen.

Åpenhet handler blant annet om innsynskrav, informasjon på nettsider, tilgjengelige dokumenter på postlisten og god kontaktinformasjon til administrasjon og folkevalgte.

Innsyn i norske kommuner - Åpenhetsbarometeret 2021

Slik er åpenheten i din kommune (presse.no)

Publisert: 05.10.2021