Du er her: Forside / Nyheter / Jodtabletter

Meløy kommune har beredskapslager med jodtabletter.

Helsedirektoratet har bedt alle kommuner om å gjennomgå beredskapen for distribusjon av jodtabletter til barn under 18 år, gravide og ammende. Jodtabletter har siden 2017 vært anbefalt som et tiltak rettet mot denne målgruppen hvis det skulle oppstå en situasjon der radioaktivt nedfall rammer Norge.

Meløy kommune har lagret et tilstrekkelig antall jodtabletter til målgruppen, og har oppdaterte rutiner for distribusjon. Tablettene er kretsvis fordelt på beredskapslager og ligger klar til å bli hentet og distribuert ut i tråd med rutinene.

Det er kriseutvalget for atomberedskap (KUA) som ved en atomulykke vil vurdere om jodtabletter skal benyttes i Norge.

Kort om jodtabletter
  • Jodtabletter skal kun tas ved en atomhendelse på det tidspunktet myndighetene anbefaler at de tas. Tablettene beskytter barn under 18 år, gravide og ammende mot utvikling av kreft i skjoldbruskkjertelen.
  • Bare i helt spesielle situasjoner med høy eksponering for radioaktivt jod er det aktuelt med tabletter til voksne mellom 18 og 40 år. Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger ikke ta tabletter. Personer med jodallergi og enkelte andre sykdomstilstander skal heller ikke ta slike tabletter.
  • Det finnes i dag to typer jodtabletter tilgjengelige i Norge, én på 130 mg ("Jodix") som selges reseptfritt på apotek, og en på 65 mg («Kaliumjodid Recip») som distribueres til norske kommuner. Doseringen for personer over 12 år er 1 tablett Jodix, alternativt 2 tabletter Kaliumjodid Recip. For yngre barn er doseringen mindre enn én tablett, og dette er nøye beskrevet i pakningsvedlegg og informasjon på www.dsa.no.
  • Tablettene skal i utgangspunktet bare tas én gang etter en atomhendelse, men i spesielle situasjoner med vedvarende eksponering for radioaktivt jod kan det bli gitt råd fra myndighetene om en ny dosering etter et døgn for personer som ikke er spedbarn, gravide eller ammende.

Publisert: 04.03.2022