Du er her: Forside / Nyheter / Kjøp av jodtabletter

Jodtabletter vil være tilgjengelig på apotek fra 1. november.

Statens strålevern informere om at det fra 1. november kommer jodtabletter til salgs på apotekene. Myndighetene anbefaler at alle under 40 år, gravide, ammende og de med hjemmeboende barn kjøper tabletter for å lagre hjemme.

Risikogrupper
Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar tablettene fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod. Det kan i helt spesielle situasjoner også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år, mens de over 40 år har svært liten risiko for å kreft i skjoldbruskkjertelen, og trenger ikke ta jodtabletter.

Annen dosering
Statens strålevern
gjør spesielt oppmerksom på at de tablettene som kommer til salgs i apotekene har en annen dosering enn de som kommunene hittil har kunnet hente ut fra det sentrale lageret. Når folk kjøper tabletter på apoteket, får de med seg en informasjonsbrosjyre tilpasset det merket som er til salgs i apotek.

Bør ha
Jodtabletter står på listen over hva vi bør ha hjemme i DSB sin kampanje for egenberedskap.

Mer informasjon
HELFO vil stille som publikumstelefon fra 1. november for folk som har spørsmål om jodtabletter. Mer informasjon vil også bli publisert på strålevernets nettsider i tiden fram mot 1. november.

Sist endret: 17.06.2019

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?