Du er her: Forside / Nyheter / Ønsker økt testing

Anbefaler testing ved mistanke

Kommuneoverlegen anbefaler testing ved mistanke om covid-19.

Kommuneoverlege Berit Jørstad anbefaler at alle med luftveissymptomer som kan likne på covid-19 oppsøker sitt legekontor for å ta en koronatest.

Nedgang i antall tester

-Koronasituasjonen i Meløy er uendret, men vi ser en nedgang i antall tester gjennomført per uke, sier Berit Jørstad.  På det meste har opp mot 1,5% av befolkningen blitt testet i løpet av en uke, mens man de siste ukene har testet cirka 0,5% av befolkningen per uke. For kommuneoverlegen er ikke dette en ønsket situasjon.

-Vi vet at det er mange som holder seg hjemme med luftveissymptomer uten å teste seg, forteller hun. Det er viktig at man holder seg hjemme, men samtidig er det viktig å få testet så mange som mulig for å kunne fange opp eventuell covid-19 smitte så tidlig som mulig.

-Det er spesielt viktig at man tester seg ved luftveissymptomer dersom man har vært ute og reist, sier Jørstad. -Særlig dersom man har besøkt områder med mye spredning, men også større byer som Bodø. Stadig flere opplever å være asymptomatiske bærere av viruset, det vil si at de bærer viruset videre uten selv å oppleve symptomer. Slik kan man rekke å smitte flere andre før smitten blir oppdaget.

Ikke vær redd for å ta kontakt med legen

Under pandemien har kommuneoverlegen sett en nedgang i antall personer som henvender seg til legekontorene med luftveisinfeksjoner. -Dette skyldes nok at det delvis er færre som har luftveisinfeksjoner grunnet de mange smitteverntiltakene, sier Berit. Samtidig er det fra nasjonalt hold flere eksempler på at personer som er akutt syke ikke oppsøker legehjelp i tide.

-Ta derfor kontakt med din fastlege dersom du opplever akutt sykdom eller alvorlig infeksjon, fortsetter hun. Er man i tvil om infeksjonen er alvorlig, kan man uansett ringe legekontoret for å få råd. Legekontorene har mulighet til å gjennomføre legeundersøkelser ved bruk av fullt smittevernutstyr.

I Meløy foregår det testing i tilknytning til alle de tre legekontorene. Ønsker man en koronatest kontakter man legekontoret per telefon for å avtale time. -Jeg vil minne om at personer med luftveissymptomer ikke må møte opp på legekontoret uten å avklare dette på forhånd over telefon, sier Jørstad. Dette for å hindre eventuell smittespredning.

Stor pågang for influensavaksine

Når det gjelder den ordinære influensavaksinen er det satt av tid til massevaksinering i perioden uke 44 til uke 48.  Dette gjelder for risikogruppene. Da det er stor pågang, har man vært nødt til å etterbestille flere vaksiner.

Vaksinen vil være forbeholdt personer i risikogruppene og helsepersonell fram til 1. desember.

Publisert: 22.10.2020