Du er her: Forside / Nyheter / Påvist skabb

Det er påvist skabb i Meløy. Her er gode råd.

Skolehelsetjenesten er orientert om at det påvist skabb i Meløy. Det er derfor viktig med informasjon om hva skabb er, hvordan det smitter, hvilke symptomer det gir og nødvendig behandling for å begrense et større utbrudd.

Smittemåte

Overføring skjer ved direkte hudkontakt og seksuell kontakt og i sjeldne tilfeller indirekte kontaktsmitte gjennom sengeklær, håndklær og tøy dersom en person med skabbmidd nylig har benyttet disse. Ved vanlig skabb må hudkontakten vanligvis vare i minst 15 minutter for å smitte.

Symptomer

De første symptomer på en skabbinfestasjon er ofte en rødlig stripe i huden på eller mellom fingrene. Dette er tegn på middens graveaktivitet. Skabbmidd gir kløe, ofte med forverring om natten og ved svetting. Hvis man ikke har vært smittet tidligere kommer kløen vanligvis 2–6 uker etter smittetidspunktet. Ved gjensmitte kommer kløen etter betydelig kortere tid. 

Det opptrer små nupper eller blemmer i huden, oftest først på hender, deretter på større deler av kroppen. Typiske steder for skabbgangene er hendene, fingre, håndledd, albuer, midje, lår og ytre genitalia (kjønnsorgan).

Diagnostikk

Har du mistanke om at du har skabb, skal du la sin fastlege se nærmere på dette. Det kreves en del erfaring for å stille diagnosen. Hudoverflaten må inspiseres nøye med bruk av lupe og godt lys for å finne skabbganger. Man vil se ganger i den øverste del av overhuden. Disse skabbgangene er vanligvis 0,5–1 cm lange, gråhvite og trådlignende. I den ene enden av gangen vil man finne en liten, litt mørkere flekk som er midden. Sikker diagnose stilles kun ved mikroskopisk påvisning av skabbmidd eller av egg fra hudskrap. Legen kan bruke en tynn nål til å isolere midden, mens skrap av skabbganger med skalpell egner seg for isolering av egg. På grunn av den sterke kløen vil huden ofte være preget av kloring og bakterieinfeksjoner, noe som ofte skjuler kjennetegnene på skabb.

Behandling

Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles. På apoteket kan du kjøpe Nix-krem som smøres inn i tørr hud. Hele hudoverflaten unntatt ansikt og hodebunn behandles. Smør også huden mellom fingre og tær, i armhuler, navle, ytre kjønnsorgan og sete. Etter minst 12 timer bør du dusje eller bade. Har du vasket hendene før åtte timer er gått bør hendene smøres på nytt. Det anbefales generelt å gjenta behandlingen etter én uke, men siden kremen kan virke lokalirriterende på huden kan man – spesielt hos personer med en ømfintlig hudtype – ofte nøye seg med én behandlingsomgang. 

For vellykket behandling er det viktig at klær, håndklær og sengetøy enten vaskes på 60°C eller oppbevares uten hudkontakt i 5 døgn i romtemperatur, helst pakket inn i plastposer. Dette bør skje direkte etter at man har hatt Nix-kremen på i 8-12 timer. Alt sengetøy, inkludert tøy brukt foregående dag vaskes på minst 60 ºC, eller brukes ikke på 5 dager.

Etter gjennomført behandling kan kløestillende krem benyttes ettersom det ofte vil klø i opptil fire uker etter behandling. Ved sterk og langvarig kløe må lege kontaktes. Alle i samme husstand og eventuell seksualpartner bør behandles samtidig selv om de ikke har kløe. Ellers er der risiko for gjensmitte fra ubehandlete personer. Opplys venner og bekjente som har vært på besøk, eller som du har besøkt, om at de eventuelt kan være smittet. Gi også beskjed til barnehage og skole.

Kontaktinformasjon

For spørsmå, kontakt ditt legekontor. Her finner du kontaktinformasjon til legekontorene i Meløy.

 

Sist endret: 17.06.2019

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?