Du er her: Forside / Nyheter / Stia for alle

Stia for alle

Stia strandområde er kommunens mest besøkte badeplass.  Nå foregår det et arbeid i regi av Meløy kommune for å gjøre Stia mer tilgjengelig for alle.

Stia ligger like ved Fylkesvei 17, midt mellom tettstedene Ørnes og Reipå. På gode sommerdager er her et yrende liv med båter, bading, grilling og ballspill. Hver sesong passerer vel 50 000 turister området, og mange stopper her for å tilbringe noen timer på stranden.

Stia har alltid vært en populær badeplass, men lite tilrettelagt for brukerne. Dette ønsket kommunen å gjøre noe med, forteller avdelingsleder for folkehelse og kultur, Grete H. Stenersen.

Økt tilgjengelighet for alle

I 2018 ble Stia badeplass godkjent av Miljødepartementet som et statlig sikret friluftsområde. Det betyr at området er sikret for bruk av allmennheten til friluftsbruk. Meløy kommune har forpliktet seg til å drifte og ha tilsyn med området.

-Vi ønsker at folk og turister skal bruke Stia til lek, aktiviteter og rekreasjon, sier Grete.  For at Stia skal være tilgjengelig for alle gjennom hele året har Meløy kommune iverksatt en rekke tiltak. Noen av tiltakene skjer i samarbeid med Reipå grendelag.

-Vi har etablert en bred og slak gangvei ned til strandområdet, sier Grete. -Veien vil bli asfaltert, forhåpentligvis allerede i sommer, og med det håper vi at området vil bli bedre tilgjengelig for alle, uansett alder og funksjonsdyktighet.

Sommeren 2019 ble det laget ny vei ned til Stia badeplass.

Etter hvert planlegger Meløy kommune også å lage et oppholdsareal ned ved stranden for personer som sitter i rullestol eller er avhengig av rullator. – Vi vil også etablere et dekke på stranden slik at rullestoler kan komme seg helt ned til vannkanten, fortsetter Grete.

Nytt toalettbygg

For sommeren 2020 er et helt nytt toalettbygg kommet på plass, og ved gangveien er det satt opp benker med bord for dem som ønsker å sitte ned og nyte utsikten.

-Toalettbygget er tilpasset personer med funksjonsnedsettelser, sier folkehelserådgiver Marlene B. Karlsen, som har vært i prosjektet. -Innvendig er det god plass for rullestol, og på veggen finner man et stellebord, fortsetter hun.

Toalettbygget er et lukket system med to tanker, der den ene samler opp avfallsvann, og den andre gir vann til handvask og toalett. -Driften av toalettbygget vil skje i regi av Meløy kommune, sier Marlene. Toalettbygget har ikke innlagt strøm, men solcellepanel på taket. -Dette gjør at vi dessverre ikke har strøm til elektrisk dørpumpe eller varmtvannstank, fortsetter hun, -men kun strøm til belysning.

Nytt toalettbygg på Stia badeplass

I Nord-Norge er det få tilrettelagte badeplasser for eldre og funksjonshemmede, noe som kan skyldes korte somre, og mye vær og vind. -Vi har lenge hatt et ønske om å tilrettelegge flere friluftsområder i kommunen, sier Marlene, og Stia badeplass ble først ut da det allerede fantes planer for området.

Prosjektet «Stia for alle» har hatt god framdrift, og man jobber med et mål om at arbeidet kan ferdigstilles i løpet av sommeren 2021. -Dette er et viktig folkehelsetiltak, sier folkehelserådgiver Marlene B. Karlsen. -Møteplasser og aktivitet skaper glede både for fastboende og besøkende.

Her kan du lese mer om prosjektet "Stia for alle"

Sist endret: 05.10.2020