Du er her: Forside / Nyheter / Testing erstatter smittekarantene for nærkontakter

Testing erstatter smittekarantene for nærkontakter

Testing erstatter smittekarantene for nærkontakter fra onsdag 26. januar.

Regjeringen har varslet om nye regler for karantene og testing. Fra midnatt, natt til 26. januar, kan smittekarantene på 10 døgn erstattes med daglig testing for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. 

Det betyr at du kan gå på jobb og skole dersom du tester seg regelmessig.  

Slik er de nye reglene 

Smittekarantene på 10 døgn kan erstattes med: 

  • Daglig testing i 5 døgn etter siste nærkontakt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.

  • Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som ikke kan holde avstand til den smittede i isolasjonsperioden kan erstatte smittekarantene med daglig testing i 11 døgn (6 døgn i den smittedes isolasjonsperiode + 5 døgn etter dette). Dette gjelder også barn. 

  • I tillegg til testregime anbefales det å bruke munnbind innendørs på offentlig sted og å unngå store sammenkomster og arrangementer i 10 døgn etter nærkontakten. Anbefalingen om å bruke munnbind gjelder ikke barn under 12 år, skolebarn over 12 år når de er på skolen og de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind. 

  • Følg med på eventuelle symptomer under hele perioden. 

  • Ved symptomer skal du holde deg hjemme og teste deg. 

De nye reglene vil fra de trer i kraft, også gjelde for dem som er i karantene på det aktuelle tidspunktet. Det betyr at testregimet også gjelder for dem.  

Personer som ikke følger testregimet må være i karantene i 10 døgn, med eventuelt testing ut av karantene ved negativ test tatt tidligst 7 døgn etter siste nærkontakt. 

Personer som har gjennomgått covid-19 siste tre måneder er unntatt fra smittekarantene. I tillegg videreføres de særskilte unntakene som gjelder for bl.a. personell i kritiske samfunnsfunksjoner. 

Endring i rutiner for PCR-test

Fredag 21. januar kunne regjeringen melde at personer som har tatt tre doser vaksine, eller har tatt to doser og gjennomgått koronainfeksjon siste tre måneder, skal slippe å ta en bekreftende PCR-test, og kun benytte seg av selvtest.

Det å unngå stor belastning på test- og analysekapasiteten hos kommunene og på laboratoriene.  

Pressemeldingen finner du her.

Utlevering av selvtester

Som følge av høyt smittetrykk, og nye regler for karantene og testing vil behovet for selvtester øke betraktelig.  

Meløy kommune vil i løpet av kort tid opprette utleveringspunkt for selvtester både i søndre og nordre Meløy. Informasjon om utleveringssted og utleveringstidspunkt vil bli gitt på vår hjemmeside og Facebook-side straks dette er klart. 

Inntil systemet for gratis utlevering av selvtester er på plass, kan du bestille PCR-test som tidligere, eller kjøpe selvtester på apoteket. 

Dessverre vil leveransene av selvtester være begrenset i begynnelsen. Det er derfor gitt en prioriteringsrekkefølge fra myndighetene: Prioriteringsrekkefølge for utlevering av selvtester (regjeringen.no) 

Kommunen ber om at personer som benytter fritidseiendommer i kommunen tar med selvtester selv. Kommunen får tilsendt selvtester beregnet ut fra innbyggertall. Brukere av fritidseiendommer inngår ikke i disse beregningene og vi får dermed ikke tilsendt tester for å dekke opp for dette. 

Registrering av positiv selvtest

I forbindelse med økt bruk av selvtester ønsker vi å foreta en registrering av antall positive selvtester. Dette for å ha oversikt over smittesituasjonen i kommunen. 

Det vil derfor i løpet av kort tid bli mulig for befolkningen å registrere positive selvtester på vår hjemmeside. 

Mer informasjon vil bli gitt på vår hjemmeside og Facebookside straks dette er klart. 

  • Positive resultater av selvtester er meget sikre. Hvis testen viser at du er smittet, kan du regne med at dette er riktig.
  • Det er ikke lengre krav til at man tar en PCR-test for å bekrefte positivt resultat av en selvtest.

 

Publisert: 26.01.2022

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?