Du er her: Forside / Nyheter / Underernæring hos eldre

På bakgrunn av et innslag i NRK-programmet «Debatten» tidligere i høst, ble eldrerådet i Meløy i siste møte orientert om forekomst av underernæring på sykehjem i kommunen.

I NRK-programmet ble det presentert en statistikk som viser at 85,7 prosent av langtidsbeboere på sykehjem i Meløy er underernærte eller i risikosonen for underernæring, mens gjennomsnittet for landet ellers er 50 prosent.

- Det er ikke slik at sykehjemmene i Meløy har en større andel av langtidsbeboere som er underernært enn i andre kommuner, forklarer kommunalsjef Helse og velferd, Unni Edvardsen.

- Det høye tallet skyldes at på sykehjemmene i Meløy over tid kun har kartlagt beboere som det har vært en ekstra bekymring for, og hvor personalet fryktet at de kunne være i risikosonen for underernæring. Det gjør at det prosentvise tallet på forekomst av underernæring og risiko blir høyere i Meløy enn i landet forøvrig. Tallene blir derfor ikke sammenliknbare med den nasjonale statistikken, sier Edvardsen.

Sykehjemmene i Meløy er derimot kjent for å ha gode ernæringstiltak, og Meløy kommune har tidligere fått nasjonal oppmerksomhet for sin gode matomsorg i sykehjemmene.

Meløy kommune tar imidlertid tallene til etterretning, og ser på tiltak for å komme tidligere inn med målrettede ernæringstiltak mot hjemmeboende eldre. Kommunen jobber også for å bedre rutinene for å kartlegge alle beboere på sykehjem og hjemmeboende som mottar hjemmetjenester, slik at det blir satt inn tiltak så tidlig som mulig.

Publisert: 29.11.2021