Du er her: Forside / Nyheter / Ungdom og alkohol

Ungdom og alkohol

Vi har sendt ut brev til ungdomsforeldre i samarbeid med Av-og-til.

Meløy kommune har nylig inngått samarbeid med alkovettorganisasjonen Av-og-til. I samarbeid med leder Randi Hagen Eriksrud har vi sendt ut brev til ungdomsforeldre med råd om ungdom og alkohol. 

Råd om ungdom og alkohol

Ungdommene våre trenger at dere foreldre snakker med dem om alkohol og andre utfordringer, og de har behov for at dere setter tydelige grenser. Her er noen råd til hva du som forelder kan gjøre:

  • Snakk med ungdommen om alkohol. Hvis dere har hatt gode samtaler om de negative konsekvensene av å drikke alkohol, blir det lettere for dem å stå imot drikkepress. Mange ungdommer drikker for å bli sosialt akseptert og for å være en del av fellesskapet, og da kan det være fint å ha en streng forelder å skylde på.
  • Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.
  • Ikke send med alkohol på fest. Det er en myte at du da har oversikt over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre – men ofte kommer det i tillegg til alkoholen de får fra andre ungdommer på festen.
  • Allier dere med andre foreldre. Snakk om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.
  • Vær tilgjengelig. Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer – selv om det er midt på natta.

Som forelder er du ikke der når ungdommen din møter dilemmaer knyttet til alkohol. Filmene «Vær kjip i tide» fra alkovettorganisasjonen Av-og-til viser hvor viktig det er å være tidlig ute med å ta praten: Kjipe foreldre er kjærlige foreldre

Her kan du lese hele brevet.

Med ønske om en god og trygg sommer!

Logo Av-og-til

Publisert: 23.06.2021

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?