Du er her: Forside / Nyheter / Vi har alle et ansvar

Vi har alle et ansvar

Kommuneoverlege Berit Jørstad oppfordrer alle til å ta et ansvar nå når samfunnet gradvis åpner opp igjen.

I en pressekonferanse i går kunne regjeringen informere om at vi vil få en ytterligere åpning av samfunnet fra 1. juni, med mål om å åpne opp så som mye som mulig før sommeren. Det vil fra 1. juni blant annet bli åpnet opp for all organisert treninger for barn- og ungdom opp til 18 år.  Dette både innendørs og utendørs. Det åpnes også opp for at man kan gjennomføre jobbreiser i Norden uten at man blir berørt av karantenereglene.

-Dette lar seg gjøre fordi man så langt har klart å holde kontroll på smitten, sier kommuneoverlege, Berit Jørstad.

Fremdeles lave smittetall

Det har vært gjennomført en betydelig dugnad nasjonalt, og tallet på nye smittede med covid-19 fortsetter å falle. I Meløy har det ikke vært noen registrerte smittetilfeller siden 11. april. Men, med en nå ytterligere åpning av samfunnet og endrede testkriterier, kan vi forvente at smittetallene stiger igjen. Dette ifølge nasjonale myndigheter.

-Det er derfor særlig viktig at vi i tiden framover står sammen om å holde smittespredningen under kontroll, sier Berit. – Dette er ikke tiden for å senke skuldrene, og tenke at dette er over. Koronaviruset er her fremdeles, og vi må være forberedt på å ha koronasmitte i befolkningen i flere måneder, og kanskje til og med år framover.

Oppfordrer til testing

I forbindelse med at skolene startet opp igjen i slutten av april ble testkriteriene endret  til å gjelde alle med mistenkt covid-19 smitte.

-Målet med endringen var å påvise flest mulig av smittetilfellene, slik at vi kan begrense videre smitte i befolkningen og lettere holde epidemien under kontroll. I Meløy ser man at antallet gjennomførte tester har gått ned. – Dette bekymrer meg litt, sier Berit, som ønsker at personer med symptomer tar kontakt med sin fastlege for testing.

Instruksen fra Folkehelseinstituttet er at personer med symptomer på luftveisinfeksjon må holde seg hjemme. Dette gjelder også milde symptomer. -Vedvarer symptomene lengre enn to døgn bør man ta kontakt med fastlegen sin over telefon og be om å bli testet, sier Berit. Testing ved mistanke er en av de viktigste tiltakene vi kan gjennomføre for å holde smitten nede, fortsetter hun.

Slik kan du bidra til å holde smittetallene nede

De lave smittetallene i Norge, er et resultat av en stor nasjonal dugnad. Når vi nå åpner opp samfunnet igjen, er det viktig at vi alle gjør det vi kan for å bidra til den positive utviklingen.

1. Vask hendene ofte og grundig
  2. Hold minst 1 meter avstand til andre
  3. Hold deg hjemme dersom du er syk
  4. La deg teste dersom du har symptomer på covid-19