Om tjenesten
Meløys psykososiale kriseteam er en del av kommunens akuttberedskap. Ved behov for psykososial omsorg og støtte etter ulykker, kriser og katastrofer der de psykososiale påkjenninger er spesielt store, blir kriseteamet kontaktet.
Kriseteamet skal i den første tiden av akuttberedskapen ha fokus på omsorg, informasjon, stabilisering, praktisk hjelp og støtte. Kriseteamet er ikke et tiltak som utløses i forhold til ordinære sorg/tapsreaksjoner som for eksempel ved uventede dødsfall med normal årsak.
Det tas alltid en vurdering på om dette er en sak for kriseteamet med behov for å organisere psykososial omsorg, eller om det allerede er et hjelpeapparat som kan ivareta de berørte.
Kriseteamet jobber kun i akuttfasen og har ikke mandat som «omsorgsberedskap» over lengre tid. Oppfølgingstiltak vurderes fortløpende og personell med nødvendig kompetanse blir trukket inn i saken.
Psykososial omsorg
Psykososial omsorg skal være
- nærhet
- omsorg
- kontakt
Normale reaksjoner i en slik situasjon er:
- den første reaksjonen (uvirkelighet/sjokk)
- angst
- kroppslige plager
- fortvilelse/grubling
- søvnproblemer
- isolasjon
Hvem sitter i teamet?
Psykososialt team består av:
- leder POSOM-teamet
- kommunepsykolog
- avdelingsledere innen helse og velferd/oppvekst
- legetjenesten
- prest
- tett samarbeid med politi
Hvordan aktiveres teamet?
Psykososialt team blir aktivert av den overordnede kriseledelsen i kommunen i de situasjoner der dette er aktuelt. Behov for psykososiale tiltak i forbindelse med mindre hendelser, ulykker og annet meldes normalt av skadestedsleder (politi) eller AMK/legevakt.
Privatpersoner må henvende seg til politi, sykehus eller legevakt ved kriser. De vil vurdere om kriseteamet skal utkalles.
Kontaktinformasjon
Kontakt med vårt psykososiale team får du ved å henvende deg til veiledningssenteret på følgende måter:
- telefon: 75 71 00 00 mandag til fredag kl. 12.30 - 14.30, eller
- Send e-post uten sensitiv informasjon
- Send e-post med sensitiv informasjon
I enkelte tilfeller kan det opprettes eget telefonnummer. Det vil i tilfelle bli opplyst spesielt.
Psykososialt team som ressurs
Psykososialt team kan være en ressurs for andre organisasjoner, eksempel skoler, barnehager og bedrifter som blir rammet av kriser, ulykker og andre alvorlige hendelser. Fagpersonell kan for eksempel bistå med følelsesmessig gjennomgang av en alvorlig hendelse, eller gi råd for intern håndtering. Samtidig er det viktig at den enkelte enhet/bedrift har etablert egne beredskapsplaner.