Du er her: Forside / Om Meløy

Om Meløy

Innhold

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?


  Fakta om Meløy

  Meløy kommune ligger helt nord på Helgelandskysten, ved Svartisen. Her bor vi, cirka 6300 innbyggere, omringet av en storslått natur med unike muligheter innen friluftsliv. Vi har et innovativt næringsliv og er stor på industri, havbruk og kraftproduksjon. Vi har et rikt kulturliv og et desentralisert tjenestetilbud.

  Kommunen har, med sine 873 kvadratkilometer, mange aktive og livskraftige bygder, en rekke tettsteder og flere bebodde øyer. Ørnes er kommunens administrasjonssenter og trafikknutepunkt. Her finner du det meste av offentlige og private tjenester.

  Slik reiser du hit

  Daglige bussforbindelser knytter Meløy til Bodø langs Kystriksveien. Hurtigbåtruten Nordlandsekspressen gir komfortabel transport sjøveien og anløper flere steder i Meløy på sine daglige turer mellom Bodø og Sandnessjøen. I tillegg er Ørnes anløpssted for Hurtigruten.

  Kommunen bindes sammen av et nett av ferge-, hurtigbåt- og bussforbindelser, som kan ta deg ut til øysamfunnene og rundt i kommunen.

  Her finner du informasjon om rutetilbudet for:

  Geografi og areal

  Areal og kystlinje i Meløy:

  Det totale landarealet i Meløy, inkludert innsjøer medregnet er 873,2 km2

  • areal innsjøer: 51 km2
  • antall øyer: 755
  • areal øyer: 89 km2 
  • jordbruksareal i drift: 12 km2 
  • areal naturskog: 185 km2 
  • areal kulturskog: 36 km2 
  • total kystlinje: 514 km 
  • kystlinje øyer: 348 km 

  De tre høysteste fjellene i Meløy er:

  • Skjelåtinden 1637 meter over havet
  • Snøtinden 1594 meter over havet
  • Helgelandsbukken 1454 meter over havet

  De fire størst øyene i Meløy er:

  • Åmøy 23,4 km2
  • Meløy 21,8 km2 
  • Mesøy 8,0 km2 
  • Teksmona 5,2 km2

  Turist i Meløy

  Viktig informasjon: Fykantrappa er stengt!

  Vi gjør oppmerksom på at det er avdekket manglende sikring i Fykantrappa, og at trappen vil være stengt sommeren 2020 og inntil utbedring er utført. 

  Statkraft har sperret av området, og vi ber om at dette overholdes. 

  Tips til turer i Meløy

  Stikk gjerne innom servicetorget på rådhuset på Ørnes og få med deg turbrosjyren "På tur i Meløy 2020" med bilder og beskrivelser av 56 turer i Meløy. Servicetorget har åpent alle dager fra kl. 08.00-15.30. 

  Her finner du flere tips til turer i Meløy.

  Ta en tur til Svartisen!

  Svartisen er Norges nest største isbre og strekker seg over 370 kvadratkilometer. Engenbreen, en vestlig utløper av Svartisen, er kommunens største turistattraksjon.

  Tips til opplevelser

  Meløy har mye mer enn spektakulære Svartisen å tilby deg som turist. Her finner du en oversikt over av det kommunens reiselivsnæring har å by på:

  Velkommen til Meløy!

  Tourist information

  Important information: The Fykan stairway is closed

  Please note that the Fykan stairway is closed all summer 2020. This due to repairs. Please comply to this. 

  Opening hours tourist information:

  Holand Tourist Office:

  Monday to Sunday at 11.00-17.00.
  Telephone: +47 919 24 062

  Infopoint at town hall, Ørnes:

  Monday to Friday at 08.00-15.30.
  Telephone: +47 75 71 00 00

  What to do when in Meløy?

  Meløy municipality is surrounded by lofty coastal mountains and an archipelago consisting of hundreds og islands, such as Bolga, Støtt, Meløy, and the largest of them all, Åmøy. Meløy can offer visitors exciting outdoors excursions, such as fishing, hiking and kayaking. 

  Read more at:

  Visit Svartisen

  Svartisen with its glacial arm Engenbreen, is the lowest lying glacier on the European mainland. A shuttle boat takes you across the Holandsfjord. 

  Timetables shuttle boat to Svartisen

  Flytte til Meløy

  Kunne du tenke deg å jobbe, og bo i Meløy?
  Er du nysgjerrig på hvordan vi har det, eller har du kanskje nettopp flyttet hit?

  Meløy tiflytterkontor kan hjelpe deg å finne svar på ulike spørsmål du måtte ha. Ta gjerne kontakt på telefon 409 00 575.

  Les mer om Meløy tilflytterkontor her

  Meløy tett på

  Meløy tett på er et profilerings- og rekrutteringsprosjekt for Meløy. På www.meloy.no finner du informasjon om hvordan det er å jobbe og bo i Meløy. Her finner du også oversikt over våre ti vakre bygder, næringslivet, kulturlivet, naturen og opplevelser, litt nyhetsstoff, samt oversikt over ledige stillinger.

  For mer informasjon, se www.meloy.no

  Sosiale medier

  Meløy kommune er aktiv på sosiale medier. Du finner oss på:

  Om kommunevåpenet

  Svartisvalmue er en svært sjelden plante som har sitt eneste voksested i Meløy. Hva er vel da mer naturlig enn at den er motiv i kommunevåpenet?

  Svartisvalmuen. Foto: Trond SkoglundFjellvalmuen (Papaver radicatum) vokser flere steder i Norge, gjerne knyttet til rasmarker i fjellet. Arten fjellvalmue inndeles i 14 underarter, alle med varierende utseende og sterkt begrenset utbredelse. Ved Svartisen i Meløy vokser en særskilt underart kalt svartisvalmue (Papaver radicatum ssp. subglobosum). Denne er motiv for Meløys kommunevåpen. Planten har sterk svovelgul farge og vokser like ved den blålige isen, derav fargevalget på kommunevåpenet.

  Oppdaget

  Svartisvalmuen ble oppdaget for vitenskapen av geologen Johan Rekstad i 1898, da han drev undersøkelser ved Engenbreen, en vestlig utløper av Svartisen, som på den tid gikk helt ned mot sjøen ved Holandsfjorden. I ettertid er svartisvalmuen blitt en av de best undersøkte fjellvalmueraser.

  Fredet

  Alle de ti norske underartene er fredet gjennom forskrift av 21. desember 2001 om fredning av truede arter. Voksestedet for svartisvalmuen er dessuten vernet gjennom bestemmelsene til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

  Sjeldent motiv

  Som heraldisk motiv er valmuen meget sjelden. Den forekommer i tyske og britiske våpen, men i Norge er det bare Meløy og Storfjord kommune i Troms som har valmuen som motiv i kommunevåpenet. Kommunevåpenet i Meløy ble godkjent ved kongelig resolusjon den 7. desember 1984 og er tegnet av Rolf Tidemann etter idé av Knut Øvensen.Regler for bruk av kommunevåpenet.

  Sist endret: 10.07.2020