Kjøp av eiendom - konsesjon
Landbrukseiendommer som ikke tas over på odel eller fra nær slekt, er konsesjonspliktige. Det vil si at kjøper må ha godkjenning for å kjøpe eiendommen - selv om kjøper og selger er enige om salget. Ved overtakelse innad i familien behøver du vanligvis ikke å søke om konsesjon. Det er nok å fylle ut Egenerklæring om konsesjonsfrihet (skjema LDIR 360B) og sende denne til kommunen ved postmottak@meloy.kommune.no eller til Gammelveien 5, 8150 Ørnes.
Konsesjon betyr tillatelse til erverv av fast eiendom. «Erverv» er et fellesord for alle måter man kan overta en eiendom på, eksempelvis kjøp, arv eller gave. Fast eiendom er for eksempel hus, hytte, gård, ubebygd tomt eller andre arealer. Reglene om konsesjon står i konsesjonsloven og tilhørende forskrifter. De fleste erverv er konsesjonsfrie, men du må vanligvis sende ei egenerklæring om konsesjonsfrihet til kommunen før du kan få tinglyst skjøte på en eiendom.
I tabellen nedenfor har vi prøvd å vise hva du skal gjøre som kjøper av tomt, større eiendom eller hus/hytte. «Ingen søknad» betyr at du kan sende skjøte direkte til Tinglysinga.
Ingen søknad | Egenerklæringsskjema | Søknad om konsesjon |
|
|
|
Hvordan søke konsesjon?
Skjema for konsesjon må du fylle ut og sende til kommune per post eller per e-post. Postadressen er: Meløy kommune, Gammelveien 5, 8150 Ørnes
Søknader om konsesjon avgjøres av kommunen, og behandlingsgebyret er 5.000,- kroner. Kommunens vedtak kan påklages til Fylkesmannen.
Her kan du lese mer om konsesjon.
Boplikt
Boplikt vil si at noen må bo på eiendommen. Boplikten kan være både personlig og upersonlig. Personlig boplikt vil si at eier må bo på eiendommen selv. Ved upersonlig boplikt kan andre enn eier bo der.
I utgangspunktet er det ikke boplikt på konsesjonsfrie erverv, men det finnes unntak bestemt i konsesjonsloven. Unntakene gjelder for erverv for bebygd eiendom gjennom odelsrett eller slektskap, der:
- Eiendommen har mer enn 35 dekar med full- eller overflatedyrket jord, eller
- Eiendommen har mer enn 500 dekar produktiv skog.
I disse tilfellene er boplikten personlig, og konsesjonsfriheten er betinget av at erververen bosetter seg på eiendommen innen 1 år og bor der selv i minst 5 år. Eiendommen må ha hus med boligformål. Dersom erverver ikke kan oppfylle den personlige boplikten, må det søkes om konsesjon på vanlig måte.
Les mer om boplikt hos Landbruksdirektoratet.
Driveplikt
Hvis du eier et jordbruksareal, har du driveplikt etter jordlovens § 8. Området skal dyrkes eller beites. Driveplikten varer i hele eiertiden.
Driveplikten kan bli oppfylt ved at arealet blir leid bort som tilleggsjord til annen landbrukseiendom. En forutsetning er at leieavtalen er på minst 10 år om gangen uten at eieren har anledning til å si opp avtalen. Avtalen må være skriftlig og føre til driftsmessige gode løsninger. Kopi av alle jordleieavtaler skal sendes til kommunen.
Mal jordbruksavtale
I Meløy er det vedtatt å sette i gang et prosjekt med tettere oppfølging av drivepliktreglene fra og med mai 2018. Dette gjør vi fordi det er viktig å holde produktive arealer i hevd både av hensyn til landbruksnæringa, kulturlandskapet og med tanke på matproduksjonen. Dette innebærer også en tett oppfølging av mislighold av driveplikten. Kommunen vil følge dette opp med pålegg om bortleie. Hvis dette ikke blir fulgt, skal saken sendes Fylkesmannen for vurdering av tvangsgebyr. Myndigheten til å gi pålegg om bortleie er delegert til administrasjonen.
For mer informasjon, se Landbrukdirektoratet.
Omdisponering og deling
Jordloven har regler om omdisponering av dyrket jord og om deling av landbrukseiendom. Les mer hos landbruksdirektoratet.
Søknad om omdisponering eller deling etter jordloven blir behandlet av kommunen. Behandlingsgebyret er 2 000 kroner.
Odel
Odelsloven har regler om odelsrett og åsetesrett. I Europa er det bare Norge som fortsatt har en lov om odelsrett. Landbrukdirektoratet er nasjonal fagmyndighet for odelsloven. Det betyr at Landbrukdirektoratet svarer på generelle spørsmål om loven.
Les mer om
Gårdskart
Gårdskart er et kart som viser arealressurser og arealtall for hver enkelt landbrukseiendom. Kartgrunnlaget oppdateres kontinuerlig. Tjenesten er tilrettelagt for landbruksforvaltningen og eiere og brukere av landbrukseiendommer, men er åpen for alle. Du trenger gårds- og bruksnummer for å søke opp aktuell eiendom. Du må også legge inn kommunenummeret, som er 1837.
Ved å bruke funksjonen "legg til" kan du få opp kart og arealstatistikk over flere eiendommer samtidig. For å få opp teiger som er et sameie med flere eiere, må du hake av for "vis alle teiger".
I gårdskart kan en også få opp kart som viser for eksempel naturtyper med infoark, registrerte kulturminner med flere. En kan også måle opp og merke av areal. Dersom du ønsker å få opp enda flere kartlag for din eiendom, anbefales NIBIO sin karttjenste Kilden