Avkjørsel fra kommunal vei
Skal du bygge, flytte eller endre en avkjørsel fra kommunal vei, må du søke kommunen om tillatelse.
Gjelder det avkjørsel fra fylkesvei og riksvei må du søke hos Statens vegvesen.
Vilkår
Avkjørselen må bygges i tråd med kommunens reguleringsplan og retningslinjer gitt av staten og kommunen. Veimyndighetene legger en bred sikkerhetsvurdering til grunn. Hvis området ikke er regulert, eller det ikke er planer for avkjørsel i reguleringsplanen, behandles søknaden etter veglovens bestemmelser.
Pris
Gebyr for behandling av avkjørselstillatelse fra kommunal vei er kr 2.160. Prisen gjelder for 2024.
Hvordan søke?
Når det gjelder saksbehandlingstid er det en fortløpende saksbehandling. Vegloven setter ingen frist til saksbehandlingstid.
Klage
Klage på vedtaket sendes innen en frist på tre uker fra vedtaket ble mottatt. Klagen sendes til den instansen som har gjort vedtaket. I klagen skal det angis hva som ønskes endret i vedtaket og en begrunnelse for dette. Kommunen vil hjelpe til med å skrive klagen. Klageinstans er kommunal klagenemnd. Før klagen sendes dit, skal den instansen i kommunen som fattet vedtaket, vurdere om det er grunn til å endre det. Hvis vedtaket opprettholdes, vil saken bli sendt til Klagenemnda for klagebehandling.
Det sendes tilbakemelding om utfallet av klagebehandlingen fra kommunen.
Aktuelt lovverk
- forvaltningsloven
- vegloven
- plan- og bygningsloven §27-4 adkomst
- forskrift om avkjørsler fra offentlig veg
Graving i og ved kommunal vei
Dersom du skal grave i eller ved kommunal vei må du søke om dette gjennom et gravemeldingsskjema. Slik kan kommunen ivareta viktig infrastruktur.
Gravemeldingsskjema finner du på ledningsportalen.
Her må du opprette en bruker og du trenger kun å sende inn ett skjema som går til både Geomatikk, Meløy energi og Meløy kommune.
Dispensasjon fra vegloven
Skal du bygge nærmere enn 15 m til kommunal vei, må du søke kommunen om dispensasjon fra veglovens bestemmelser om byggeavstand langs offentlig vei.
Hvordan søke?
For å søke dispensasjon fra vegloven må du bruke Statens vegvesens portal for søknad. Søknaden din vil da havne hos rette veimyndighet, enten det er Statens vegvesen eller kommunen.
Når det gjelder saksbehandlingstid er det en fortløpende saksbehandling. Vegloven setter ingen frist til saksbehandlingstid.
Avstandskrav til andre offentlige veier
Det er i Vegloven satt flere avstandskrav for bygging både for riksveg, fylkesveg og gang- og sykkelveg. Bygger du nærmere enn kravene i vegloven må du søke dispensasjon hos Statens vegvesen.
Drift og vedlikehold av kommunale veier
Det er Meløy kommune som har ansvar for all drift og vedlikehold av de kommunale veiene i kommunen.
Vakttelefon
Vakttelefon skal kun benyttes ved akutte hendelser, og betjenes fra 15.30 til 8.00 på ukedager, og hele døgnet i helgene og på helligdager.
Vakttelefon: 977 61 920.
For andre henvendelser oppfordres det til å ta kontakt på mail eller telefon innenfor ordinær arbeidstid.
Vintervedlikehold
På vinteren gjøres det et enormt arbeid med brøyting, strøing, høvling og annet. De fleste brøyterodene i kommunen er satt ut på anbud til lokale entreprenører.
Oversikt entreprenører og brøyteroder
Entreprenør | Rode | Telefon |
Reipå Knuseri AS | Reipå-Kunna, Torsvik-Ørnes, Mesøy | 41405549 |
Andersen Maskin AS | Neverdal-Selstad | 91593630 |
Hansen maskin & transport | Glomfjord, Kilvik, Holand | 95113500 |
John Kildal & Sønner AS | Halsa, Engavågen og omegn | 97000745 |
Roger Stub | Meløya | 90603794 |
Lorentzen Service | Bolga | 48301337 |
Geir Hansen |
Ågskardet | 91791942 |
Kommunestyret i Meløy vedtok i 2013 at kommunen ikke brøyter noen private avkjørsler. Du har selv ansvar for å rydde din egen avkjørsel.
Meløy kommune oppfordrer alle innbyggere til å ikke parkere langs kommunal vei, da dette vil kunne være for hindring for de som brøyter.
Dersom du oppdager feil/mangler ved brøytingen langs de kommunale veiene kan du melde dette inn til kommunen.
Sommervedlikehold
Kommunens viktigste ansvar ved sommervedlikehold er å sikre god fremkommelighet og kunne avvikle trafikk på en trygg og effektiv måte. Det gjøres hvert år en stor innsats med kantklipping langs de 124 km med kommunal vei for å sørge for god sikt. I tillegg er det grusing, salting, skraping og annet vedlikehold av kommunale veier.
Skilt og reklame langs kommunal vei
Ønsker du å sette opp skilt eller reklame ved en kommunal vei kan det hende at du må søke om tillatelse fra kommunen. Dette gjelder uansett avstand fra veien når skiltet er synlig for trafikanter.
Du trenger ikke søke kommunen om du skal sette opp:
- ett skilt/reklame på inntil 3 m² montert flatt på vegg
- virksomhetsskilt der det ikke er andre skilt på fasaden fra før
- nytt skilt/reklame som erstatning for det du har fått godkjent tidligere
- skilt i kryss med privat vei (for eksempel adresseskilt, kjør langsomt, barn leker)
Du kan søke på egen hånd om du skal sette opp:
- ett skilt/reklame på inntil 6,5 m² montert flatt på vegg
- ett skilt/reklame med høyde inntil 3,4 meter og bredde inntil 1,5 meter montert frittstående i terrenget
Du må søke med hjelp fra et ansvarlig firma dersom du skal:
- sette opp skilt/reklame som er større enn 6,5 m², høyere enn 3,5 meter eller bredere enn 1,5 meter
- montere eller fjerne skilt/reklame på fasade over et fortau eller annet folksomt område
- montere eller fjerne flere skilt/reklame på samme fasade.
Hvis du setter opp skilt/reklame uten tillatelse, kan kommunen kreve at du fjerner det. Kommunen vil sende deg varsel om at skiltet må fjernes. Haster det med å fjerne skiltet på grunn av trafikksikkerheten, kan kommunen selv gjøre dette uten varsel. Dersom kommunen fjerner skiltet, må du betale utgiftene for fjerningen.
Pris
For pris, se priser for byggesaksbehandlinger.
Hvordan søke?
Er du i tvil om skiltet eller reklamen krever søknad, kan du kontakte kommunen for veiledning.
Skal du søke på egen hånd, må du varsle naboer og gjenboere før søknad om tiltak sendes kommunen. Nabovarsel kan gis på tre måter; enten ved e-post, personlig oppmøte eller ved rekommandert sending. I søknaden legger du ved følgende dokumentasjon:
- beskrivelse av skiltet/reklamen (størrelse, materialer, farger)
- beskrivelse av hvordan skiltet/reklamen skal monteres
- eventuell belysning av skiltet/reklamen
- kart og målsatt tegning av fasaden/monteringssted
- kopi av nabovarselet, kvittering for mottatt varsel og ev. merknader fra naboer
Kommunen kan ha tilleggskrav til dokumentasjon.
Skal du søke med hjelp av et ansvarlig firma, vil firmaet stå ansvarlig for hele søknadsprosessen. Firmaet sender søknaden på dine vegne og fungerer som bindeledd mellom deg, kommunen og eventuelt andre ansvarlige som skal bistå med arbeidet.
Skal du sette opp skilt/reklame langs fylkesvei, må du søke fylkeskommunen. Skal du sette opp skilt/reklame langs riksvei, er det Statens vegvesen du må sende søknad til.
Trafikksikkerhet
Meløy kommunene er godkjent som Trafikksikker kommune, og har vedtatt ny trafikksikkerhetsplan for 2022-2026 som bygger på konseptet til Trygg Trafikk. Planen viderefører organiseringen av det kommunale trafikksikkerhetsarbeidet, og er forankret hos kommunedirektøren og i strategisk lederteam. Trafikksikkerhetsplanen inneholder både fysiske og forebyggende tiltak. Store deler av planen fokuserer på det holdningsskapende arbeidet.
Alle skolene og barnehagene har utviklet rutiner og retningslinjer for trafikksikkerhet, og har fått Trygg trafikks godkjenning som trafikksikre skoler og barnehager. Vi har utviklet rutiner for arbeidsreiser, snørydding, anleggsarbeid, og for å ha trafikksikkerhet som fokus i arealplanene. Helsestasjonene arbeider godt med foreldregruppen, blandt annet gjennom sikring av barn i bil. I den kommende planperioden 2022-2026 skal vi jobbe videre med holdningsskapende og kompetansehevende tiltak for ansatte i Meløy kommune.
Kommunen arbeider også med de utfordringene vi har med trafikksikkerheten på kommunale veier og skoleområder hvor det ferdes mange barn. Meløy kommune har over flere år fått trafikksikkerhetsmidler for å utarbeide reguleringsplaner, byggeplaner og fysiske tiltak på kommunale og fylkeskommunale veier. I planperioden vil det være et særlig fokus på tiltak ved skoleområder som har en utfordrende trafikksikkerhetssituasjon. Planen legger opp til at vi hvert år skal søke om midler til ulike tiltak som handler om innbyggernes trafikksikkerhet.
Kontakt oss
Gregor Hiler
VVS-ingeniør
Telefon 917 39 015