Du er her: Forside / Nyheter / Mat i beredskap - Egenberedskapsuken

Egenberedskapsuken – Oppbevaring og forberedning av mat

I en krise er det ikke sikkert du får handlet mat i butikken som vanlig. Derfor bør du ha nok mat for en uke til alle i hjemmet. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. 

Det er lurt å ha ekstra med matvarer med lang holdbarhet, som kan lagres i romtemperatur. Gode eksempler er knekkebrød, havregryn, hermetiske linser og bønner, påleggshermetikk, energibarer, tørket frukt, sjokolade, honning, kjeks og nøtter. 

Det er også matvarer med lang holdbarhet som krever varmebehandling. Dette kan være pasta, ris, posesuppe, mel, middagshermetikk og frysetørret mat. Tenk igjennom hvordan du skal tilberede maten dersom strømmen eller vannet er borte. 

Det er ikke alltid lett å vite hva du kan lage av det du har tilgjengelig. Her er noen eksempler på måltid du kan lage 

Måltider uten varme og vann: 

  • Knekkebrød med pålegg. 

  • Line- og bønnesalat. 

Måltider med varme og vann:  

  • Havregrøt med tilbehør 

  • Lapskaus med flatbrød og tyttebærsyltetøy 

  • Tacogryte 

Uansett hva du planlegger å lage, er det lurt å jevnlig teste at utstyret fungerer som det skal, og at du har nok brensel. 

Dess bedre forberedt du er, dess enklere er det å håndtere en krise.  

Publisert: 28.10.2025

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?