Her kan du lese møtedokumentene.
Her kan du se strømming av møtet.
Sak 104/24
Det ble i 2003 inngått en avtale mellom stiftelsen Salten Museum og Meløy kommune der Salten Museum overtok ansvaret for gjennomføring og finansiering av all virksomhet knyttet til drift og forvaltning av Meløy bygdemuseums samlinger. Nordlandsmuseet startet i 2022 et arbeid for å få revidert avtalene som ble inngått under konsolideringsprosessen og etableringen av Salten museum i 2004. Dette for å fange opp de endringer som er skjedd siden avtalen ble inngått. Det er gjennomført møter med ledelsen i Nordlandsmuseet i mai 2022 og august 2023, der forslag til revidert avtale ble gjennomgått og diskutert. Det er også gjennomført møter med de ansatte ved Nordlandsmuseet avdeling Meløy, der vi har sett på og diskutert forslaget til ny avtale. Prosessen har vært god og ryddig hele veien. Forslaget til avtale utarbeidet av Nordlandsmuseet ligger nå til behandling.
Vedtak:
Kommunedirektøren anbefaler at forslaget til revidert avtale mellom Stiftelsen Nordlandsmuseet org. nr. 985 413 339 og Meløy kommune vedtas, med tilføyelse av nytt punkt 2.4.
Sak 105/24
Saken fremmes med forslag på pris for kjøp av mat fra sykehjemmet for beboere i omsorgsboliger og hybler på Vall sykehjem. Beboerne har i dag vedtak om dagplass som inkluderer kost frem til kl. 15.00. De har fått ettermiddagskaffe og kveldsmat på sykehjemmet frem til nå, men betaler ikke noe for dette. Det foreslås at de av dem som ønsker det kan kjøpe
- Ettermiddagskaffe og kveldsmat for kr. 50 pr. dag.
- Frokost, ettermiddagskaffe og kveldsmat for kr. 70,- pr. dag.
Det gir en kostnad for den enkelte på enten kr. 18 250 eller 25 550 per år og en økt inntekt for sykehjemmet på kr. 87 600 år. Dette er beregnet ut fra at 2 beboere betaler kr. 50 per dag og 2 beboere kr. 70 per dag.
Vedtak:
1. Kommunestyret vedtar en frivillig betalingsordning på kjøp av mat for beboerne i hybler og omsorgsboliger ved Vall sykehjem.
2. Kommunestyret vedtar følgende pris for 2024 og 2025
• Ettermiddagskaffe og kveldsmat på kr. 50,- dag
• Frokost, ettermiddagskaffe og kveldsmat kr. 70,- pr. dag
3. Kommunestyret ber om at dette justeres årlig i forbindelse med Meløy kommunes gebyrregulativ.
Sak 106/24
I Meløy kommune er det en synkende andel barn og en økende andel eldre; en endret befolkningssammensetning fører til en nødvendig omstilling der det gis flere ressurser til helse- og omsorgstjenester, og oppvekstsektoren tilpasses en situasjon med færre barn. Nedgangen i elevtall gjør det nødvendig å endre skolestrukturen både på kort og lang sikt, for å unngå at opplæringstilbudet og andre kommunale tjenester svekkes ytterligere.
Kommunestyret vedtok i møte 16. november 2023 at det skulle iverksettes arbeid med omstilling for oppvekstområdet i kommunen. Kommunestyrets budsjettvedtak for 2024 er basert på innsparing i drift knyttet til nedleggelse av Reipå skole. Ved en eventuell gjenåpning av Reipå skole, betinges budsjettregulering for å ivareta en slik drift.
Fremtiden for Reipå skole sees opp mot de samlede utfordringene man har i skolene i Meløy i dag, med tanke på faglig kvalitet, rekruttering og kommunens økonomi. Målet fremover er å rigge skoler som er mest mulig robust, med bakgrunn i den negative elevtallsutvikling, økonomiske utfordringer og utfordringer generelt med rekruttering av lærere med godkjent utdanning og rett kompetanse.
Vedtak:
1. Reipå skole legges permanent ned fra 1.1.2025.
2. Elever fra Reipå får sin nærskole ved Spildra skole.
3. Det startes opp prosess med utredning av hva som skal skje videre med bygningene tilhørende Reipå skole.
Sak 107/24
Barnehageloven fikk fra 01.01.21 en ny paragraf, §11,:
“Kommunen skal likebehandle private og kommunale barnehager når den utfører oppgaver som barnehagemyndighet.
Kommunen skal organisere oppgavene den har som barnehagemyndighet adskilt fra oppgavene den har som barnehageeier når dette er egnet til å ivareta tilliten til kommunens upartiskhet som barnehagemyndighet.”
Forarbeidene til loven presiserer at kommunens oppgaver som barnehagemyndighet ikke kan utføres av de samme personene for hvordan den skal løse oppgavene, så lenge oppgavene som myndighet og eier er adskilt. Oppgavene som samordnet opptak, veiledning, tilskudd til private barnehager, foreldrebetaling, kompetanseutvikling kan skje i samarbeid mellom barnehagemyndighet, kommunen som eier og de private barnehagene.
For oppgavene tilsyn, behandling av dispensasjonssøknader og godkjenning av barnehager, er det klart at oppgavene må være organisert adskilt fra eieroppgavene.
Vedtak:
1. Meløy delegerer følgende oppgaver etter barnehageloven §11 til Helse og miljøtilsynet Salten (HMTS):
Tilsyn, behandling av dispensasjonssøknader, godkjenning av barnehager
Det anbefales at det legges til grunn noen forutsetninger.
• Tilsyn gjennomføres hvert 4 år pr barnehage
• HMTS ivaretar føringene som ligger i tilsyn, godkjenning og dispensasjoner for barnehager, også hendelsesbaserte tilsyn, herunder også utøve veiledning i samarbeid med barnehageeier.
• HMTS utarbeider tidsplan for tilsyn i salten-4 årsperiode.
• HMTS samarbeider med barnehageeier/barnehagemyndighetsnettverket i Salten 4 dager pr år.
2. Kostnadene med samarbeidet, kr 94 245,- vert å innarbeide i årsbudsjettet for 2025 og i Økonomiplanen for 2025-28.
Sak 108/24
«Felles Ansvar i Salten» (Felles Ansvar) har i dag tre medarbeidere, hvorav den ene er i en prosjektstilling med opprinnelig varighet ut oktober 2024. Dette er nå endret til ut desember 2024. Denne stillingen ble opprettet med støtte fra Statsforvalteren i Nordland, med formål om å gjøre den til en permanent stilling. Saken gjelder avklaring om denne stillingen eventuelt skal gjøres til en fast stilling i Felles Ansvar.
Saken ble behandlet i styremøte i Salten Regionråd KO (KO= Kommunalt Oppgavefellesskap) 6. mai under KO styresak 15/24. Se vedlegg.
Resultatet ble enstemmig vedtak:
“Representantskapet i Salten Regionråd KO anmoder de 11 kommunene som deltar i samarbeidet “Felles Ansvar i Salten” om å ta stilling til et videre samarbeid om finansiering av en tredje fast stilling knyttet til Felles Ansvar i Salten”.
Vedtak:
1. Meløy kommune er veldig positiv og fornøyd med det viktige arbeidet som gjøres i Felles Ansvar Salten.
2. Kommunestyret i Meløy støtter derfor at prosjektstilling i Felles Ansvar omgjøres til fast stilling.
3. Økte utgifter for Meløy kommune for 2025 innarbeides i budsjett 2025 og økonomiplan 2025-2028.
Sak 109/24
Ved utskriving av eiendomsskatt kan kommunestyret frita eiendommer for eiendomsskatt jfr. eiendomsskatteloven § 7.
Vedtak:
1. Kommunestyret opprettholder fritak etter eiendomsskatteloven § 7 bokstav a til eiendommer i vedlegg 1.
2. Fritak for eiendommer i vedlegg 2 videreføres ikke. Fritak opprettholdes hvis stiftelsen eller organisasjonen fritaket gjelder for tinglyses som eier eller fester før 01.01.2025, eller kan fremlegge skjøte eller festekontrakt datert før 01.01.2025.
3. Fritak etter eiendomsskatteloven § 7 bokstav b videreføres.
4. Kommunestyret opprettholder fritak etter eiendomsskatteloven § 7 bokstav c, etter sak 006/24 pkt. 6. Det presiseres at fritaket gjelder for boliger med byggestart etter 08.02.2024, i samsvar med Finansdepartementets uttalelse i brev datert 27. august 2007.
5. Fritak til båtforeninger i frivillighetsregisteret jfr. sak 006/24 pkt. 5 videreføres.
Sak 110/24
Hvert år får kommunestyret seg forelagt forslag til nye betalingssatser for kommunen. De nye satsene som vedtas nå gjelder fra 01.01.2025.
Til beregning av avgiftene på selvkostområdene benytter kommunen selvkostmodellen Momentum Selvkost Kommune, og gebyrsatsene er utarbeidet i samarbeid med Momentum by Visma.
Kommunal deflator utgjør 4,1 %.
Vedtak:
1. Det vises til vedlagte forslag til nye gebyr- og betalingssatser for Meløy kommune for 2025.
2. Kommunestyret godkjenner forslaget til nye betalingssatser gjeldende fra 01.01.2025.
3. Arr. lag, foreninger og frivillige med deltakere under 18 år fra Meløy - 500,- kr pr. døgn. Det gjelder både Meløy kulturhus og Neverdal samfunnshall. Dette for å stimulere aktivitet for barn og unge i kommunen.
4. Betalingssatsene i kulturskolen endres ikke fra 2024 til 2025.
Sak 111/24
I henhold til kommunelovens § 14-3 skal økonomiplanen for de neste fire årene og årsbudsjettet for det kommende året skal vedtas før årsskiftet. Kommunedirektørens forslag til budsjett for 2025 og økonomiplan for perioden 2025-2028 oversendes til kommunens styre, råd, utvalg og nemnder for videre behandling.
Vedtak:
1. Meløy kommune har over år hatt et for høyt driftsnivå i forhold til inntektene. Kommunen er innmeldt i ROBEK. Budsjett 2025 og økonomiplan 2025-2028 er kommunens juridisk bindende tiltaksplan for å komme ut av ROBEK.
2. I budsjett 2025 og økonomiplan 2025–2028 skal driftsnivået reduseres slik at inndekking av det akkumulerte underskuddet på 65,7 MNOK kan starte fra og med 2025.
3. Meløy kommunes driftsbudsjett for 2025, økonomiplan for 2025 – 2028 vedtas med de økonomiske rammer pr hovedansvar slik det kommer frem i kommunedirektørens forslag.
4. Meløy kommunes investeringsbudsjett for 2025 og økonomiplan 2025 – 2028 vedtas med de prosjekter som det kommer fram i kommunedirektørens forslag.
5. Med hjemmel i kommunelovens § 14-17 lån til videre utlån og mottatte avdrag på videreutlån tar Meløy kommune opp et nytt lån på kr 45 000 000. Lånet er hjemlet i investeringsbudsjettet. Kommunedirektøren gis fullmakt til å foreta låneopptak til investeringene og til å godkjenne lånevilkårene.
6. Gebyr for vann, avløp og feiing faktureres over 2 hovedterminer sammen med eiendomsskatten. Første termin er mars 2025 og andre termin er september 2025. Gebyr for regulering, byggesak og oppmåling faktureres etter bestilling.
7. Skatt på inntekt og formue skrives ut etter høyest lovlige sats.
8. Handlingsreglene for økonomisk bærekraft er langsiktige mål mot 2030, og retningen skal være styrende for arbeidet gjennom hele økonomiplanperioden.
a. Netto driftsresultat på 2 % av driftsinntektene.
b. Disposisjonsfond på 8 % av driftsinntektene.
c. Andel lånegjeld på 75 % av driftsinntektene.
d. Alle inntekter over 26 øre for salg av konsesjonskraft skal settes til disposisjonsfond.
e. Nedtrekk i stillinger utover vedtatte grep og tiltak skal overføres disposisjonsfond for å redusere bruk av disposisjonsfond.
f. Måltall for nærvær settes til 92,39 %, jamfør mål for sykefravær 7,61%.
9. Ved behov for likviditet kan Meløy kommune benytte kassakreditt på inntil 70 MNOK, etter godkjenning fra Statsforvalteren om kortsiktig lån.
10. For skatteåret 2025 skal det skrives ut eiendomsskatt for faste eiendommer i hele Meløy kommune, jf. lov om eigedomsskatt til kommunane (esktl.) § 2 og § 3 første ledd, bokstav a. Det er gjennomført alminnelig taksering, de nye takstene legges til grunn for utskrivingen fra 2025.
11. Den alminnelige eiendomsskattesatsen for skatteåret 2025 er 7 promille, jf. Esktl. § 11 første ledd. Bebygde boligeiendommer og fritidseiendommer skal ha en skattesats på 2 promille (esktl. § 13 andre ledd).
12. Eiendomsskatten skrives ut i to hovedterminer, jf. esktl. § 25 første ledd. Første termin er mars 2025 og andre termin er september 2025.
13. Fritak etter eiendomsskatteloven § 7 behandles i egen sak.
14. Tiltak nr. 10. Felles ferie i barnehagene gjennomføres ikke. Kommunestyret ber om utredning som tar utgangspunkt i minimum en barnehage åpen i nord og en i sør. Det utredes om det er mulig å ha SFO i samarbeid med barnehagene de ukene forslaget fra kommunedirektøren gjelder.
15. Tiltak nr. 11. Flytting av mellomtrinnet Halsa – Enga skole. Kommunestyret ber om at det utredes sak i løpet av 2025/2026 med mulighet for flytting av elever fra skoleåret 2027/2028, hvis nedgangen fortsetter slik prognosene viser. Det utredes også mulighet for oppvekstsenter på Halsa.
16. Kommunestyret vedtar at forslag om utredning av flytting for elever fra Ågskardet på s 49, samt i kommunedirektørens forslag til ikke tallfestede tiltak pkt.10, tas ut.
17. Tiltak nr. 32. Engavågen bofellesskap. Kommunestyret ber kommunedirektør om å utrede sak på omdisponering av bofellesskapet til heldøgns bemannet omsorgsbolig, slik at ledig kapasitet ved boligen kan utnyttes. Samtidig starte utredning for å bygge ut området med nye døgnbemannede omsorgsboliger. Prioriteres i 2025.
18. Reduksjon i ledernivå. Kommunestyret ber kommunedirektør utrede videre muligheten for å redusere antall ledere i helse. I utredningen skal dagens nivå med teamledere vurderes slik at ansatte får økt nærledelse.
19. Kommunestyret ber kommunedirektør utrede bruk av merkantile stillinger til å ta seg av innleie av personell, turnuser, leiebiler og andre sekretærfunksjoner. Sees i sammenheng med endring i lederstruktur innen helse.
20. Tiltak nr. 42. Demensavdeling på Vall. Kommunestyret ber kommunedirektør se omgjøring av demensavdeling Vall til somatisk langtidsavdeling i sammenheng med omorganisering av sykehjemstjenesten. Kommunestyret ber om at det utredes sak i løpet av 2025 i henhold til sak 69/23.
21. Tiltak nr. 47. Reduksjon frisklivssentralen. Reduksjon av 50% fysioterapeut frisklivssentral gjennomføres ikke.
22. Kommunestyret vedtar at tilskudd til Knutepunktet kostnads justeres fra og med 2025, årlig økning blir kr 5000,-.
23. Utleieboliger. På bakgrunn av økte vedlikeholdskostnader ber kommunestyret om egen sak på gjennomgang av husleiesatser på kommunale boliger og institusjoner. Regulering vurderes tatt inn i betalingsregulativ.
24. Kai Tukthuset. Side 76 Investering 141011Steinbruddet Tukthuset-Meløya endres til: Avsatt næringsareal IN 106 Opprydding etter moloutbygging og bruk av steinmassene til utfylling av nytt almenningskai.
25. Kommunestyret vedtar tilskudd til uteområde Spildra skole kr 1 200 000,-. Finansieres fra nærings- og infrastrukturfondet.
26. Kommunestyret vedtar tilskudd til uteområde Vall barnehage kr 300 000,-. Finansieres fra nærings- og infrastrukturfondet.
27. Kommunestyret vedtar tilskudd til Tukthuset for opprydding og nytt almenningskai kr 1 000 000,-. Finansieres fra nærings- og infrastrukturfondet.
28. Reduksjon Eiendomsskatt. Kommunestyret vedtar å redusere eiendomsskatten med 1 promille fra 2028 i økonomiplan.
29. Finansiering endringsforslag budsjett og økonomiplan 2025-2028