Du er her: Forside / Fjelltrimmen

Fjelltrimmen

Kulturkontoret, Gammelveien 5, 8150 Ørnes

Innhold

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?


    Barnetrimmen

    Barnetrimmen er en TellTur-konkurranse for barn i alderen 0-10 år. Turene er lettgåtte, hvor selv de minste kan være med. Barnetrimmen har 15 turmål rundt om i kommunen. På hvert turmål vil det henge en rød vanntett pose med en barnebok oppi.

    Mer informasjon om Barnetrimmen finner du her.

    Fjelltrimmen

    I anledning av at det er Friluftslivets år i 2025, utvides Fjelltrimmen i år til 20 turer. Det gjelder fortsatt samme regler for antall turer en må gå for å få premie.

    Hvert turmål har en kode som dere skal registrere på Fjelltrimkortet deres sammen med datoen for besøket.

    Besøker du som voksen 10 eller flere av turmålene får du årets Fjelltrimfat. Er du over 75 år eller barn (t.o.m. året du fyller 10 år) skal du besøke 6 eller flere turmål for å få fat. Du blir superfjelltrimmer hvis du som voksen går 16 turer, eller er over 75 år og barn og går 12 turer.

    Premiering

    I 2024 kom det endringer med hensyn til premiering. Det er ikke lenger mulig å velge mellom krus eller fat. Premien i 2025 være fat. I tillegg trekker vi tre universal gavekort pålydende 500 kroner blant alle superfjelltrimmere. 

    Trenger du ledsager på tur?

    Personer med funksjonsnedsettelser som krever ledsager med på tur, kan ta kontakt med kulturkonsulent Mette Haurum. Da gjør vi en avtale om antall turer for å oppnå premie. 

    Kontaktinfomasjon: 

    Tidsperiode for fjelltrimmen

    Fjelltrimgruppa jobber for å få noen turer klar til påske. Hvilke turer som er klare vil bli annonsert senest fredag 11. april. Det er kun de turene som er klare for å bli gått som legges ut til påske. De resterende ruene annonseres klare etter hvert som forholdene tillater det.

    Fjelltrimmen slutter 1. oktober, og Fjelltrimkortene skal innleveres snarest etter denne datoen. Vær oppmerksom på, at postene kan bli tatt ned på de høyeste toppene innen 1. oktober. Følg med her på siden eller på facebooksiden "Fjelltrimmen i Meløy" for å se hvilke poster som har blitt lagt ut. Dersom du har turrelaterte spørsmål anbefaler vi deg å stille disse på Facebook-gruppa "Fjelltrimmen i Meløy".

    Kart og turbeskrivelser

    Turbeskrivelser og kart finnes her på hjemmesiden, på TellTur.no og UT.no.

    Fjellvettreglene

    Husk at du alltid ferdes på eget ansvar i naturen. Her finner du fjellvettreglene.

    Registreringskort

    På alle 20 turmål i kommunen er det satt opp skilt eller kasse med koder på (TellTur). Ikke alle turmål har kasse i år. Dersom det er kasse, kan koden står enten utenpå eller inni lokket på kassen.
    Noter deg koden på turmålet. Denne koden og dato for besøket skrives på Fjelltrimkortet.

    Fjelltrimkortet må fylles ut og innleveres senest 1. oktober. 
    Kortet koster kr. 150,00 (fra 20 år) og kan kjøpes på følgende steder:

    • Veiledningssenteret, 1 etasje, Meløy rådhus
    • SPAR, Halsa
    • COOP, Engavågen
    • Biblioteket, Ørnes

    Nytt fra 2024 er at fjelltrimkortet er gratis for barn og unge til og med fylte 19 år. Dette gjelder også i 2025. Kortet er merket og skiller seg fra kortene til de over 20 år.

    På utsalgsstedene kan du betale med Vipps. Send beløpet til Kulturkontoret på #135527. Det er viktig du merker Vipps-betalingen med "fjelltrimmen".

    Fjelltrimpostene 2024

    Bruk kart som finnes på TellTur.no og UT.no når du skal på tur. Selv om løypene er merket med merkeband og røde piler må kart benyttes. Enkelte steder kan det være vanskelig å merke. Postene er merket med vanskelighetsgrad: *Enkel   **Middels  *** Krevende

    Kart over alle Fjelltrimturene

    Djupdalen, Glomfjord - IKKE TURKLAR

     

    Tid: 
    Lengde:
    M.o.h.: 4
    Vanskeligshetsgrad: ***
    Kart og GPS spor TellTur

     

    Ørskroven, Reipå - ÅPEN

    Kjør ut til Øra og parkér ved gården til Tormod Martinussen. Det er skiltet hvor du skal ta av og hvor du skal parkere.

    Følg sti fra parkering mot skogsvei. Skogsveien har en slak stigning de første hundre meterne, terrenget blir deretter brattere opp mot Ørskroven. Oppe på aksla ca. 400 meter unna toppen, er det ved enkelte partier bratte skråninger mot nordøst, vær obs på dette om du har med deg barn på turen. Dette er en flott tur som mange i Meløy er glad i. Området byr på fine naturopplevelser og med særegne fjellformasjoner. Turen er merket med gule bånd og skilt.

    Tid: 2-3 timer t/r 
    Lengde: 7,8 km t/r
    M.o.h.: 415 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Bolgbørra, Bolga - ÅPEN

    Bolgbørra er et naturlig hull i fjellet, en grotte med to innganger. Følg skilting til marka rett nord for gravgården. Kryss marka og gå gjennom en liten granskog til du møter stien til Bolgbørra. Følg stien opp en stigning. Fra grotta kan du ta deg lett inn i hullet. Når man kommer ut på andre siden, er utsikten en helt annen, og på klare dager ser man helt til Lofotveggen i nord.  

    Tid: 1 time t/r 
    Lengde: 2,2 km t/r
    M.o.h.: 85 meter
    Vanskeligshetsgrad: *
    Kart og GPS spor TellTur

    Svenningen, Støtt - ÅPEN

    Rundturen starter ved damskipskaia på øya Støtt. Gå videre mot Støtt brygge. Turen er merket med skilt og blå merking. På turen vil du kunne oppleve godt bevarte bunkerser og kanonstillinger fra 2. verdenskrig. Med hodelykt kan du utforske bunkersene på egen hånd. Etter bunkersene kommer du til en lokal trimkasse som står på turens høyeste punkt, Svenningen. Utsikten fra den lille toppen er spektakulær over Vestfjorden og øyriket i Meløy. Du ser Lofotfjellene i nord og øyene i Helgeland i sør.

    Tid: 1-2 timer t/r 
    Lengde: 5,5 km rundtur
    M.o.h.: 76 meter
    Vanskeligshetsgrad: *
    Kart og GPS spor TellTur

    Glomfjordløva, Glomfjellet - ÅPEN (SKIFØRE)

    Du kjører av Fylkesvei 17 nord for Fykantunnelen. Du kjører Fjellveien helt frem til parkeringen ved Namnlausvatnet. Her starter turen. Vær oppmerksom på at det kan være glatte parti og telehiv i tunell 3 (den øverste tunellen) i vinter- og vårhalvåret

    Flott fjelltur i lettgått terreng. Turen går på god sti og turvei. Du kan gå på ski på vinteren. Er en bratt skråning på turen der det ikke er godt egnet med ski. Turen blir merket når det blir vår på fjellet. Vær oppmerksom på at turkassen og TellTur-koden er plassert på høyden ovenfor selv steinformasjonen Glomfjordløva. 

    Tid: 2 timer t/r 
    Lengde: 7 km t/r
    M.o.h.: 550 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Migandlivatnet, Meløya - ÅPEN

    Turen starter i Frøsen, 2 km fra ferjeleiet i Meløysund. For dem som har mulighet, er det en flott sykkeltur til start, hvis du kommer med ferga. Den første del av ruten går du på en god sti, helt til du har passert en granskog. Der tar du av fra stia, og følger en litt dårligere sti, men den er godt merket med gule bånd. Etter hvert kommer du igjen inn på en god sti som går slakt opp til Miganvasskjølen (ca. 200 m.o.h.). Når du kommer opp dit, ser du ned mot Migandlivatnet. Ned mot odden, der den røde kassen står, er det heller ikke noe tydelig sti, men er godt merket.

    Tid: 1,5 time t/r 
    Lengde: 5,6 km t/r
    M.o.h.: 130 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Suppevatnet, Spilderdalen - ÅPEN

    Turen starter ved skihytte til Meløy ski og sykkel i Spilderdalen, ca. 4  km fra avkjørsel fra Fylkesvei 17 ved Spilderbrua. Parker ved parkeringsplass ved veien nedenfor skihytta. Følg traktorveien opp fra skihytta. Er jevn stigning nesten hele traktorveien opp, men flater ut når du nærmere deg turmålet. Ta av mot venstre der stien deler seg til høyre (Lysvatnet) og venstre (Suppevatnet/Breifjellet). Turen er merket med gule bånd. Vær oppmerksom på at TellTur-koden står på en svart turkasse (ikke rød). Turen kan gjennomføres i joggesko i sommersesongen – ingen våte partier.

    Tid: 1,5 time t/r 
    Lengde: 5,6 km t/r
    M.o.h.: 400 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Halvøya, Glomfjellet - ÅPEN (SKIFØRE)

    Når du står ved Holmvassdemningen ser man varden i horisonten der kassen er satt opp på Halvøya (858 moh). Det er vanskelig å merke ruta på fjellet, men man må følge vardene. Det er merket fra demningen og et godt stykke innover. Hold høyden, følg merker og varder fram til turmålet.

    Tid: 3-4 timer
    Lengde: 7,8 km t/r
    M.o.h.: 858 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Svartisleden, Engenbreen - IKKE TURKLAR

    Kommer du sørfra, er det ca. 12 km langs fv. 17 fra Forøy til Holandsvika, hvor skyssbåten anløper. Kommer du nordfra er det ca. 24 km fra Glomfjord til Holandsvika. Til Engenbreen/Svartisen må du ta skyssbåten. Båtturen tar ca. 10 minutter og er en opplevelse i seg selv. Du kan leie sykkel og sykle 3 km innover grusveien mot breen, eller du kan velge å gå. Fra enden av grusveien følger du blå-merket sti og skilt til Svartisen. Et lite stykke oppover bergene deler stien seg. Følg skilting til Svartisen og den lyseblå rett fram. Det er den letteste veien til utsiktspunktet til breen, som er turmålet i Fjelltrimmen. Når du er fremme med varseltrekanten er du fremme. Av sikkerhetsmessige grunner anbefaler vi ingen å gå nærmere breen.

    Tid: 2 timer t/r 
    Lengde: 4 km t/r
    M.o.h.: 311 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Lomtjønna, Ørnes - ÅPEN

    Turen starter i Aspdalen, like ved fotballøkka. Følg sti langs fjellryggen og ta til venstre mot toppen der stien deler seg. Fra Djupvikfjellet går turen på god sti i lett kupert terreng ned mot Lomtjønna. Turkoden er satt opp inne i gapahuken.
    Tur som passer for hele familien og kan gjennomføres i joggesko på barmark. Et lite parti som er litt myraktig før en kommer opp til toppen på Djupvikfjellet.

    Tid: 3,5-4 timer t/r 
    Lengde: 10,8 km t/r
    M.o.h.: 195 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Røyrstøtinden, Halsa - ÅPEN

    Turen starter fra parkeringsplassen ved Halsa skole. Gå forbi leskuret på skolen og forbi det store dessestativet oppå bakken. Du vil da komme på stia som fører mot turmålet. Stien går forbi et grillhus før du kommer inn på en skogsvei. Følg skogsveien oppover forbi en gapahuk og fram til at skogsveien deler seg. Ta av til høyre og så til venstre til veis ende. Man kommer da på en sti som fører til siste skogsvei som også følges til veis ende. Stien svinger svakt til venstre etter ca 100 meter og over en bekk. Følg stien videre oppover langs en rygg og en atv-vei. Følg denne til den krysser et par rygger og gå da over på stia som fører opp på siste rygg som vi følger ut til posten.

    Tid: 3-4 timer t/r 
    Lengde: 8,6 km t/r
    M.o.h.: 435 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Østentind, Ørnes - IKKE TURKLAR

    Turen starter i Torsvika. Etter små 10 min. står det et skilt mot Kvithammaren til venstre. Det står også det røde fjelltrimskiltet. Stia tar deg opp igjennom Torsvikskogen. Når du nærmer deg toppen deler stia seg i to. Dette er markert ved et gult bånd rundt et stort tre i skogen. Begge stier tar deg til turmålet. Den rett fra/til venstre tar deg igjennom skogen. Stia til høyre tar deg på yttersida av skogen og nærmere fjellkanten. Fra Kvithamarn går turen videre nordover på tørr og tydelig sti. Etter cirka 250 meter blir det brattere opp til ca. 500 meter over havet. Her flater det ut de neste 250 meterne før siste oppstigning til Østentind starter. Toppen ligger cirka 710 moh. Turkoden er festet til signal som er satt opp på toppen av Østentinden

    Turen er krevende og passer ikke for de minste.

    For de som ønsker det er det mulig å gå denne turen fra Gjerseth også. Det er en tydelig sti hele veien, denne turen er ikke merket. Følg da stia mot Rontinden, men ta av til høyre rett før myr-partiet ca. halvveis.

    Tid: 3-4 timer t/r
    Lengde: 5,6 km t/r
    M.o.h.: 710 meter
    Vanskeligshetsgrad: ***
    Kart og GPS spor TellTur

    Storvikskaret, Bjærangsfjorden - IKKE TURKLAR

    Tid:
    Lengde:
    M.o.h.:
    Vanskeligshetsgrad: 
    Kart og GPS spor TellTur

    Blåsfjellet, Ågskardet - IKKE TURKLAR

    Ta av fra veien ca 200- 300 meter fra fergekaia på Ågskardet. Følg veien helt til tregrind. Viktig at vi lukker denne etter oss. Vi følger skogsvei et stykke før vi går over på sti oppgjennom et plantefelt. Ganske vått første ca 400 meter. Følg sti oppover. Kommer innom en ny skogsvei et lite stykke før vi går ut på sti oppgjennom bjørkeskogen. Følger denne til et veiskille som peker med pil merket båsfellet. Vi følger denne stien vidre oppover og forbi kassen ved teppfjellvatnet. Ny pil som sier blåsfjellet. God og tydelig sti. Når vi kommer over skogen var det litt vanskelig å finne noe godt å henge merkene i. Litt langt mellom merker, men meget fin sti som fører rett til posten.
    Koden henger bak turkassen.

    Tid: 2,5-3 time t/r 
    Lengde: 3-3,5 km t/r
    M.o.h.: 400 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Kjørrågvatnet, Åmøy - IKKE TURKLAR

    Tid:
    Lengde:
    M.o.h.:
    Vanskeligshetsgrad:
    Kart og GPS spor TellTur

    Føllivatntet, Kjeldal - IKKE TURKLAR

    Tid: 
    Lengde:
    M.o.h.:
    Vanskeligshetsgrad: ***
    Kart og GPS spor TellTur

    Stordalstinden, Engavågen - ÅPEN

    Parker ved samfunnshuset Idun. Følg skogsveien ca. 1,5 km, forbi høyspentlinja, opp en bratt høyresving til veien krysser bekken som kommer ned fra Stordalen. Her skal du ta sti opp til venstre. Følg veiviser/pil mot Stordalstinden. Ca. 300 meter lenger opp i dalen deler stien seg og du skal følge sti mot venstre (ikke til høyre til Sivertbu). Turen er merket med gule bånd.

    Du kan også gå til Stordalstinden fra Ørjosen og via Litlvatnet. Litlvatnet er også fjelltrimpost. Vær oppmerksom på at fra Litlvatnet er det ikke merket løype opp til toppen av Stordalstinden.

    Tid: 2,5-3 timer t/r 
    Lengde: 6,8 km t/r
    M.o.h.: 539 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Elvestien, Neverdal - ÅPEN

    Først går dere langs skogsvei og Planetstia hvor dere kan lese om planetene i solsystemet. Ta av til venstre ved skiltet merket med Neverdalsvatnet. Gå ned bakken mot Neverdalsvatnet. Gå over brua like før grillhytta. Her tar dere av og følger sti langs elva (se etter skilt). Turen er merket med gule bånd og blå maling.

    Langs Elvestia finner dere flotte figurer langs hele elva helt frem til turmålet ved brua i Neverdalsbotnet. Det er fint å ta en pause ved grillhytta. Turen passer godt til barn og familier selv om det er lang.

    Tid: 2,5 timer t/r
    Lengde: 7 km t/r
    M.o.h.: 100 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Laushågen (Brasetlia), Holandsfjorden - ÅPEN

    Turen starter ved RV17 nær Braset. Stort sett skogsvei helt fram til turmålet. Ca. 150 meter med sti mot slutten av turen. Skogsveien tar tre tydelige retningsskift underveis. Flere skogsveier på turen oppover, så følg med på merkingen med gule merkebånd. 
    Dette er beiteområde for sau på sommertid.
    Nydelig utsikt mot Svartisen ved turmålet

    Tid: 1,5-2 timer t/r
    Lengde: 3,6 km t/r
    M.o.h.: 220 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Ansiktet på Hornneset, Reipå - ÅPEN

    Fin tur i variert terreng til hula nedenfor Horntinden i det populære turområdet på Hornneset. Ved turmålet finner du også "ansiktet" i berget som er et flott fotomotiv. I hula finner du en rød turkasse med tellturkoden.

    Turen er godt merket med gule bånd, men vær nøye når du kommer til kryss. Det er mange stier i området og lett å gå feil, om du ikke er oppmerksom.

    Tid: 1,5-2 timer t/r
    Lengde: 4,4 km t/r
    M.o.h.: 100 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Fjelltrimgruppa

    Fjelltrimgruppa prøver å merke godt og legge best mulig til rette for hvert turmål og tar gjerne imot innspill på dette. De som er med i Fjelltrimgruppa er: 

    • Trine Marita Pedersen, Engavågen 
    • Stein Wictor Birkelund, Halsa 
    • Tove Omnes, Meløy 
    • Trond Fjærem, Neverdal
    • Marlene B. Karlsen, folkehelserådgiver Meløy kommune
    • Mette Haurum, kulturkonsulent Meløy kommune

    Dersom du oppdager at det er manglende merking, feil i beskrivelsen(e) eller andre ting, ta kontakt med Meløy kommune, kulturkonsulent Mette Haurum, tlf. 902 65 820 eller epost haumet@meloy.kommune.no eller "Fjelltrimmen i Meløy" på Facebook.

     

    Fjelltrimkrus/fat

    Motivet på krus og fat er et av årets fjelltrimposter. Motivet tegnes i sort/hvitt, krus og fat produseres av Porsgrun Porselen AS
    De som til nå har bidratt til tegning av fjelltrimmotiv er:

    - Anfinn Myrvang
    - Johan Aage Iversen
    - Terry Whittall
    - Gro Rykkelid

    Sist endret: 11.04.2025