Du er her: Forside / Fjelltrimmen

Fjelltrimmen

Kulturkontoret, Gammelveien 5, 8150 Ørnes

Innhold

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?


  Barnetrimmen

  Barnetrimmen i Meløy er et nytt tilbud til barnefamilier.

  Fjelltrimmen

  Nå er alle årets Fjelltrimposter på plass og vi kan derfor offentliggjøre de turene som er klare for å bli gått av glade turgåere. Det vil i år være 18 ulike turmål med i Fjelltrimmen. Hvert turmål vil ha en kode på kassa som dere skal registrere på Fjelltrimkortet deres sammen med datoen for besøket.

  Besøker du som voksen 10 eller flere av turmålene får du årets Fjelltrimkrus/fat. Er du over 75 år eller barn (t.o.m. året du fyller 10 år) skal du besøke 6 eller flere turmål for å få fat/krus. Du blir superfjelltrimmer hvis du som voksen går 16 turer og som barn går 12. Som superfjelltrimmer vil du få både krus og fat.

  Fjelltrimmen varer fram til 1. oktober. Om vær og snøforhold tillater det startes arbeidet med å legge ut postene fra april/mai. På de høyeste toppene kan postene bli tatt ned før 1. oktober. Følg med her på siden eller på facebooksiden Fjelltrimmen i Meløy for å se hvilke poster som har blitt lagt ut.

  Turbeskrivelser og kart finnes her på hjemmesiden, på TellTur.no, UT.no, og i brosjyren "På tur i Meløy".

  Vi vil oppfordre alle til å huske god håndhygiene på tur. Ta gjerne med deg antibac eller våtservietter.

  ALLE TURENE GJENNOMFØRES PÅ EGET ANSVAR - VIS FJELLVETT!

  Dersom du har turrelaterte spørsmål anbefaler vi deg å stille disse på Facebook-gruppa "Fjelltrimmen i Meløy".

  Registreringskort

  På alle 18 turmål i kommunen er det satt opp turkasser med koder på (TellTur). Kodene står på lokket av turkassen slik du ikke trenger å åpne den.
  Noter deg koden på turmålet. Denne koden og dato for besøket skrives på Fjelltrimkortet.

  Fjelltrimkortet må fylles ut og innleveres innen 1. oktober. 
  Kortet koster kr. 80,00 og kan kjøpes på Servicetorget i rådhusets åpningstid kl. 8.00-15.30. Vi ser gjerne at en person kjøper til flere i husstanden slik vi minimerer antallet av folk innom Servicetorget. Har du ikke mulighet for å komme innom kan du ringe Servicetorget på tlf. 75 71 00 00. Kjøper du Fjelltrimkort via VIPPS skal du vippse til Kulturkontoret på 135527. Det er viktig du merker Vipps-betalingen med adressen hvortil Fjelltrimkortet skal sendes til. Servicetorget sender ut Fjelltrimkort en gang i uka.

  Fjelltrimkortene kan også kjøpes på Meløy bibliotek fra mandag 3. mai.

   

  TellTur-konkurranse

  I sommer vil vi ha en egen TellTur konkurranse som heter "Sommertrivsel i Meløy 2021". Alle Fjelltrimpostene blir etter hvert lagt inn i denne konkurransen på www.telltur.no som turene offentliggjøres. Deltakelse i konkurransen registreres på www.telltur.no under fanen konkurranser og Salten friluftsråd. Velg "Sommertrivsel i Meløy 2021", registrer deg som bruker og meld deg på. Konkurransen går fra 1. mai til 1. oktober. Registrerer du 6 eller flere av våre Fjelltrimposter i denne konkurransen er du med i trekningen av 4 gavekort på 1000 kroner. To av gavekortene vil utelukkende bli trukket blant barn og unge (aldersgruppe 0-20 år) som har registrert 6 eller flere Fjelltrimturer på TellTur.

  Registreringen av de enkelte turmålene gjøres på www.telltur.no eller via appen Norgeskart friluftsliv.

  Oppskrifter til registrering, oversikt over TellTurer i Meløy, konkurranser og andre TellTur-informasjoner finner du her.

  Fjelltrimpostene 2021

  Bruk kart som finnes på TellTur.no og UT.no når du skal på tur. Selv om løypene er merket med merkeband og røde piler må kart benyttes. Enkelte steder kan det være vanskelig å merke. Postene er merket med vanskelighetsgrad: *Lett   **Middels *** Krevende

  De resterende turmål vil løpende bli lagt ut etter hvert som forholdene tillater at turene er sikre å gå.

  KART OVER ÅRETS POSTER

  Klokka10steinen, Engavågen

  Turen til Klokka10steinen starter fra bygdehuset Idun. Her er det greie parkerinsforhold. Følg stia innover som er merket med gule bånd. Ikk elangt etter turstart deler skogsveien seg og du skal da ta av til høyre. Gå videre et stykke på skogsvei før traseen fortsetter på sti. Er noen bekkefar som krysser stien og på slutten er det noen plasser myr. veldig fint å sitte å se på solnedgangen mot Bolga og Meløya. Klokka10steinen er ett lokalt navn, og noen sier det har med sola som skinner mot fjellet klokka ti.

  Tid: 1 time t/r
  Lengde: 2,8 km t/r
  M.o.h.: 175 meter
  Vanskeligshetsgrad: *
  Kart og GPS spor TellTur

  Glomvasshågen, Glomfjord

  Du kan gå til Glomvasshågen enten ved å starte i alpinbakken (Fjelltrimløypa) eller ved Glomfjord skole (Vandring i Meløy). Starter du i alpinbakken følger du god sti opp bakken, der løypa deler seg følger du B-løypa opp bakken, og sti videre til postkassen på toppen av Glomvasshågen. På turen kan du ta en pause i den flotte gapahuken ved Gif-sletta.
  Starter du ved Glomfjord skole krysser du Skoleveien og går mot øst langs merket sti til demningen ved Hydrodammen. Herfra følger du fjellveien ca. 250 meter før du tar av til høyre og går opp mot Gif-sletta. Fra Gif-sletta er det ca. 1 km bratt stigning til toppen av Glomvasshågen.
  Toppen byr på fin utsikt i alle himmelretninger med Svartisen i sørøst, Glombreen i nord og ut over Glomfjorden i vest.

  Tid: 3 timer t/r 
  Lengde fra skolen: 5,4 km t/r
  Lengde opp alpinbakken: 6,4 km t/r
  M.o.h.: 562 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Bjørndalen, Reipå

  Start ved utkjørselen ved skogsvei i Nordsidveien. Fin trimtur med fin utsikt på toppen. Første del av turen er flat, men så stiger det jevnt omtrent hele tiden til du er oppe ved trimpostkassen i Bjørndalen, som er stiens endestasjon. Omtrent halvveis opp deler traktorveien seg - her må dere gå rett fram, mens høyre-alternativet fører dere til toppen av Grimstadskardet. Fra postkassen i Bjørndalen kan du nyte flott utsikt mot øst og sør, før man trasker ned samme vei som man kom. Passer også fint som trugetur på vinteren. TellTur-koden står på den gule postkassa som står ved turmålet. 

  Tid: 1,5 time t/r 
  Lengde: 4,6 km t/r
  M.o.h.: 280 meter
  Vanskeligshetsgrad: *
  Kart og GPS spor TellTur

  Glomneset, Eidbukt

  Det anbefales å parkere ved anleggsbyggene til Meløy kommune som ligger mellom fylkesveien og sjøen. Finn parkeringsskiltet på sør-side av byggene. For å komme til startpunktet for turen må en gå fra anleggsbyggene og opp mot fylkesveien. Følg fylkesveien i nordlig retning til neste avkjørsel ved Sandå gartneri. Herfra følger en Strandveien forbi gartneriet og helt ut mot de siste naustene nede ved havet. Her finnes skiltet og en liten trapp opp som markerer starten av turen.  Følg sti opp gjennom skogen. Det kan være noe bratt enkelte plasser. Noen kneiker må forseres ved å benytte fastmontert tau. Etter hvert som en kommer opp på ryggen av neset blir det lettere og flatere og gå. Stia er godt synlig og kan enkelt følges hele veien ut. Litt etter en har passert nesets høyeste punkt finnes det en trimkasse. Fra trimkassen går stia videre nedover mot tuppen av neset og fyrlykta som står på enden. Fjelltrimposten er ved fyrlykta. Denne turen passer best å gå i tørt vær.

  Tid: 3 timer t/r 
  Lengde: 6,4 km t/r
  M.o.h.: 177 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Svartvasshamran, Ørnes

  Denne turen kan gås både fra skihytta i Spilderdalen og fra Mosvolldalen. Den er merket med gule bånd fra skihytta, men godt merket med Vandringen i Meløy-skilt og blå-merking fra Mosvolldalen.

  Spilderdalen: turen starter ved skihytta i Spilderdalen, ca. 4 km fra Spilderbrua. Følg skolgsvei til demningen ved Matvatnet, herfra følger du sti til Breifjellet og videre opp til Svartvasshamnran. Fint terreng med tydelig vei og sti.

  Mosvolldalen: ved bensinstasjonen Best i Ørnes sentrum, tar du av og opp veien til Mosvolldalen. Følg Mosvollveien opp til Idrettsveien og ta til venstre og videre forbi idrettsanlegget til parkeringsplassen Åsmoen. Du kan også parkere ved idrettsanlegget som ligger like ved.

  Følg skogsvei ca. 700 meter innover dalen, her tar du til høyre og følger skogsveien videre ca. 1300 meter hvor du nå tar til venstre, og følger skogsveien videre ca. 350 meter hvor skogsveien ender. Herfra videre på tydelig sti på vestsiden av Apelsinhaugen ca. 1500 opp til lokal trimkasse på Breifjellet. I høyden har du fin utsikt over nærområdene Spildra, de majestetiske fjellene i området og Ørnes. Fra toppen har du et flott skue ut over Meløys vakre skjærgård og videre utover Vestfjorden. Er været klart ser du de karakteristiske fjellene på Træna i sørvest.

  Tid: 4-5 timer t/r 
  Lengde: 11,2 km t/r
  M.o.h.: 626 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor
  TellTur

  Skrovtinden, Reipå

  Start ved parkeringsplassen ytterst på Fore. Følg vei og ta til høyre oppover bakken i første veiskille. Følg stien og merking videre, nokså bratt stigning opp rygg nummer tre i fjellsiden til fjellplatået ca. 200 moh. Oppe på platået følger du en grei sti som går etter høydedraget nordøstover mot Skrovtinden. På turen har du flott utsikt utover fjorden, du ser over til Kunna og Øra, fin utsikt over Reipå.

  Tid: 3-4 timer t/r 
  Lengde: 6,6 km t/r
  M.o.h.: 463 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Kleppfiskbergan/Ruggesteinen, Bolga

  Følg øverveien fra hurtigbåt/ fergekai mot Bolga skole. Gå gjennom porten vest for skolen og følg stien videre mot Klippfiskbergan. Like før Klippfiskbergan passerer du en rasteplass med gapahuk. Fjelltrimposten står ved Ruggesteinen som ligger ved sjøkanten. Ruggesteinen er en løs klippeblokk på 60 tonn rett nedenfor det store svaberget ved Klippfiskbergan.  Klarer du å få steinen til å rugge? Fin familietur. 

  Tid: 2 timer t/r 
  Lengde: 5,2 km t/r
  M.o.h.: 15 meter
  Vanskeligshetsgrad: *
  Kart og GPS spor TellTur

  Stavnes, Støtt

  Turen rundt Innerstøtt starter ved Støtt brygge, gjestehavna og hurtigbåtkaia. Gå veien over brua mot øst til Innerstøtt. Veien du følger går forbi bedehuset, før du følger den merka stien til Tjuvdalen og videre til Stavnes og over den sørligste odden på øya. Like før Stavnes finner du Telltur-koden. Når du har rundet odden og startet turen nordover igjen, kommer du etter hvert inn på veien som tar deg tilbake til Støtt brygge og hurtigbåtkaia. Turen er merket med skilt og blå merker.

  Tid: 2 timer t/r 
  Lengde: 6,5 km rundtur
  M.o.h.: 15 meter
  Vanskeligshetsgrad: *
  Kart og GPS spor TellTur

  Kjerringa, Glomfjord

  Følg T-merket sti fra parkering storglomvanndemning (Torsbu) mot Lille Sandvann. Ta av 90 grader fra T-merket sti Sørside av Lille Sandvann mot varde med kasse på Kjerringa. Følg merking og varder.

  Tid: 3 timer t/r 
  Lengde: 
  M.o.h.: 777
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Storvatnet, Meløya

  Når en kommer reisende med ferja , tar en av til høyre rett før en kommer til kirka.
  Kjør Skagveien til kryss, og fortsett videre til høyre på Nordmarkveien. Følg denne ca.1,5km til en kommer til Bremnes.(Man kjører gjennom en port på veien dit).
  Fra parkeringsplassen går man ca. 1 km på skogsvei/sti til et skilt, der en fortsetter opp til høyra der pila viser mot Meløysund. Derfra er det god sti til opp på fjellet. Når en er oppe, gå litt ned og bortover til en er ved Storvatnet.
  Det er lagt en god del plattinger over de våteste partiene, og en passerer en lokal trimkasse og utleiehytta Fjellheim rett før vannet.
  Fjelltrimkassen står rett ved ei lita bru til utløpet av Storvatnet.
  Flott utsikt mot Gåsvær, Støtt, Kunna og deler av Reipå.
  Vis hensyn, dyr på beite i området.

  Tid: 1,5-2 timer t/r 
  Lengde: 4,4 km rundtur
  M.o.h.: 120 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Spilderdalsbotn, Spilderdalen

  Start ved kraftstasjonen i Spilderdalen, følg stien forbi bolighuset og merket sti videre til innerenden av Spilderdalsvannet. På turen går du forbi Vinterveien, hvor fjøsmuren står igjen etter gården som var bosatt fra 1700-tallet og fram til 1928. Litt lang tur, men fin familietur som får i variert terreng.

  Tid: 2-3 timer t/r 
  Lengde: 6,4 km t/r
  M.o.h.: 105 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Holandsfjellet, Holandsfjorden

  Det er flere mulige innfallsporter for turer i området, denne turen er beskrevet med start i Skålsvika. Vis hensyn ved parkering da det er noe begrenset parkering ved riksvei 17. Følg skogsveien opp- og innover mot Skålsvikdalen. Litt før skogsveien krysser elva i Skålsvikdalen, tar du av til høyre fra veien og følger en sti som går på høyre side av elva opp til Skålsvikvatnet. Kryss utløpet av vatnet og følg sti videre opp lia på nordsida av vatnet til du kommer opp i skaret mellom Halsavatnet og Skålsvikvatnet. Herfra følger du en sti østover opp på fjellet, forbi Nattmålsvatnet og opp på Holandsfjellet. 

  Turen kan gås som en rundtur via Sommarsetvatnet. Se turbeskrivelsen for Halsa, Meløy - Skålsvikvatnet - Sommarsetvatnet. 

  Tid: 3-4 timer t/r 
  Lengde: 8,8 km t/r
  M.o.h.: 582 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Teppskarvatnet, Ågskardet

  Ta til venstre i veikrysset ovenfor fergeleiet på Ågskardet. Like etter krysset tar man til høyre og følger veien gjennom byggefeltet fram til en port i utmarkgjerdet. Deretter følges oppmerket sti opp til skiltet mot Blåsfjellet og Teppfjellet. Du skal ikke mot Blåsfjellet og Teppfjellet, men du går rett fram. Gå til du ser et rødt skilt mot Kjelland (du skal ikke dit heller) men ta til venstre opp i skardet og mot Teppskarvatnet. Postkassen er til høyre når du kommer opp til vannet. Stien er godt merket hele veien. Vær oppmerksom på at Rødøy kommune også har en kode i nærheten av Teppskarvannet slik at du noterer deg riktig kode (er merket med Fjelltrimmen). På turen er det er flott utsikt over Ågskardet og området rundt. NB – det er ikke nødvendig å ta med bil på fergestrekningen Furøy-Ågskardet. 

  Tid: 2 timer t/r 
  Lengde: 5 km t/r
  M.o.h.: 327 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Trollskaret, Åmøya

  Kjør over fyllinga fra Grønøy, ta til venstre mot Stavnes og følg veien ca. 1 km til Bognes. Parker på utkjørsler langs veien. Trollskaret ligger på turen opp til Skarstinden og Risnestinden. Følg merkinga med gule bånd og varder oppover til Trollskardet.

  Tid: 3 timer t/r 
  Lengde: 5,6 km t/r
  M.o.h.: 431 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Skardet under Sfinxen, Glomfjellet

  Start ved Meløy fritidsbad. Kryss fylkesveien og grusbanen øst for badet. Følg merket løype opp gjennom barskog i ca. 500 m. Følg deretter fjellryggen i jevn stigning opp til skardet til ca. 650 meters høyde. Her finner du telltur-koden til fjelltrimposten. Skardet ligger mellom Ytre Holten og Sfinxen. De som ønsker, kan følge stien videre opp til toppen av Sfinxen. Det er noen bratte partier på de siste høydemetrene. Flott panoramautsikt over industriparken og Glomfjordfjellene.

  Tid: 1-2 timer t/r
  Lengde: 4,8 km t/r
  M.o.h.: 650 meter
  Vanskeligshetsgrad: ***
  Kart og GPS spor TellTur

  Fonndalen, Holandsfjorden

  Fra kaia ved Engen gård kan du gå eller sykle til Fonndalen. Etter ca. 500 meter tar du av til høyre mot Fonndalen. Ikke gå rett fram mot Brestua og Svartisen/Engenbreen. Etter ca. 2,5 km deler stia seg som en "rundkjøring". Følg stia langs vannet og forsett rett fram forbi en delvis nedrevet bygning og videre forbi den lille kaia. Etter noen hundre meter deler stia seg. Ta til venstre opp bakken. Gå igjennom tunet på Fonndalen gård og følg skogsveien. Inne i skogen blir stia mindre og noen steder litt vanskelig å se. Her er det hengt opp ekstra mange gule bånd som vil føre deg til turpostkassa som står inne i dalen ved en stor firkantet stein.
  Grunnet mye smeltevann kan det være bløtt inne i skogen.

  Tid: 3-4 timer t/r 
  Lengde fra kaia: 12 km t/r
  M.o.h.: 104 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur 

  Sørkråga, Bjærangsfjord

  Ta av i veikrysset i Bjærangen og følg veien innover dalen. Parker ved skibua eller kjør opp til kraftlinjemasta og parker der. NB - husk å lukk porten ved bua!. Følg skogsveien til den slutter. Derfra følges godt merkeet sti fram til posten. Kan være litt bløtt et par steder. Bratt men kort bakke på slutten. Framme ved kassen har du en flott utsikt utover Bjærangsdalen og majestetiske fjell rundt deg.

  Tid: 3-4 timer t/r 
  Lengde: 9,2 km t/r
  M.o.h.: 450 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Kjølen, Kjelddal

  OBS! Det har i august gått steinras i de bratte fjellsidene på venstre side når man går oppover mot Kjølen. Ingen fare i å gå turen, men hold dere til den merkede stia både på vei opp og ned. 

  Parkering ved bedehuset i Kjeldal. Ikke parker på mark eller privat eiendom.Følg skogsveien til vannbassenget og videre til første kryss. Gå opp Rabben til Tverråga. Da følger du en merket sti opp mot Føllivatnet. Ta til venstre ved rød pil. Når snøen har tint, følg varder som skal være satt opp til Kjølen. Dte er en fin utsikt over fjorden på tur opp. På toppen ser den Glomfjord, Selstad og utover til Træna.

  Tid: 4 timer t/r 
  Lengde: 7,4 km t/r
  M.o.h.: 845 meter
  Vanskeligshetsgrad: **
  Kart og GPS spor TellTur

  Fjelltrimgruppa

  Fjelltrimgruppa prøver å merke godt og legge best mulig til rette for hvert turmål og tar gjerne imot innspill på dette. De som er med i Fjelltrimgruppa er: 
  Helge Johansen, Engavågen 
  Wilhelm Birkelund, Halsa 
  Tove Omnes, Meløy 
  Trond Fjærem, Neverdal 
  Frank Holdal, Ørnes 
  Jan Tore Roksøy, Ørnes 
  Mette Haurum, kulturkonsulent Meløy kommune evt. Grete H. Stenersen, avdelingsleder kultur og folkehelse.
  Dersom du oppdager at det er manglende merking, feil i beskrivelsen(e) eller andre ting, ta kontakt med Meløy kommune, kulturkonsulent Mette Haurum, tlf. 75 71 00 00, mail: mette.haurum@meloy.kommune.no eller "Fjelltrimmen i Meløy" på Facebook.

   

  Fjelltrimkrus/fat

  Motivet på krus og fat er et av årets fjelltrimposter. Motivet tegnes i sort/hvitt, krus og fat produseres av Porsgrun Porselen AS
  De som til nå har bidratt til tegning av fjelltrimmotiv er:

  - Anfinn Myrvang
  - Johan Aage Iversen
  - Terry Whittall
  - Gro Rykkelid

  Fjelltrimkvelden

  Utdeling av kurs og fat skjer på den årlige Fjelltrimkvelden som arrangeres i januar. Det trekkes ut premier blant de som møter opp på Fjelltrimkvelden.

  Sist endret: 19.08.2021