Du er her: Forside / Fjelltrimmen

Fjelltrimmen

Kulturkontoret, Gammelveien 5, 8150 Ørnes

Innhold

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?


    Barnetrimmen

    Barnetrimmen i Meløy er et nytt tilbud til barnefamilier.

    Fjelltrimmen

    Det vil i år være 18 ulike turmål med i Fjelltrimmen. Hvert turmål vil ha en kode på kassa som dere skal registrere på Fjelltrimkortet deres sammen med datoen for besøket.

    Besøker du som voksen 10 eller flere av turmålene får du årets Fjelltrimkrus/fat. Er du over 75 år eller barn (t.o.m. året du fyller 10 år) skal du besøke 6 eller flere turmål for å få fat/krus. Du blir superfjelltrimmer hvis du som voksen går 16 turer og som barn går 12. Som superfjelltrimmer vil du få både krus og fat.

    Fjelltrimmen varer fram til 1. oktober. Om vær og snøforhold tillater det startes arbeidet med å legge ut postene fra april/mai. På de høyeste toppene kan postene bli tatt ned før 1. oktober. Følg med her på siden eller på facebooksiden "Fjelltrimmen i Meløy" for å se hvilke poster som har blitt lagt ut.

    Turbeskrivelser og kart finnes her på hjemmesiden, på TellTur.no, UT.no, og i brosjyren "På tur i Meløy".

    ALLE TURENE GJENNOMFØRES PÅ EGET ANSVAR - VIS FJELLVETT!

    Dersom du har turrelaterte spørsmål anbefaler vi deg å stille disse på Facebook-gruppa "Fjelltrimmen i Meløy".

    Registreringskort

    På alle 18 turmål i kommunen er det satt opp turkasser med koder på (TellTur). Kodene står enten uten på eller inni lokket på kassen.
    Noter deg koden på turmålet. Denne koden og dato for besøket skrives på Fjelltrimkortet.

    Fjelltrimkortet må fylles ut og innleveres senest 1. oktober. 
    Kortet koster kr. 80,00 og kan kjøpes på følgende steder:

    • Servicetorget på rådhuset
    • Meløy bibliotek, Ørnes
    • Fabiola, Glomfjord
    • SPAR, Halsa
    • COOP, Engavågen

    På de ovenstående stedene kan du betale med kontant eller via Vipps. Bruker du vipps, skal du vippse til Kulturkontoret på #135527. Det er viktig du merker Vipps-betalingen med "fjelltrimmen".

    Fjelltrimpostene 2022

    Bruk kart som finnes på TellTur.no og UT.no når du skal på tur. Selv om løypene er merket med merkeband og røde piler må kart benyttes. Enkelte steder kan det være vanskelig å merke. Postene er merket med vanskelighetsgrad: *Lett   **Middels  *** Krevende

    De resterende turmål vil løpende bli lagt ut etter hvert som forholdene tillater at turene er sikre å gå.

    KART OVER ÅRETS POSTER

    Middagshågen/Stortuva, Bjærangsfjorden

    Turen stater på sørsiden av Bjærangsfjorden. Rødt turskilt er satt opp ved hovedveien. Ta av ved skiltet, og parkér noen få meter fra hovedveien. Turen er godt merket. En middels tur, men vær oppmerksom på det er god stigning stort sett hele turen opp. Du går forbi Middagshågen, og turkassen er plassert på Stortuva. Du blir belønnet med en veldig fin utsikt over søndre Meløy. Det er viktig at du lukker porten du går gjennom når du forlater skogsveien og begynner på stien.

    Tid: 3 timer t/r
    Lengde: 5,2 km t/r
    M.o.h.: ca. 550 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Litlvatnet, Ørjosen

    Fin skogsvei oppover til vatnet. Følg stien helt ut på enden.

    Tid: 1,5-2 timer t/r
    Lengde: 3,8 km t/r
    M.o.h.: 344 meter
    Vanskeligshetsgrad: *
    Kart og GPS spor TellTur

    Papphuset, Glomfjord

    Turen er en del av Rallarmarsjløypa opp på Glomfjellet. Her følger du i rallarnes spor etter den første vannkraftsutbygginga øst for Glomfjord fra 1912-1920. på veggen til "Papphuset" finner du telltur-koden. Du kan fortsette Rallarmarsjløypa til høyre for brakka og videre opp på Glomfjellet og til brakkene og Fykantrappa ved Nedre Naver. Turen har litt stigning. Ved "Papphuset" får du fin utsikt utover Glomfjorden.
    Turen starter ved vestenden av Fykanvatnet, like øst for Glomfjord. Ta av fra riksvei 17 mellom Fykantunnelsen og Svartistunnelen. Parkering på rasteplasslomme like etter at du har passert brua over utløpselva.

    Tid: 2 timer t/r 
    Lengde : 3,8 km t/r
    M.o.h.: 460 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Bjørndalen, Reipå

    Start ved utkjørselen ved skogsvei i Nordsidveien. Fin trimtur med fin utsikt på toppen. Første del av turen er flat, men så stiger det jevnt omtrent hele tiden til du er oppe ved trimpostkassen i Bjørndalen, som er stiens endestasjon. Omtrent halvveis opp deler traktorveien seg - her må dere gå rett fram, mens høyre-alternativet fører dere til toppen av Grimstadskardet. Fra postkassen i Bjørndalen kan du nyte flott utsikt mot øst og sør, før man trasker ned samme vei som man kom. Passer også fint som trugetur på vinteren. TellTur-koden står på den gule postkassa som står ved turmålet. 

    Tid: 1,5 time t/r 
    Lengde: 4,6 km t/r
    M.o.h.: 280 meter
    Vanskeligshetsgrad: *
    Kart og GPS spor TellTur

    Nordhøgsetbakken, Selstad

    Turen langs Selstadvatnet og fram til turmålet går på en skogsvei og er en tur som er egnet for hele familien. For enden av Selstadvatnet er det benk og bord og nydelig utsikt til de majestetiske fjellene ute i havgapet.
    Det er dårlig med mobildekning på hele turen og det kan derfor være vanskelig å registrere turen ved turmålet. Du kan registrere turen i ettertid når du kommer tilbake fra tur.
    På Selstad følger du Øvre-Selstadveien til veis ende. Her startet turen, og du kan du parkere.

    Tid: 2 timer t/r 
    Lengde: 5 km t/r
    M.o.h.: ca. 125 meter
    Vanskeligshetsgrad: *
    Kart og GPS spor TellTur

    Svartvasshamran, Ørnes

    Denne turen kan gås både fra skihytta i Spilderdalen og fra Mosvolldalen. Den er merket med gule bånd fra skihytta, men godt merket med Vandringen i Meløy-skilt og blå-merking fra Mosvolldalen.

    Spilderdalen: turen starter ved skihytta i Spilderdalen, ca. 4 km fra Spilderbrua. Følg skolgsvei til demningen ved Matvatnet, herfra følger du sti til Breifjellet og videre opp til Svartvasshamnran. Fint terreng med tydelig vei og sti.

    Mosvolldalen: ved bensinstasjonen Best i Ørnes sentrum, tar du av og opp veien til Mosvolldalen. Følg Mosvollveien opp til Idrettsveien og ta til venstre og videre forbi idrettsanlegget til parkeringsplassen Åsmoen. Du kan også parkere ved idrettsanlegget som ligger like ved.

    Følg skogsvei ca. 700 meter innover dalen, her tar du til høyre og følger skogsveien videre ca. 1300 meter hvor du nå tar til venstre, og følger skogsveien videre ca. 350 meter hvor skogsveien ender. Herfra videre på tydelig sti på vestsiden av Apelsinhaugen ca. 1500 opp til lokal trimkasse på Breifjellet. I høyden har du fin utsikt over nærområdene Spildra, de majestetiske fjellene i området og Ørnes. Fra toppen har du et flott skue ut over Meløys vakre skjærgård og videre utover Vestfjorden. Er været klart ser du de karakteristiske fjellene på Træna i sørvest.

    Tid: 4-5 timer t/r 
    Lengde: 11,2 km t/r
    M.o.h.: 626 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor
    TellTur

    Skrovtinden, Reipå

    Start ved parkeringsplassen ytterst på Fore. Følg vei og ta til høyre oppover bakken i første veiskille. Følg stien og merking videre, nokså bratt stigning opp rygg nummer tre i fjellsiden til fjellplatået ca. 200 moh. Oppe på platået følger du en grei sti som går etter høydedraget nordøstover mot Skrovtinden. På turen har du flott utsikt utover fjorden, du ser over til Kunna og Øra, fin utsikt over Reipå.

    Tid: 3-4 timer t/r 
    Lengde: 6,6 km t/r
    M.o.h.: 463 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Kleppfiskbergan/Ruggesteinen, Bolga

    Følg øverveien fra hurtigbåt/ fergekai mot Bolga skole. Gå gjennom porten vest for skolen og følg stien videre mot Klippfiskbergan. Like før Klippfiskbergan passerer du en rasteplass med gapahuk. Fjelltrimposten står ved Ruggesteinen som ligger ved sjøkanten. Ruggesteinen er en løs klippeblokk på 60 tonn rett nedenfor det store svaberget ved Klippfiskbergan.  Klarer du å få steinen til å rugge? Fin familietur. 

    Tid: 2 timer t/r 
    Lengde: 5,2 km t/r
    M.o.h.: 15 meter
    Vanskeligshetsgrad: *
    Kart og GPS spor TellTur

    Stavnes, Støtt

    Turen rundt Innerstøtt starter ved Støtt brygge, gjestehavna og hurtigbåtkaia. Gå veien over brua mot øst til Innerstøtt. Veien du følger går forbi bedehuset, før du følger den merka stien til Tjuvdalen og videre til Stavnes og over den sørligste odden på øya. Like før Stavnes finner du Telltur-koden. Når du har rundet odden og startet turen nordover igjen, kommer du etter hvert inn på veien som tar deg tilbake til Støtt brygge og hurtigbåtkaia. Turen er merket med skilt og blå merker.

    Tid: 2 timer t/r 
    Lengde: 6,5 km rundtur
    M.o.h.: 15 meter
    Vanskeligshetsgrad: *
    Kart og GPS spor TellTur

    Kjerringa, Glomfjord

    OBS! Det pågår fortsatt arbeide med rehabilitering av fjellveien opp til Glomfjellet og dette vil fortsatt pågå gjennom hele september. Turposten Kjerringa er derfor utilgjengelig. Vi åpner derfor for muligheten for å gå turmålet Glomneset i stedet for.
    Klikk her for å se turbeskrivelsen til Glomneset. 

    Følg T-merket sti fra parkering storglomvanndemning (Torsbu) mot Lille Sandvann. Ta av 90 grader fra T-merket sti Sørside av Lille Sandvann mot varde med kasse på Kjerringa. Følg merking og varder.

    Tid: 3 timer t/r 
    Lengde: 
    M.o.h.: 777
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Storvatnet, Meløya

    Når en kommer reisende med ferja , tar en av til høyre rett før en kommer til kirka.
    Kjør Skagveien til kryss, og fortsett videre til høyre på Nordmarkveien. Følg denne ca.1,5km til en kommer til Bremnes.(Man kjører gjennom en port på veien dit).
    Fra parkeringsplassen går man ca. 1 km på skogsvei/sti til et skilt, der en fortsetter opp til høyra der pila viser mot Meløysund. Derfra er det god sti til opp på fjellet. Når en er oppe, gå litt ned og bortover til en er ved Storvatnet.
    Det er lagt en god del plattinger over de våteste partiene, og en passerer en lokal trimkasse og utleiehytta Fjellheim rett før vannet.
    Fjelltrimkassen står rett ved ei lita bru til utløpet av Storvatnet.
    Flott utsikt mot Gåsvær, Støtt, Kunna og deler av Reipå.
    Vis hensyn, dyr på beite i området.

    Tid: 1,5-2 timer t/r 
    Lengde: 4,4 km rundtur
    M.o.h.: 120 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Spilderdalsbotn, Spilderdalen

    Start ved kraftstasjonen i Spilderdalen, følg stien forbi bolighuset og merket sti videre til innerenden av Spilderdalsvannet. På turen går du forbi Vinterveien, hvor fjøsmuren står igjen etter gården som var bosatt fra 1700-tallet og fram til 1928. Litt lang tur, men fin familietur som får i variert terreng. Tidlig på våren og etter regnfulle perioder kan denne turen være bløt å gå.

    Tid: 2-3 timer t/r 
    Lengde: 6,4 km t/r
    M.o.h.: 105 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Holandsfjellet, Holandsfjorden  

    Det er flere mulige innfallsporter for turer i området, denne turen er beskrevet med start i Skålsvika. Vis hensyn ved parkering da det er noe begrenset parkering ved riksvei 17. Følg skogsveien opp- og innover mot Skålsvikdalen. Litt før skogsveien krysser elva i Skålsvikdalen, tar du av til høyre fra veien og følger en sti som går på høyre side av elva opp til Skålsvikvatnet. Kryss utløpet av vatnet og følg sti videre opp lia på nordsida av vatnet til du kommer opp i skaret mellom Halsavatnet og Skålsvikvatnet. Herfra følger du en sti østover opp på fjellet, forbi Nattmålsvatnet og opp på Holandsfjellet. 

    Turen kan gås som en rundtur via Sommarsetvatnet. Se turbeskrivelsen for Halsa, Meløy - Skålsvikvatnet - Sommarsetvatnet. 

    Tid: 3-4 timer t/r 
    Lengde: 8,8 km t/r
    M.o.h.: 582 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Teppskarvatnet, Ågskardet 

    Ta til venstre i veikrysset ovenfor fergeleiet på Ågskardet. Like etter krysset tar man til høyre og følger veien gjennom byggefeltet fram til en port i utmarkgjerdet. Deretter følges oppmerket sti opp til skiltet mot Blåsfjellet og Teppfjellet. Du skal ikke mot Blåsfjellet og Teppfjellet, men du går rett fram. Stien er godt merket hele veien. Postkassen er til høyre når du går opp mot vannet, og i 2022 benytter vi Rødøy sin turkasse. Teppskarvatnet er en drikkevannskilde, så det er ikke lov å bade i vannet. På turen er det er flott utsikt over Ågskardet og området rundt. NB – det er ikke nødvendig å ta med bil på fergestrekningen Furøy-Ågskardet. 

    Tid: 2 timer t/r 
    Lengde: 5 km t/r
    M.o.h.: 327 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur

    Skardet under Sfinxen, Glomfjellet

    Start ved Meløy fritidsbad. Kryss fylkesveien og grusbanen øst for badet. Følg merket løype opp gjennom barskog i ca. 500 m. Følg deretter fjellryggen i jevn stigning opp til skardet til ca. 650 meters høyde. Her finner du telltur-koden til fjelltrimposten. Skardet ligger mellom Ytre Holten og Sfinxen. De som ønsker, kan følge stien videre opp til toppen av Sfinxen. Det er noen bratte partier på de siste høydemetrene. Flott panoramautsikt over industriparken og Glomfjordfjellene.

    Tid: 1-2 timer t/r
    Lengde: 4,8 km t/r
    M.o.h.: 650 meter
    Vanskeligshetsgrad: ***
    Kart og GPS spor TellTur

    Harfjelltinden, Åmøy

    Følg bilvei til Buvik i retning Åmøyhamn. Følg veien fra Buvik og ta av på stien der den er merket. Dette er en krevende tur og passer kanskje ikke for alle. God sti til å begynne med og den er godt merket. Etter hvert kommer du til et krevende og bratt parti med steinur. Her må du trå forsiktig. Stien blir mindre og det blir litt lenger avstand mellom de gule merkebåndene da det ikke er mye å feste disse på. Ta deg god tid på denne turen, og gled deg til en flott utsikt fra toppen.

    Tid: 2,5-3 timer t/r 
    Lengde: 3,6 km t/r
    M.o.h.: 488 meter
    Vanskeligshetsgrad: ***
    Kart og GPS spor TellTur

    Fonndalen, Holandsfjorden

    Fra kaia ved Engen gård kan du gå eller sykle til Fonndalen. Etter ca. 500 meter tar du av til høyre mot Fonndalen. Ikke gå rett fram mot Brestua og Svartisen/Engenbreen. Etter ca. 2,5 km deler stia seg som en "rundkjøring". Følg stia langs vannet og forsett rett fram forbi en delvis nedrevet bygning og videre forbi den lille kaia. Etter noen hundre meter deler stia seg. Ta til venstre opp bakken. Gå igjennom tunet på Fonndalen gård og følg skogsveien. Inne i skogen blir stia mindre og noen steder litt vanskelig å se. Her er det hengt opp ekstra mange gule bånd som vil føre deg til turpostkassa som står inne i dalen ved en stor firkantet stein.
    Grunnet mye smeltevann kan det være bløtt inne i skogen.

    Tid: 3-4 timer t/r 
    Lengde fra kaia: 12 km t/r
    M.o.h.: 104 meter
    Vanskeligshetsgrad: **
    Kart og GPS spor TellTur 

    Kjølen, Kjelddal 

    Parkering ved bedehuset i Kjeldal. Ikke parker på mark eller privat eiendom.Følg skogsveien til vannbassenget og videre til første kryss. Gå opp Rabben til Tverråga. Da følger du en merket sti opp mot Føllivatnet. Ta til venstre ved rød pil. Når snøen har tint, følg varder som skal være satt opp til Kjølen. Det er en fin utsikt over fjorden på tur opp. På toppen ser den Glomfjord, Selstad og utover til Træna.

    Tid: 4 timer t/r 
    Lengde: 7,4 km t/r
    M.o.h.: 845 meter
    Vanskeligshetsgrad: ***
    Kart og GPS spor TellTur

    Fjelltrimgruppa

    Fjelltrimgruppa prøver å merke godt og legge best mulig til rette for hvert turmål og tar gjerne imot innspill på dette. De som er med i Fjelltrimgruppa er: 

    • Helge Johansen, Engavågen 
    • Wilhelm Birkelund, Halsa 
    • Tove Omnes, Meløy 
    • Trond Fjærem, Neverdal 
    • Frank Holdal, Ørnes 
    • Jan Tore Roksøy, Ørnes 
    • Mette Haurum, kulturkonsulent Meløy kommune

    Dersom du oppdager at det er manglende merking, feil i beskrivelsen(e) eller andre ting, ta kontakt med Meløy kommune, kulturkonsulent Mette Haurum, tlf. 75 71 00 00, mail: mette.haurum@meloy.kommune.no eller "Fjelltrimmen i Meløy" på Facebook.

     

    Fjelltrimkrus/fat

    Motivet på krus og fat er et av årets fjelltrimposter. Motivet tegnes i sort/hvitt, krus og fat produseres av Porsgrun Porselen AS
    De som til nå har bidratt til tegning av fjelltrimmotiv er:

    - Anfinn Myrvang
    - Johan Aage Iversen
    - Terry Whittall
    - Gro Rykkelid

    Fjelltrimkvelden

    Utdeling av kurs og fat skjer på den årlige Fjelltrimkvelden som arrangeres i januar. Det trekkes ut premier blant de som møter opp på Fjelltrimkvelden.

    Sist endret: 20.09.2022