Du er her: Forside / Meløy nasjonalparkkommune

Meløy nasjonalparkkommune

Gammelveien 5, 8150 Ørnes

Innhold

  Fant du det du lette etter?

  Takk for din tilbakemelding

  Hva forsøkte du å finne?


  Velkommen til nasjonalparkkommunen Meløy. Meløy ligger vakkert til helt på toppen av Helgelandskysten, omgitt av alpine topper, lange fjorder og et øyrike med mer enn 755 store og små øyer. Fra Meløy har du lett tilgang til flotte turer i Láhko nasjonalpark og Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Ønsker du andre opplevelser er mulighetene mange, både til fjells og til havs.

  Attraksjoner og opplevelser

  Meløy er et eldorado for deg som er interessert i friluftsliv, og det er ikke noe problem å fylle flere dager i Meløy med nye unike opplevelser hver dag. Her finner du aktiviteter som passer både for deg som reiser med familien, eller for deg som ønsker de helt spektakulære opplevelsene sammen med vennegjengen. 

  Svartisen, Norges nest største isbre

  Et besøk på Svartisen er som et eventyr med nye opplevelser rundt hver en sving. Svartisen er Norges nest største isbre, og den lavest liggende på det europeriske fastlandet. En vandring opp til isen tar cirka 1 time i lett terreng, og passer fint for barnefamilier. På vei opp mot isen vil du få oppleve fantastiske geologiske formasjoner, smelteelver, og små kulper som er fine å bade i. Ønsker du å oppleve breen på nært hold, kan du bestille brevandring hos en av våre erfarne breguider. 

   

  Svartisen. Foto: Hanne Barvik.

  Nytting informasjon for turen til Svartisen

  Les mer om Svartisen her.

  Rutetabell for skyssbåt til Svartisen.

  Book bretur hos en av våre erfarne breguider

  Kajakk blant små øyer og hvite strender

  Meløy har en vakker skjærgård med mer enn 755 små og store øyer omgitt av azurblått hav og de hviteste strender du kan tenke deg. Her kan du finne ei lun vik og være helt alene sammen med din kjære. Ønsker du å prøve kajakk for første gang har du flere muligheter for å delta på kajakkurs mens du er i Meløy.

  I Meløy er det flotte forhold for å padle kajakk. Foto: Rett kurs, Åge Hansen.

  Informasjon om padleturer og kurs

  7 anbefalte padleturer i Meløy.

  Book en kajakkopplevelse i Meløy

  Opplev Meløyalpene

  Meløyalpene ligger som en hvit perlerad langs fjordene, og har lenge vært en godt bevart hemmelighet blant frikjørere og toppturentusiaster som helst vil ha godbitene for seg selv. Meløyalpene kan oppleves sammen med turguide eller på egen hånd med kart og kompass.

  Meløy er et eldorado for frikjørere. Foto: Per Frøskeland.

  Tips til turer og booking av turguide

  5 flotte turer på ski i Meløyalpene

  Glomfjord alpinsenter

  Book en turopplevelse i Meløy

  Turkart og turbrosjyren "På tur i Meløy"

  Turkart for Meløy og turbrosjyren "På tur i Meløy" får du ved henvendelse til Veiledningssenteret  ved Meløy rådhus. Turkartet koster kr. 100,-

  Åpningstider Veiledningssenteret: mandag til fredag kl. 08.00-15.30
  Telefon: 75 71 00 00 (mandag til fredag kl. 12.30-15.30)

  Her kan du laste ned brosjyren "På tur i Meløy" (pdf)

  Øyhopping i Meløy

  Meløy er et fantastisk øyrike, og på flere av øyene ligger alt til rette for lange opphold og gode tur- og matopplevelser. I Meløy kan du fint hoppe fra øy til øy, enten med RiB eller offentlig transport. Ta gjerne med sykkelen, og tråkk i vei mot nye opplevelser i fantastisk nordlandsnatur. 

  I Meløy kan du hoppe fra øy til øy, og få med deg mange gode opplevelser på turen. Foto: Hanne Barvik.  

  Mer om den vakre Meløyskjærgården

  Galleriøya Meløy

  Bolga, et lyspunkt i havet

  Book en ribtur og hopp fra øy til øy i Meløyskjærgården

  Her kan du lese om flere opplevelser i Meløyskjærgården

  På tur i Meløy

  Naturen i Meløy byr på fantastiske turmuligheter. Ønsker du å oppleve Meløy på egen hånd anbefaler vi at du tar en kikk i vår turbrosjyre "På tur i Meløy". Her finner du turmål for turer til fots, i kajakk, på sykkel og for badeopplevelser. 

  Mange av turene er meket, enten som en del av Vandring i Meløy, Fjelltrimmen eller som DNT løype. Noen er ikke merket, men du finner dem på www.ut.no eller på www.telltur.no. Vi anbefaler uansett at du tar med deg turkartet for Meløy på turen.

  Meløytinden er en populærtur i Meløy. Foto: Helge Karlsen.

  Både turbrosjyren og turkartet finner du på Meløy rådhus.
  Pris for turkart er kr. 100,-

  Åpningstider Meløy rådhus
  Mandag til fredag kl. 08.00-15.30
  Telefon: 75 71 00 00 (mandag til fredag kl. 12.30-14.30)

  Her kan du laste ned turbrosjyren "På tur i Meløy" (pdf)

  Fiskeferie

  Meløy har storhavet rett ut, og forholdene ligger godt til rette for å drive havfiske. Book deg gjerne inn på ett av våre rorbu anlegg, og ta turen ut på storhavet eller inn i en av våre mange fjorder. Meløy er fra gammel av kjent som den stille fjerding, og kan ofte oppleve blankstille hav selv om det blåser kraftig rundt oss. Er du heldig kan du etter turen ta med deg både litt fisk og noen odentlig gode fiskeskrøner.

  Bolga brygge har overnatting og båtutleie. Foto: Hanne Barvik.

  Oversikt over rorbu og hytteanlegg i Meløy

  Mat, handel og hygge

  Meløy har flere spisesteder som byr på hyggelige matopplevelser. Fra de enkleste måltidene til de deiligste retter med tilhørende drikke. Flere av spisestedene ligger i naturskjønne omgivelser som gir en ekstra hyggelig ramme rundt måltidet. 

  Oversikt over spisesteder i Meløy
  Handel i Meløy

  Meløy byr også på muligheter for shopping. På handelssenteret Ørnes finner du det meste av det du måtte trenge både av utstyr til fjellturen, men også klær, blomster, matvarer og vinmonopolet. Men også utenfor kommuesenteret finner du flotte butikker, både større kjeder og små nisjebutikkern. Ha en hyggelig handel i Meløy. 

  Oversikt over butikker i Meløy

  Overnatting

  Bli gjerne et par ekstra dager i Meløy, og få med deg flere opplevelser fra den vakre kommunen vår. I Meløy finner du flere ulike typer overnattingstilbud spredt rundt omkring i kommunen. 

  Rorbu og hytter
  Hotell/ rom
  Spesielle overnattingssteder

  Velkommen ut på tur

  I og rundt nasjonalparken er det rom for mange om vi tar hensyn til folk og dyr rundt oss. Nasjonalparkene er det beste av norsk natur. Vernet bidrar til å ta godt vare på landskapet og mangfoldet av dyr og planter. Slik kan vi fortsette å samle gode turminner også i framtiden.

  Husk at været i fjellet kan skifte brått både sommer og vinter. Sommeren kan by både på varme og blå himmel, men også lave temperaturer og tykk tåke. Vinterturer kan gi deg sol og lang sikt, eller kalde vinder og tett snødrev. Planlegg turen godt, og få en fin turopplevelse.

  Om allemannsretten

  Allemannsretten gir deg rett til ferdsel og opphold i norsk natur. Den gjelder når du er i skogen, på fjellet, sjøen og elven, i vannene - uavhengig av hvem som er grunneier. Du kan også høste av naturen, plukke bær, sopp og blomster, eller fiske saltvannsfisk.

  Her leser du mer om allemannsretten 

  Hund i nasjonalparken

  Meløy har ingen lokal forskrift om hundehold. Det er derfor lov om hundehold som gjelder.

  Jakt og fiske

  Meløy byr på flotte muligheter for jakt og fiske, og har flere aktive jakt og fiskeforeninger som også har hytter til utleie.

  Her kan du lese mer om viltforvaltning i Meløy

  Les om innlandsfiske i Meløy

  Jeger og fiskeforeninger i Meløy
  Bålbrenning

   Meløy kommune har vi en lokal forskrift for åpen brenning og brenning av avfall i småovner:

  Lokal forskrift i Meløy kommune

  Planlegging er halve turen

  Turkart for Meløy

  Ønsker du å dra ut på tur på egenhånd, anbefaler vi at du tar med turkartet for Meløy. 

  Turkartet gir deg en god oversikt over turmulighetene i Meløy, med mange turløyper avmerket på kartet. Her finner du også turbeskrivelser i tekst og bilder, samt informasjon om utleiehytter i fjellet, vassdrag med fiskekortsalg, parkeringsplasser, severdigheter og mye mer. 

  Kartet er i målestokk 1:75 000, og selges på Veiledningssenteret ved Meløy rådhus. 
  Pris kr. 100,-

  Åpningstider Veiledningssenteret:
  Hverdager kl. 08.00-15.30
  Telefon 75 71 00 00 (mandag til fredag kl. 12.30-14.30)

  Meløy utstyrssentral

  Er du på ferie, og ønsker å låne turutstyr?

  Ved Meløy utstyrssentral kan du låne friluftsutstyr til en rimelig penge. Her kan du blant annet låne telt, kano, kajakk, lavvo, tursko, varmedresser, soveposer, sykler og sykkelhjelm, ski, sko og staver (langrenn- og slalåm), skøyter, fjellpulk, sykkelvogn, bæremeis, tursett, wokpanne, stormkjøkken m.m.

  Utstyrssentralen er lokalisert sammen med Meløy bibliotek, i sentrum av Ørnes, og har samme åpningstider som biblioteket. 

  Åpningstider Meløy bibliotek.

  Her finner du mer informasjon om Meløy utstyrsentral.

  Dra på tur med egen guide

  Fellesturer med Meløy turlag

  Er du ukjent i Meløy eller synes det er hyggeligere å gå på tur sammen med noen, kan fellesturene til Meløy turlag være et flott alternativ.

  Meløy turlag er ei aktiv forening, med flere fellesturer gjennom året. Turene er merket med ulike kategorier avhengig av om de passer for familier, ungdom, og voksne.

  Her finner du en oversikt over fellesturene til Meløy turlag. 

   

  Book din egen turguide

  Ønsker du å ha med deg en egen turguide på tur sommer eller vinter? Ta kontakt med en av våre erfarne turguider. De har ulike turer gjennom året, men kan også skreddersy turer etter dine ønsker. 

  Nasjonalparker i Norge

  Natur har en viktig plass i den norske folkesjelen. Vi kjenner gleden av å bestige små og store fjell, oppleve stillhet og føle kraften fra det uberørte. De 47 nasjonalparkene vi har i Norge er det flotteste vi har av natur, og skal oppleves og bevares.

  Her finner du en oversikt over Norges nasjonalparker.

  Turistinformasjon

  Er det noe mer du lurer på angående opplevelser, turer, mat eller overnatting i Meløy. Ta gjerne kontakt med oss, eller besøk en av våre informasjonssider.

  Turistinformasjon

  • Meløy rådhus
   Mandag til fredag kl. 08.00-15.30
   Telefon: 75 71 00 00 (telefontider er mandag til fredag kl. 12.30-14.30)

   

  Aktuelle lenker:

  Sist endret: 12.10.2023