Du er her: Forside / Vann

Vannforsyning

Gammelveien 5, 8150 Ørnes

Innhold

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?


    Meløy kommune eier og driver fem kommunale vannverk. Vårt mål er at vi til enhver tid skal levere nok vann, trygt vann og godt vann til våre abonnenter.

    Kommunale vannverk

    Meløy kommune eier og driver seks kommunale vannverk. I tillegg har kommunen ansvar for å forvalte det kommunale ledningsnettet. Alle de kommunale vannverkene er utstyrt med fjernovervåkning med alarmsystem, slik at man raskt fanger opp eventuelle driftsproblemer.

    Under kan du lese om hvert enkelt vannverk. 

    Spildra vannverk

    Spildra vannverk har Spilderdalsvatnet som vannkilde. Vannverket forsyner området Støtt/Kunna, Reipå, Ørnes og Neverdal. Vannet pumpes fra Spilderdalsvatnet til vannbehandlingsanlegg hvor vannet desinfeseres ved UV-bestråling.

    Gamle Reipå/Støtt vannverk er reservevannkilde. Kilden er Mølnåga.

    Hardhet på vannet: 0,7 °dH

    Glomfjord vannverk

    Glomfjord vannverk er et helt nytt vannverk i Vassaksla som har membranfiltrering og UV, samt to høydebasseng med volum som tilsvarer ca. to døgns normal forbruk.
    Vannkilder er Hydrodammen. Vannverket er godkjent av Mattilsynet.

    Hardhet på vannet: 0,3 °dH

    Halsa vannverk

    Halsa vannverk forsyner store deler av Halsa og Furøy. Vannkilden er Grønåsvatnet. Vannbehandlinganlegget har sandfilter og UV-anlegg.

    Hardhet på vannet: 1,4 °dH

    Vassdal vannverk

    Vassdal vannverk har Vassdalvatnet som kilde. Vannverket forsyner området fra Vall til Grønøy, Engavågen og Saura. Fra Nordtun får Grønøy forsyning fra to sjøvannsledninger. På vannbehandlingsanlegget desinfiseres vannet ved hjelp av UV-bestråling.

    Hardhet på vannet: 1,4 °dH

    Bolga vannverk

    Bolga vannverk forsyner samtlige av innbyggerne på Bolga med vann. Kilden er grunnvann som pumpes opp fra kote -120. I vannbehandlingsanlegget desinfiseres vannet ved hjelp av UV-bestråling. I tillegg benyttes to infiltrasjonsgrøfter som supplerende kilde ved behov. Etter at vannet er renset pumpes det opp til høydebassenget på Alberget. Herfra forsynes abonnentene via det kommunale ledningsnettet.

    Hardhet på vannet: 4 °dH

    Drikkevannskvalitet

    Kommunen har en god og sikker vannforsyning. Vi tar regelmessig prøver av vannet fra kommunens vannverk som vi sender til Labora i Bodø for analyse. Drikkevannet kan endre noe farge, lukt eller smak i perioder. Det er likevel trygt å drikke hvis kommunen ikke melder om noe annet.

    Drikkevannet tilfredsstiller kravene i drikkevannsforskriften. Mattilsynet er på årlig tilsyn på vannverkene og har tett samarbeid med Meløy kommune.

    Ønsker du å sjekke drikkevannskvaliteten for ditt vannverk, kan du gjøre det her: drikkevannskvalitet

    Vannmåler

    Alle næringsbygg skal ha installert vannmåler. For bolig og fritidsbolig er det valgfritt om forbruket skal beregnes etter areal, eller målt forbruk. Vil du betale forbruksgebyr for vann og avløp ut fra faktisk forbruk, må du installere vannmåler.

    I følge forskrift om vann- og avløpsgebyr i Meløy kommune er det kommunen som eier vannmåleren, mens du betaler en årlig leie. Installasjonen må gjøres av godkjent rørlegger. Du må selv engasjere rørlegger og betale kostnadene for installasjon. Alt arbeid på sanitæranlegg skal meldes til kommunen på en rørleggermelding. Denne er det som regel rørleggeren selv som fyller ut og leverer.

    Vannmåler kan hentes og kvitteres ut på rådhuset, enten av rørlegger eller du kan hente den selv.
    Den som henter ut vannmåler må oppgi hvilken eiendom måleren skal monteres på. Sammen med vannmåleren utleveres det to koblinger (to unioner, to mutre og to pakninger) 

    Kommunen har vannmålere som passer til rørdimensjon 3/4 ". Trenger du en annen dimensjon kan du ta kontakt på telefon 75 71 00 00 eller 902 34 910.

    Rørleggermelding

    Service og utskifting av vannmålere er kommunens ansvar. Ved feil eller mangler på vannmåleren må dette meldes til kommunen snarest.

    Forbruksgebyr for vann og avløp ut fra målt forbruk faktureres akonto. Vannmåleren skal avleses en gang i året, 31. desember. Det blir sendt ut SMS-varsel i forbindelse med avlesning, og avlesningen kan registreres via SMS eller på hjemmesiden. Oppgjør for forrige års innbetalte akonto mot det som faktisk er forbrukt, kommer på første faktura påfølgende år. Det er viktig at du leser av vannmåleren, slik at oppgjæret blir korrekt.

    Hovedplan vannforsyning

    Hovedplan vannforsyning gjelder for perioden 2019-2030. Planen er utarbeidet i samarbeid med Sweco Norge AS, og ble vedtatt av kommunestyret høsten 2019. 

    • Planen viser forsyningsområde, vannkilder og teknisk hovedsystem for alle eksisterende fellesvannverk som forsyner mer enn 100 personer eller 20 abonennter. 
    • Planen viser hensiktsmessig forsyningsområde, vannkilder og teknisk hovedsystem for alle fremtidige fellesvannverk som forutsettes å forsyne mer enn 20 abonennter. 
    •  I de områder av kommunen som i hovedplanen ikke omfattes av fremtidig forsyningsområde for fellesvannverk, forutsettes vannforsyningen ordnet på hensiktsmessig måte med små, privateide vannverk. Planer for vannforsyning i disse områder omfattes ikke av hovedplanen. 

    Det er for planperioden 2019-2030 planlagt en rekke store investeringsprosjekt. Det er en målsetning at alle godkjenningspliktige vannverk skal være plangodkjente i løpet av planperioden.

    Hovedplan vann 2019-2030 finner du her 

    Handlingsplan til hovedplan vann 2019-2030

     

    Beregning av gebyr

    Som abonnent til kommunalt vann betaler du en årlig fastpris. I tillegg må du også betale et forbruksgebyr. Dersom du ikke har installert vannmåler vil det bli stipulert et vannforbruk ut fra bruksarealet (BRA) i boligen din. Kommunestyret fastsetter årlig en pris per m3. Dersom du har installert vannmåler vil du betale for det faktiske vannforbruket.

    For priser, se priser og gebyrgrunnlag

    Kontaktinformasjon

    Sissel Simsø
    Saksbehandler
    Telefon 902 34 910

    Gregor Hiler
    Enhetsleder VVS
    Telefon 917 39 015

    Sist endret: 20.08.2024