Du er her: Forside / På tur i Meløy

På tur i Meløy

Kulturkontoret, Gammelveien 5, 8150 Ørnes

Innhold

    Fant du det du lette etter?

    Takk for din tilbakemelding

    Hva forsøkte du å finne?


    Meløy har en storslagen og variert natur, som gir muligheter for flotte turopplevelser.

    La oss ta deg med på kjente og ukjente stier og tråkk i Meløys vakre fjellverden. 
    Her finnes turer for fjellgeita, og turer for familien, turer for den fiskeglade og turer for livsnyteren. Alle gjør de godt for både kropp og sjel. 

    Bildegalleri

    • Tåkeheimen   Foto: Connie Slettan OlsenTåkeheimen   Foto: Connie Slettan Olsen Helgelandsbukken   Foto: Espen MaruhnBolga  Foto: Hanne BarvikBolgtinden     Foto: Connie S. OlsenBreifjellet - Mosvolddalen   Foto: Heidi SteiroBreifjellvatnet         Foto: Heidi SteiroDjupvikfjellet   Foto: Berit BrasethHøystadflata       Foto: Berit BrasethLysvatnet  Foto: Heidi SteiroMølndalsheia   Foto: Heidi NorumRøshagtinden   Foto: Britha K. OmnesSkardstinden     Foto: Heidi NorumSpilderhesten   Foto: Heidi NorumTeppfjellet    Foto: Heidi Norum Ørskroven    Foto: Marlene B. KarlsenCorbels Canyon   Foto: Marlene B. KarlsenToppen av Fykantrappa   Foto: Heidi NorumGlomfjordløva    Foto: Britha SolbakkenSivertbu   Foto: Lill Tove NicolaisenSvartisen   Foto: Marlene B. Karlsen

    "På tur i Meløy" - brosjyre

    I denne brosjyren finner du mange forslag til ulike turmål i Meløy; turer til fots, i kajakk, på sykkel og til badeopplevelser. Mange av turene i brosjyren er merket, enten som en del av Vandring i Meløy, Fjelltrimmen eller DNT løype. Noen er ikke merket, men du finner dem på UT.no eller Telltur.no.

    In this brochure, you'll find destiantions for hiking, kayaking, cycling and swimming in Meløy. Many of the destinations mentioned in this brochure are marked, either as part of Vandring i Meløy, Fjelltrimmen or as a DNT track. Some tracks are not marked, but you can fin them on UT.no or Telltur.no. Either way, we recommend that you bring Meløy municipality's hiking map with you on your excursion.

    Turer langs fjæra

    Hornneset

    Hornneset ligger vest for Reipå sentrum og er meløyfjerdingenes utfartsområde nummer en når det våres i bakkene. Grunnen til det er ganske enkel. Våren kommer tidlig til Hornneset. Og så er det et veldig idyllisk sted der det ligger åpent til ut mot havet, med fine sandstrender og svaberg.

    Fra parkeringsplassen i vestenden av Foreveien, har du valget mellom to ruter: den ytre langs stranda og den indre over Hornneshaugen. Begge rutene er lette, og den halvtimes lange turen passer turgåere i alle aldre.

    Turrute - Rundtur på Hornneset

    Ruggesteinen på Bolga

    Ruggesteinen er en steinblokk på ca. 60 tonn som ligger slik i balanse at den kan settes i bevegelse. Steinen ligger på vestenden av Bolga, omlag 1,5 km fra fergeleiet.

    Turen er svært lett. Fra havna går du langs bilvei til Bolga skole. Videre går turen i lett og flatt terreng på tydelig og god sti. Ute ved Ruggesteinen har en også praktfull utsikt over Bolgværet. Dette er en samling av flere hundre små og store øyer. Et tyvetalls av disse har vært bebodd i tidsrommet 1840-1970, og ennå står en del av husene igjen.

    UTM-koordinaten for Ruggesteinen er 33W 420324 7410548
    Turrute - Bolga rundt 

    Turer i skog og mark

    Bolgbørra, Bolga

    Bolgbørra er et hull gjennom fjellet på Bolga (ikke ulikt hullet i Torghatten, men med mindre dimensjoner). Turen tar ca. en halv time fra fergekaia. Fra havneområdet går du langs kjørevei til kirkegården. Herfra følger du en sti som går på øst- og nordsida av kirkegården opp lia. Den siste delen av turen går gjennom steinur, men er likevel ganske grei å gå.

    Selve hullet ligger ca. 80 meter over havet. Innerst er det en liten stige, som gjør det lettere å komme gjennom hullet. De som vil kan fortsette ned på baksiden av fjellet og fortsette til Ruggesteinen. Fra åpningen i Bolgbørra har man fin utsikt utover en storslått skjærgård, og i nordvest ser man Kalsholmen fyr. Fyret ligger ca. 12 km vest i havet utenfor Bolga. Det ble bygd i 1919 og er ikke betjent.

    Turrute - Bolga rundt

    Spilderdalsbotn

    Spilderdalen ligger øst for Ørnes. Fra fylkesvei 17 i Spildra går det fem kilometer kommunal vei inn dalen. Parkering ved kraftstasjonen ved veis ende. Følg hovedveien tilbake omlag 100 meter opp bakken. Ta av fra veien til høyre når du har passert elva. Følg deretter sti opp en bakke og innover den lille dalen. Når du har passert rørgata bærer det skrått nedover mot elva. Ser du tuftene av gammel bosetting?
    Stien går langs elva 600-700 meter til du kommer inn på ei stor myr. Hold til høyre på myra, forbi et granfelt og ned mot Spilderdalsvatnet. Her følger du vannkanten til den nedlagte plassen Vinterveien, hvor bare tufter av hus og fjøsmuren står igjen.Turen går videre oppover den gamle innmarka, opp langs en bekk, over en liten ås og nedover til innerenden av Spilderdalsvatnet. Tur/retur er turen omlag 6 km og tar 2-3 timer.
    Spilderdalsbotn har flotte sandstrender, fine plasser for telting og muligheter for fiske i vatnet mot innløsing av fiskekort. Her finner du også en av Meløys få gråor- (older) skoger av noe størrelse.

    Furøyodden, Halsa

    Turen starter ved Furøy Camping på Halsa. Stien begynner ved sjøen nedenfor campingplassen.
    Stien utover mot Forøyodden er tilrettelagt med informasjonsplakater, klopper over våte partier, trapper i bratte partier og benker på fine utsiktspunkter. Fortidsminner.
    Fine svaberg ytterst på odden, ypperlig for sjøfiske med stang. Turens lengde er omlag 1,5 km hver vei. Høyeste punkt er 65 meter over havet. Lett terreng som passer for alle.

    Glomneset, Sandå

    Parkering ved naustene i Sandåbukta (avkjørsel fra riksvei 17 ved Sandaa gartneri). Ved enden av naustrekka går det tydelig sti opp i skogen og videre utover Glomneset. Noen bratte parti i starten, ellers slakt og lettgått. Høyeste punkt på turen er 177 m o.h. Stien går helt ut til lykta ytterst på neset. Hit er det omlag 3 kilometer.
    Turrute - Glomneset

    Grimstadskardet, Reipå

    Grimstadskaret ligger like nord for Reipå sentrum og har turterreng som passer hele familien.Kjør forbi IRIS-stasjonen på Reipå, ta til venstre når du kommer til krysset på Nordsiveien. Etter 300 meter kommer du til en skogsvei på høyre side av Nordsiveien. Parkering ved skogsveien.

    Følg skogsvei og sti oppover skaret. Lett turterreng hele veien. Øverst i skaret er det flott utsikt mot Grimstad og Mevik. Herfra er det sti videre ned til Grimstad. 
    Turrute - Grimstadskardet

    Meløymarsjløypa, Meløy

    Turmarsjen Meløymarsjen ble inntil 2010 arrangert på Meløya hvert år i juni. Løypenettet til Meløymarsjen er godt merka med gule merkefliser. Hovedløypa for marsjen starter ved fergeleiet på Meløysund, og ender opp på Bremnes, den flotte badestranda på nordsida av øya.

    Parkering ved fergeleiet på Meløysund. Følg veien opp til husene ovafor fergeleiet. Når du har passert husene, kommer du inn på Gammelveien, en gammel kjerrevei som går fra Risvika til Meløyneset. Ta etterhvert av fra Gammelveien og følg skilt mot Meløysundfjellet.

    Underveis på turen passerer du Lomtjønna på Meløysundfjellet, Migandvatnet, Fagervikdalen, Litjvatnet og Storvatnet med felleshytta Fjellheim, før det bærer ned til Bremnes. Store deler av løypa er det flott utsikt. Løypa er omlag 8 km.

    Alternativ start på løypa er ved fylkesveien i Frøsen, mellom Fagervika og Røsshagen. Følg gule merker til du kommer inn på hovedløypa i Fagervikdalen. Fra Frøsen til Bremnes er det omlag 5 km.
    Turrute - Meløymarsjløypa

    Fjellturer og toppturer

    Bolgtinden

    Bolga hever seg opp av havet som den ytterste av de større øyene i Meløys skjærgård, vel 2 mil vest for Ørnes. Øya har en karakteristisk form og er et velkjent landemerke for sjøfarende langs kysten. 

    Til Bolga kommer du med ferge, hurtigbåt eller egen båt. Bolga har flott gjestehavn for fritidsbåter.

    Bolgtinden er med sine 338 m o.h. det høyeste punktet på øya og lett synlig uansett hvor på øya du befinner deg. Når du står i havna ser du at den slakeste stigninga til toppen er fra øst. Derfor er det bare å ta seg fram til Bolgenden, som er det nordøstligste punktet på øya, hvor turen opp langsetter fjellryggen starter. Underveis på turen klyves det, du haler deg opp etter et tau, vasser over myr og kryper over en egg. Omtrent halvveis MÅ du passe opp for det bratte stupet overfor Bolgbørra. Fra havna er det omlag 2 km til topps. 
    Turrute - Bolgtinden 

    Glomfjellet/Làhko nasjonalpark

    Glomfjellet er det lokale navnet på fjellområdene øst for Glomfjord, i grensetraktene mellom Gildeskål, Beiarn og Meløy. Glomfjellet er blant de mest populære turområdene i distriktet. I 2012 ble store deler av dette fjellet vernet som nasjonalpark.
    U
    t i naturen: Glomfjellets hemmeligheter (Tom Edvinsen 2013)
    Kart over Láhko nasjonalpark 

    Atkomst
    Sommerstid kan du kjøre fjellveien fra fylkesvei 17 ved Fykanvatnet helt opp til Namnlausvatnet og den gigantiske Storglomvassdammen, hvor det er parkeringsplass. Terrenget innover fjellet er småkupert, lettgått og familievennlig.
    Vinterstid må du belage deg på parkering i den første tunnelen på fjellveien, eller like overfor tunnelen dersom parkeringsplassen er rydda for snø.

    Unike naturkvaliteter
    Glomfjellet er det største sammenhengende kalksteinsområde i Norge som ligger over skoggrensa. Med sin størrelse og beliggenhet er det et unikt karstlandskap, selv i europeisk målestokk, hvor regn og overflatevann har tært opp berggrunnen og formet en mengde grotter og bergformasjoner.
    Floraen i fjellområdet er svært rik, med omlag 290 kjente planter. De siste årene er det gjort flere nyfunn av sjeldne fjellplanter, heriblant grønlandsstarr, snøgras, rosekarse og snømure.
    I desember 2012 ble store deler av fjellområdet vernet som Láhko nasjonalpark. Nasjonalparken dekker 188 kvadratkilometer i kommunene Gildeskål, Beiarn og Meløy. Láhko nasjonalpark har egne vernebestemmelser.
    Les mer om karst og planteliv på Glomfjellet

    Utleiehytter
    Glomfjord Jeger- og Fiskerforening og Gildeskål Jeger- og Fiskerforening har en rekke utleiehytter i området (se kartlenke øverst på sida). Gamma i Kvitsteindalen er åpen for allmenn bruk.

    Merka turstier og populære turmål
    Fra parkeringsplassen på Namnlaushøgda går T-merka stier østover mot Beiarn og Saltfjellet og nordover til Langvatnet i Gildeskål, hvor det sommerstid er kjørbar bilvei til Sundsfjorden og fylkesvei 17.  
    Gamma i Kvitsteindalen og Glomfjordløva er populære turmål.

    Jakt og fiske
    Fint jaktterreng. Flere gode fiskevatn. Jakt- og fiskekort for statsgrunn.

    Halsatuva/Holandsfjordfjellet

    Halsatuva 528 m o.h. og Holandsfjellet 582 m o.h. ligger begge i et flott turområde like øst for Halsa. Det er flere mulige innfallsporter for turer i området, men denne turen er beskrevet med start i Skålsvika i Holandsfjorden. Noe begrenset parkering ved riksvei 17 i Skålsvika. Følg skogsveien opp- og innover mot Skålsvikdalen.

    Til Halsatuva
    Fortsett langs skogsveien over elva i Skålsvikdalen og videre til du kommer til ei høyspentmast. Herfra går det sti opp til toppen. Tørt terreng, men det kan være en del vann i elva. Turen er omlag 3 km hver vei og tar 2-3 timer tur/retur. Grei familietur. Hvis du ønsker en lengre tur, kan du fortsette østover langs fjellryggen til kommer ned i skaret mellom Halsavatnet og Skålsvikvatnet. Her kommer du inn på stien til Holandsfjellet.

    Til Holandsfjellet
    Litt før skogsveien krysser elva i Skålsvikdalen, tar du av til høyre fra veien og følger en sti som går på høyre side av elva opp til Skålsvikvatnet. Kryss utløpet av vatnet og følg sti videre opp lia på nordsida av vatnet til du kommer opp i skaret mellom Halsavatnet og Skålsvikvatnet. Herfra følger du en sti østover opp på fjellet, forbi Nattmålsvatnet og opp på Holandsfjellet, som ligger nordøst for Nattmålsvatnet. I godværsperioder kan en gå tørrskodd i joggesko. Turen er omlag 4 km hver vei og tar 3 - 4 timer t/r.

    Helgelandsbukken

    Om Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark
    Helgelandsbukken (1454 m o.h.) ligger ved Svartisen og Holandsfjorden. Tåkeheimen er Bodø og Omegn Turistforenings hytte som ligger 1070 m o.h. på sørsida av Helgelandsbukken.

    Til fots
    Turen starter med skyssbåten fra Holand, sjekk rutetider på Engenbreen Skyss.
    Leie av sykkel kan anbefales, da sparer du mye tid på den tre kilometer turen langs veien opp til breen. Følg merka sti fra enden av veien opp langs bergene på nordøstsida av Engenbreen. Du må regne ca 4 timer på turen opp til Tåkeheimen.

    På ski
    Om våren og forsommeren arrangerer Bodø & Omegns turistforening fellestur på ski til Tåkeheimen. Den vanligste ruta over breen starter fra Holmvassdammen (ca 600 m o.h.) øst for Glomfjord. Fra dammen setter du kursen mot "Tretten-null-to-høgda" (1277 m o.h.) og videre over breplatået. Turen tar ca. 6 timer. NB! Du bør ha erfaring med forholdene på isbre før du legger ut på denne turen uten kjentmann.

    Til topps
    Når man er først er på Tåkeheimen, er det bare en times marsj og 400 høydemeter før du er oppe på Helgelandsbukken.

    Nasjonalpark
    Helgelandsbukken og Tåkeheimen ligger innenfor Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, hvor det er egne vernebestemmelser.

    Turrute - Helgelandsbukken

    Horntinden/Skrovtinden

    Skrovtinden er 463 m.o.h. og ligger like nord for Reipå sentrum. Horntinden er 454 m.o.h. og ligger like vest for Reipå sentrum. Begge er relativt greie toppturer, med flott utsikt over kysten og omlandet. Utgangspunkt for begge er parkeringsplassen ytterst på Fore, omlag 3 km vest for Reipå sentrum. 

    Fra parkeringsplassen følger du kjerreveien vestover til første veidele ved ei åpen grind. Hold til høyre oppover kjerreveien til du ser ei lita hytte. Nå kan du enten begynne oppstigninga ved å ta av på en sti til høyre like før hytta opp på den første ryggen, eller du kan fortsette langs stien forbi hytta omlag 400 meter og ta oppstigninga langs rygg nummer tre i fjellsida. Begge rutene møtes i skaret/platået mellom Horntinden og Hatten.

    Til Skrovtinden
    Vel oppe på platået følger du en grei sti, som går etter høydedraget nordøstover mot Skrovtinden.
    Turrute - Skrovtinden

    Til Horntinden
    Fra platået skrår du vestover og følger ryggen opp til Horntinden. OBS! På nordsida av ryggen går det stupbratt ned, så hold deg et stykke unna kanten.
    Turrute - Horntinden

    Mesøytoppen

    Til Mesøya kommer du med privat båt, eller du kan ta den lokalehurtigbåten "Skarstind" fra Ørnes. Rutetider finner du på Torghatten sin hjemmeside, eller du kan ta direkte kontakt med båten.
    Mesøy Grendelag har lagt ut et flytebryggeanlegg i Raudsetbukta. Denne er åpen for allmennheten og gjør det betydelig lettere å besøke Mesøya med fritidsbåt.

    Turen starter i Raudsetbukta og går langs vei forbi den gamle skolen. Etter omlag 300 meter kommer du til et veikryss. Ta til høyre og fortsett langs veien forbi Hopen til du kommer til et kryss, hvor det går en skogs-/kjerrevei opp til venstre. I krysset er det satt opp skilt til Mesøytoppen. Følg veien videre helt til topps. 

    Turen er omlag 8 kilometer tur retur og tar 2-3 timer. Hele turen går langs vei.
    Turrute - Mesøytoppen

    Rallarmarsjløypa

    Rallarmarsjløypa starter ved vestenden av Fykanvatnet, like øst for Glomfjord. Ta av fra riksvei 17 mellom Fykantunnelen og Svartistunnelen. Parkering like etter at du har passer brua over utløpselva. Følg veien østover langs vatnet omlag 100 meter, før du tar av til venstre oppover bergene. Etterhvert kommer du inn på en godt opparbeidet sti, som svinger oppover den bratte skogslia. Her følger du rallarnes spor etter den første vannkraftutbygginga øst for Glomfjord 1912-1920.  

    Når du kommer opp til "Papphuset", ei brakke som ligger omlag 460 m o.h., holder du til høyre for brakka og fortsetter videre oppover Djupdalen. Etterhvert dreier stien østover, krysser bekken i Djupdalen og fortsetter opp sørsida på Reben. Høyeste punktet på løypa er omlag 660 m o.h. Herfra skrår det nedover mot brakkene ved Nedre Naver omlag 460 m o.h. 

    Ronetinden/Østentinden

    Ronetinden 519 m o.h. og Østentinden 716 m o.h. (ofte omtalt som Blåtinden på kart) utgjør fjellmassivet mellom Reipå og Ørnes. Turene hit er beskrevet med utgangspunkt på Gjerset, omlag 2 km vest for Ørnes sentrum. Begrensede parkeringsmuligheter på utkjørsler ved fylkesvei 17 på Gjerset.
    Turen starter ved hytta som ligger like overfor fylkesveien i svingen mellom bebyggelsen på Gjerset og bebyggelsen i Mølnvika. Stien starter i veikanten og holder til venstre for og på oversida av hytta, hvor du krysser en bekk. Deretter bærer det oppover et parti med åpent berg, før du igjen skal inn i skogen og etterhvert gjennom et granplantefelt. 
    Etterhvert kommer du opp på et flatere parti med en bekk og ei myr som skal krysses. Deretter en nokså bratt, myrete og våt bakke hvor du holder på høyre sida av bekken oppover til du krysser nok ei myr og er inne på mer fast mark. Her tynnes skogen nokså fort og du kommer etterhvert opp i et skar over skoggrensa mellom Ronetinden og Østentinden, omlag 400 m.o.h.

    Til Ronetinden
    Når du kommer opp i skaret holder du til venstre langs fjellsida et stykke til stien dreier til venstre og opp mot toppen. Litt bratt oppstigning siste stykket. Flott utsikt!

    Til Østentinden/Blåtinden
    Når du kommer opp i skaret holder du til høyre og sikter deg inn mot øverste ryggen. Etterhvert vil du komme inn på en sti som går opp og langs fjelleggen østover mot toppunktet. Fra toppen ser du nærmest rett ned i Mosvolddalen og har utmerket utsikt over omgivelsene i alle retninger. Turrute - Østentinden

    Skjeggen

    Skjeggen 904 m.o.h er det høyeste fjellet i ytre del av Meløy. Turen opp kan være krevende, men en klarværsdag blir du rikelig belønnet med en fantastisk utsikt når du er vel oppe.

    Mulighet for parkering ved Meløy bygdemuseum på Øde, omlag 1,3 km nord for Reipå sentrum. Gå ut på fylkesvei 17 og nordover like forbi bautaen. Ta første kjerrevei til høyre, som går over dyrka mark (ta hensyn til beitedyr!), fram til Mølnåga og opp gjennom skogslia til vannbassenget. Hold til venstre for pumpehuset og opp gjennom steinura. Etter et kort stykke går det en sti til høyre opp på ryggen som går parallelt med Mølnåga. Følg stien videre opp i Mølndalen.
    I deler av den bratte fjell-lia over skoggrensa, mellom 400 og 600 m.o.h., er stien litt utydelig og kan være vanskelig å finne, men hvis du følger kanten oppover (ikke for nært!), så kommer du inn på stien øverst i lia.
    Siste partiet mot toppen er mindre bratt og lettere å gå.
    Turrute - Skjeggen

    Spilderdalen - Breifjellet

    Områdene øst for Ørnes, det vil si Mosvolddalen, Spilderdalen og fjellområdet mellom disse to små dalførene, er populære utfartsområder for innbyggerne i Ørnes-området.
    En tur over fjellet fra Spilderdalen til Mosvolddalen (eller motsatt vei) kan anbefales, enten på ski vinterstid eller til fots i barmarksesongen.

    Turen starter ved skihytta i Spilderdalen. Følg skogsveien opp første bakken, hold her til venstre forbi bommen og videre opp den bratte lia. Om lag 600 meter lenger opp kommer du til et kryss i en bratt høyresving. Her holder du til høyre. Følg skogsveien videre til veis ende ved demninga på Matvatnet. Hit er det om lag 3 km fra skihytta i Spilderdalen.

    Fra utløpet av Matvatnet følger du en tydelig sti oppover bakkene på sørsida av vatnet. Følg rabben opp på nordsida av Barfjellet, før du går ned i dalsøkket på høyre hånd og følger sti mot Breifjellvatnet. Her krysser du demninga ved utløpet og fortsetter på sørsida av vatnet mot trimkassen på Breifjellet. Trimkassen står ved ei stor steinblokk (510 m.o.h., med UTM-koordinater 33W 447324 7420157) like ovafor bekken som renner ned den lille fjelldalen mot Mosvolddalen. Hit er det omlag 1,5 km fra demninga på Matvatnet.

    Fra Breifjellet bærer det nedover bakke mot Mosvolddalen. Følg stien på venstre side av bekkedalen ned fra trimkassen. Ved omlag 300 meters høyde krysser du ei stor myr. Deretter går stien gjennom et granplantefelt, hvor du etterhvert kommer inn på skogsvei. Nedenfor vannbassenget tar du til venstre i veikrysset og følger veien til grinda, hvor du kommer inn på kommunal bilvei.

    Disse to turrutene dekker turen til Breifjellet og ned Mosvolddalen:
    Turrute - Spilderdalen-Breifjellet-Svartvasshamran
    Turrute - Mosvolddalen - Svartvasshamran

    Spilderhesten

    Spilderhesten/Nordhesten er et majestetisk fjell i nordre del av Meløy. Den karakteristiske profilen, sett fra nord og nordvest, er et velkjent landemerke. Spilderhesten/Nordhesten, som er den høyeste toppen på dette fjellet, er målet for denne turen.

    Parkering ved Utdikten barnehage på Neverdal. Følg god sti/skogsvei, som starter like ovenfor barnehagen, gjennom granplantefeltet omlag 150 meter til du kommer til Miljøhytta. Her tar du av på en sti som går opp til venstre. Følg stien opp gjennom den bratte lia til du kommer opp på Sørhesten 500 m.o.h. Se opp for partier med løs grus og stein i stien, særlig på nedturen.

    Nå har du gjort unna den mest krevende partiet av turen. Følg sti (varierende kvalitet, en del steinur) videre langs ryggen nordover, før du dreier mer mot vest og selve toppen.

    Fra barnehagen er det omlag 2 km opp til Spilderhesten/Nordhesten. De sprekeste tar turen på ca. 2 timer, mens den som vil ta det litt roligere, bør sette av 4 - 5 timer.
    Turrute - Spilderhesten

    Stordalstinden

    Stordalstinden ligger et par kilometer øst for bebyggelsen på Engavågen. Turen beskrives her med utgangspunkt fra Samfunnshuset Idun, hvor det er greie parkeringsforhold. Følg skogsveien omlag 1,5 km, forbi høyspentlinja, opp en bratt høyresving til veien krysser bekken som kommer ned fra Stordalen. Her skal du ta sti opp til venstre. Følg veiviser/pil mot Stordalstinden. Omlag 300 meter lenger opp i dalen deler stien seg. Sti mot høyre går til Sivertbu, et grillhuse som Idun Bygdelag satte opp våren 2009 på Lushågen.

    Følg sti mot venstre som fortsetter opp Stordalen og opp på Stordalsrabben, en fjellrygg som går vestover fra Stordalstinden. Når du nærmer deg toppen går stien over på østsida av rabben og opp et lite skar, før den brått svinger mot venstre og opp på selve tinden. Fantastisk utsikt over Meløyfjorden, Engavågen med omegn og mot Halsa. 

    På sykkel

    Sykkeltur på Meløya

    Meløya byr på spennende historie og storslått natur. Øyas mange kvaliteter opplever du best fra sykkelsetet.
    Til Meløya kommer du enklest med ferge fra Ørnes eller Vassdalsvik. Rutetider finner du på Torghatten Nord sine nettsider. Sykkelturen starter i Meløysundet, som ligger helt øst på øya, og går vestover langs fylkesvei 466. Etter vel en kilometers sykling kommer du til Risvika, der du finner informasjonstavle om Risvikkniven og andre steinalderfunn.
    Videre passerer du bebyggelsen i Fagervika og Røshagen. Fra Røshagen bærer det oppoverbakke mot Kleiva og deretter ganske bratt ned mot Venvika. Her flater terrenget ut, og turen videre er nokså lett. Etter omlag 7 kilometers sykling kommer du til sentrum på øya, der du finner skole, butikk, Meløy kirke og Meløygården, som var kommunens administrasjonssted fram til 1952. Her er også kommunens tusenårssted.

    Ta en kort stopp ved Sjyskaret (på venstre side like før skola), hvor du finner et gravfelt fra jernalderen med sju gravhauger, en bauta og tilhørende informasjonstavle.

    Kulturminner på Meløya - informasjon om Meløy kirke, Meløygården, Risvika, Meløysjyen, Sjyskaret og Gammelveien

    I veikrysset ved kirka har du tre veivalg:

    Meløysjøen
    Tar du av til venstre, så bærer det sørover på fylkesvei 455 Sørsjøveien gjennom Meløygården og ned mot Meløysjøen, hvor du ankommer etter 700 meters sykling. Her kan du ta en rast ved en av benkene som er satt ut ved naustene eller prøve fiskelykken fra den 100 meter lange Sørgårdskaia. I området er det en informasjonstavle om steinkaia, likkistesteinen og litt av historien om området.

    Tukthuset
    Fortsetter du fylkesvei 466 Sørveien rett fram ved kirka, så kommer du etter 3,5 kilometers sykling til Tukthuset. Her er det molo med fiskerihavn og småbåthavn, der det er fint å ta en stopp på turen. Meløy Skjærgårdferie har båt- og kajakkutleie i området.

    Skagen
    Tar du Skagveien til høyre ved kirka, så ender du opp på Skagen etter vel 1,5 kilometers sykling. Her er det fine svaberg ved naustene. Midtsommeres er dette plassen å oppleve midnattsol, måkeskrik og bølgeskvulp. Prøv gjerne stangfisket fra svabergene i området.

    Alternativt kan du ta av på Nordmarkveien mot Bremneset etter en kilometers sykling på veien mot Skagen. Ved Bremneset er det ei idyllisk sandstrand, som er tilrettelagt med benker og toalett. Herfra er det godt merka tursti videre østover til gapahuken på Tømmerhella og hytta Fjellheim ved Storvatnet. For leie av Fjellheim, send SMS eller ring til 957 79 704.

    God sykkeltur!

    Sykkeltur på Støtt

    Støtt består av to øyer, Svenningen og Innerstøtt, som er bundet sammen med en molo over Støttsundet. Øya har 4-5 kilometer vei uten nevneverdige bakker, og sykkel er derfor et perfekt framkomstmiddel for å oppleve Støtts mange perler.

    Til Støtt kommer du med ferge, lokal hurtigbåt eller Nordlandsekspressen, se Torghatten Nord. Øya har flott gjestehavn for fritidsbåter, så egen båt er et ypperlig alternativ når du skal besøke Støtt.

    Velger du Svenningen som turmål, er bunkeranlegget fra andre verdenskrig vel verdt et besøk. Ta første vei til høyre etter at du har forlatt havna. Etter 2 kilometer på asfalt- og grusvei kommer du til en skiltet kjerrevei opp til anlegget. 
    Turrute - Svenningen

    På Innerstøtt er det flere idylliske viker som er lett å nå med sykkel. Ved Tjyvdalen har Støtt grendelag nylig satt opp en gapahuk i et flott strandområde. Du finner flere fine strandområder på østsida av Innerstøtt og ved veis ende på sørøstsida av øya.
    Turrute - Tjyvdalen rundt

    Støtt Brygge tilbyr et bedre måltid etter sykkelturen eller overnatting hvis du ønsker å tilbringe flere dager på den flotte øya.

    I kajakk

    Meløy har en spennende skjærgård med 755 store og små øyer, og sjelden får du livet på kysten så nært innpå som når du ferdes i kajakk.
    Fokus på sikkerhet er helt sentralt når du skal padle kajakk. Du bør gjennomgå et kurs i egenredning og kameratredning før du legger ut på sjøen i kajakk. Du finner informasjon om sikkerhet på Norges Padleforbunds nettside.

    Meløyværet

    Meløyværet er en gruppe øyer like vest for Meløya. Utgangspunktet for denne turen er småbåthavna på Tukthuset, helt på vestenden av Meløya.

    På Tukthuset er det fine forhold for å sjøsette kajakken. Her kan du også leie kajakk hos Meløy Skjærgårdsferie.
    Så snart du er ute av havna, har du mange flotte øyer og holmer rett forut. Hvis du vil ha en lengre tur, kan du krysse hovedleia og fortsette turen ut til Flatværet eller Varkgård. Dette er imidlertid et området som er vernet som naturreservat, og i tidsrommet 15. april til 31. juli er det ikke tillatt å gå i land på noen av øyene. Les mer om Flatværet-Varkgård naturreservat.

    Grønøya rundt

    Fjordområdet mellom Vall og Åmøya er, med sine små og store øyer, et fint område for kajakkpadling. Denne turen, som er omlag 13 kilometer, beskrives med utgangspunkt i småbåthavna i Vallvågen, hvor det er greit å sjøsette kajakken. Fra Vallvågen går turen vestover gjennom Langskjæran. Når du kommer til nordøstenden av Grønøya, kan du se etter den berømte Grønøyfurua (fyrstikkeskefurua) som står i furuskogen like ovafor stranda. Etter å ha padlet langs nordsida av øya halvannen kilometer, runder du holmen Svartoksen og inn i vika Storsanden, som er et populært utfartsområde for store og små. En litt mer skjerma plass for ilandstigning finner du omlag 500 meter lenger sør. Einvika er ei fredelig, ubebygd vik helt vest på Grønøya og omlag midtveis på padleturen. Her kan det passe med en beinstrekk og en matbit. Turen går videre østover gjennom Åmnessundet, hvor du passerer under brua på fylkesvei 464 mellom Grønøya og Åmøya. Det er fint å ta en avstikker inn i Butikkvågen og rundt Svinøya, før du padler videre langs vestsida av Storøya og runder gjennom Brattsundet. Fra Vågsbotn bærer det nordover forbi små øyer og holmer, før du runder Dyrneset og er tilbake ved startstedet i Vallvågen.

    Kart over turen

    Støtt rundt

    På Støtt kan du velge mellom 4 ulike ruter med forskjellig vanskelighetsgrad: Svenningen rundt, Helløya rundt, Helløya-Innerstøtt rundt, Støttværet rundt. 

    På disse turene får du oppleve yrende fugleliv, et mylder av vakre hvite strender, du kan padle over store grunne områder med kritthvit sand, eller du kan leke deg i brenningene ut mot storhavet. Vi kan nesten garantere et møte med havørna, oter og kanskje en og annen sel.

    Kart over turene

    Bolga rundt

    På Bolga kan du velge mellom 3 ulike ruter: Sandskjæran, Bolga og Bolgværet rundt, Flatvær og Bolgværet rundt. Tre ulike ruter hvor du kan padle nært land og nyte synet av lys sandbunn og hvite strender. Padle mellom øyer, holmer og skjær og oppleve fine strender der du kan gå i land om du ønsker en rast eller overnatting.

    På den lengste turen får du virkelig sett hva skjærgården rundt Bolga har å by på; et mylder av øyer, holmer, skjær og vakre, hvite strender.

    Kart over turene


    Kulturhistoriske turer

    Bunkerne på Svenningen

    På Svenningen finner du et spennende turmål med en interessant krigshistorie.
    Turen starter i havna på Støtt. Hit kommer du med ferge, hurtigbåt eller egen båt. Vi går først langs asfaltert vei rundt havna og over moloen til Svenningen.  Etter omlag to kilometers gange langs asfaltert vei og grusvei kommer du til en kjerrevei som går til venstre oppover heia. Skilt til bunkerne.

    Oppe på Svenningsheia finner du flere bunkere og rester etter kanonstillinger fra krigen. Veien opp hit ble bygget av russiske fanger under andre verdenskrig. Fra Svenningsheia er det fin utsikt over havet og øyværet utenfor. I klarvær er Lofotfjellene synlig, ikke minst fra den høyeste toppen på 76 m.o.h. Herfra får du også fint overblikk over Meløy fra en for de fleste nokså uvant synsvinkel. Turen er omlag tre kilometer hver vei.  

    Kulturhistorisk løype på Meløya

    Meløya er ei øy full av spennende historie - en historie som strekker seg over en periode på over 10 000 år. Det starter i steinalderen, går via vikingetida og middelalderen, og ender opp i nyere tid. Hver epoke har satt sine spor i landskapet som en påminnelse om tidligere tiders liv på øya. Ikke alle spor er like synlige, men er du oppmerksom og har litt fantasi tror vi du kommer til å finne mye interessant her.

    Med utgangspunkt i fortiden er det laget ei kulturhistorisk løype og satt opp informasjonskilt ved en del kulturminner på øya.

    Husk å vise hensyn
    Etter lov om kulturminner er kulturminner fra oldtiden og middelalderen (inntil år 1537) fredet. I tillegg ligger en del av kulturminnene på privat eiendom. Ferdsel og opphold må derfor skje på en hensynsfull måte.

    Informasjon om Meløy kirke og kirkegården, Meløygården, Meløysjøen, Risvika, Sjyskaret og Gammelveien.

    Badestrender

    Stia

    Stia ligger like ved fylkesvei 17, omlag 1,5 km sør for Reipå sentrum og 4 km nord for Ørnes sentrum, se oversiktskart. Avkjøring merket med skilt ved riksveien.

    Flott sandstrand. God parkeringsplass. Toalett.

    Det er gjort en rekke tilrettelegginger i området for å gjøre Stia tilgjengelig for alle.

    Bremnes

    På Meløya finnes den flotte badestranden på Bremnes. Ta Skagveien til høyre ved kirka, etter en kilometers sykling på veien mot Skaten tar du av på Nordmarkveien.Ved Bremneset er det ei idyllisk sandstrand, som er tilrettelagt med benker og toalett

    Hytter i fjellet

    Her finner du tilgjengelige hytter i Meløy kommune og i tilgrensende fjellområder i Gildeskål og Beiarn. De fleste hyttene finner du på turkart for Meløy.

    Bodø og Omegns Turistforening

    Tåkeheimen (1073 m.o.h.) i Meløy. 2 hytter med tilsammen 20 sengeplasser. Ulåst. Godt utstyrt. UTM-koordinat: 33W 448345, 7397769.

    Gråtådalsstua (605 m.o.h.) i Beiarn. 10 sengeplasser. Sikringshytte (tilhører Beiarn JFF) med 9 sengeplasser. Ulåst. Godt utstyrt. UTM-koordinat: 33W 476813, 7407735.

    Fellvasstua (430 m.o.h.) i Gildeskål. 9 sengeplasser. Ulåst. Godt utstyrt. UTM-koordinat: 33W 462977, 7416159.

    Mer info: www.bot.no

     

    Glomfjord jeger- og fiskerforening

    Svalvannshytta (585 m.o.h.), Gildeskål. 6 sengeplasser. Låst. Godt utstyrt. Båt. UTM-koordinat: 33W 465250, 7407917.

    Fiskvannshytta (519 m.o.h.), Gildeskål. 7 sengeplasser. Låst. Godt utstyrt. Båt. UTM-koordinat: 33W 467320, 7410257.

    Sundvannshytta (518 m.o.h.), Gildeskål. 7 sengeplasser. Låst. Godt utstyrt. Båt. UTM-koordinat: 33W 466075, 7413280.

    Gåsvannshytta (540 m.o.h.), Gildeskål. 7 sengeplasser. Låst. Godt utstyrt. Båt. UTM-koordinat: 33W 462250, 7411091.

    Ruffehytta (390 m.o.h.), Gildeskål. 4 sengeplasser. Låst. Godt utstyrt. UTM-koordinat: 33W 459801, 7416339.

    Torsbu (600 m.o.h.), Meløy. 2 sengeplasser. Ulåst. UTM-koordinat: 33W 462669, 7406617.

    Mer info: http://www.glomfjellet.info/

    Meløy jeger- og fiskerforening

    Navnløshytta (535 m.o.h.), Meløy. UTM-koordinat: 33W 462623, 7407049.

    Langvasshytta (335 m.o.h.), Gildeskål. 8 sengeplasser. Låst. Godt utstyrt. Båt. UTM-koordinat: 33W 462661, 7419219.

    Gildeskål jeger- og fiskerforening

    Storvasshytta (168 m.o.h.), Gildeskål. 8 sengeplasser. Låst. Godt utstyrt. Båt. UTM-koordinat: 33W 461396, 7418626.

    Håkonbu (520 m.o.h.), Gildeskål. 6 sengeplasser. Låst. Godt utstyrt. Båt. UTM-koordinat: 33W 466944, 7413533.

    Fiskvasshytta (512 m.o.h.), Gildeskål. 6 sengeplasser. Låst. Godt utstyrt. Båt. UTM-koordinat: 33W 467320, 7410257.

    Danielbu (350 m.o.h.), Gildeskål. 12 sengeplasser, pluss hems med 15 plasser. Låst. Godt utstyrt. Båt.

    Fjellheim, Meløya

    Fjellheim, Storvatnet på Meløya (130 m o.h.). 11 sengeplasser. Låst. Godt utstyrt. Båt. UTM-koordinat: 33W 432703, 7414602.

    Mer info: http://www.meloya.no/fjellheim/

    Meløy kommune

    Gamma i Kvitsteindalen (600 m.o.h.), Meløy. 4-6 liggeplasser på golvmadrasser. Ulåst. UTM-koordinat: 33W 468579, 7406993.

    Gapahuker

    Reipå

    Akebakken i Dalen
    I Dalen er det en flott akebakke med grillhytte. 

    Gapahuk Reipåelva
    Et fint og lett tilgjengelig sted er gapahuken ved Reipåelva, nedenfor kirkegården. Nedgang på vestsiden av kirkegårdsgjerdet mot Fore. Lett tilgjengelig for barnevogn og rullestol.

    "Puinn Tuven"
    I et flott turområde "puinn Tuven" har Reipå barnehage etablert en gapahuk. For å komme dit brukes avkjøring til venstre like ved Reipå museum. Posisjonen til Reipå barnehages turområde er: 66° 55,22´N 13° 36,67´Ø - 66 grader 55,22 minutter nord 13 grader 36,67 minutter øst. Eier: Reipå barnehage


    Ørnes

    Fjellveien
    Ved akebakken i Fjellveien ligger det en fin gapahuk tilgjengelig for alle.

    Lomtjønna
    Gapahuken ved Lomtjønna på Ørnes kan nås fra flere startpunkt. Det er mulig å gå fra Aspdalen, Ørnes skole eller Spildra skole og fra akebakken i Fjellveien. Gapahuken ligger fint til ved Lomtjønna og er et flott turmål for hele familien. Eier: Ørnes skole

    Spildervannet
    Følg Spilderdalsveien innover til du kommer til Spildervannet. I skråningen like nedenfor veien (etter første hytte) ligger gapahuken som eies av Spildra skole. Spildervannet er et fint turmål både sommer og vinter.

    Mosvollskardet
    Gapahuken Knutbu er et fint turmål for alle. Lett tilgjengelig fra Mosvoldsiden der det er god vei/sti både for sykkel og barnevogn. Gapahuken kan også nås ved å gå skogsveien innover fra parkeringsplassen Åsmoen ovenfor idrettsanleggene.


    Neverdal

    Miljøhytta v/skolen
    I skogen ovenfor Utsikten barnehage, finner du Miljøhytta som er en stor grillhytte med ildsted. Hytta er åpen for alle. Området er mye brukt av barnehagen.

    Grillhytte v/Neverdalsvannet
    Inne i Neverdalsmarka, ved østsiden av vatnet, finner du en flott grillhytte med ildsted. Her er det også to kanoer og redningsvester som du kan låne gratis. Ta kontakt med Reidun Whittall, mobil 93 85 35 97 eller Knut Edvindsen, mobil 90 52 49 92, for utleie. Eier: Neverdal krets velforening

    Grillhytte v/skibua 
    Fra parkeringplassen ved skibua på Neverdal nås denne flotte grillhytta enkelt. Det er ca. 5 minutter å gå fra skibua på fin sti. Hytta er utstyrt med grill/bålplass og mange sitteplasser. Eier: Neverdal UIL


    Glomfjord

    Lille Glomvann
    Gapahuken ved Lille Glomvann ligger fint tilgjengelig på turstien som går rundt vannet ved Meløy kulturhus. Eier: Glomfjord grendeutvalg

    GIF-bua
    Ved alpinbakken, nesten helt på toppen, finner du GIF-bua. Du parkere ved alpinanlegget og går den bratte turen langs alpinbakken opp til gapahuken. 

    Glomvasshaugen
    På topp av Glomvasshaugen finner du en flott gapahuk med spektakulær utsikt. Du kan starte ved parkeringsplassen ved Glomfjord skole og følge merket løype til toppen.

     


    Breivikhøgda

    Ved å gå turstia som har start ved skulpturen på Breivikhøgda (start på andre siden av veien for skulpturen) kommer man til en fin gapahuk ved enden av turstien. Stien har noe stigning men er fin å gå for hele familien. Gapahuken ligger fint til med en fantastisk utsikt. Eier: Breivika Velforening


    Holandsfjord

    Gapahuk Storøyra
    Ligger på Storøyra, rett over fjorden for Storvika og er tilgjengelig med båt. Der er en 8 meter lang flytebrygge til fortøyning av båter Plassen er drevet av styret, medlemmer og frivillige i Storvika båtlaug og inneholder bla.a. gapahuk, flytebrygge, utedo og er en flott plass å besøke og campe på, den er åpen og tilgjengelig for allmuen. Pga fare for is på fjorden tas flytebryggen på land om vinteren. Den blir som regel satt ut i mai og tatt opp i september/oktober. Posisjon: 66'43'17'N 13'48'30'Ø
    Informasjon om plassen blir lagt ut på facebooksiden: Storvika båtlaugs venner


    Engavågen

    Sivertbu
    Turen til Sivertbu kan startes fra samfunnshuset Idun, hvor det er greie parkeringsforhold. Følg skogsveien omlag 1,5 km, forbi høyspentlinja, opp en bratt høyresving til veien krysser bekken som kommer ned fra Stordalen. Her skal du ta sti opp til venstre. Følg veiviser/pil mot Stordalstinden. Omlag 300 meter lenger opp i dalen deler stien seg. Sti mot høyre går til Sivertbu. Eier er Idun bygdelag.

    «Lavvoll» - bord med takoverbygg langs turløype Engavågen

    «Bråten» - bord med takoverbygg langs turløype Engavågen

    «Nordtunhytta» - gapahuk Engavågen turløype (mellom skolen og barnehagen)


    Meløya

    Gapahuken ligger ved Tømmerhella, på nordsida av Meløya. Parkering på Bremnes. Herfra er det om lag 1 kilometer å gå i lett terreng langs godt synlig tursti/skogsvei. Når du kommer til en rød trimkasse ved stien, så går du rett ned til stranda hvor du finner gapahuken. 

    Ågskardet

    Ved vestsiden av Ågvatnet finner du gapahuk med bålplass.
    Adkomst: parkering ved nordenden av vatnet, utkjøring og start ved skogsvei (og samlegrind for sauer). Følg skogsveien ca 600 meter, og der den går opp lia ligger gapahuken ca 50 meter lengre fram langs vannet. Kryss en liten bekk. 
    Lett tilgjengelig, også for barnevogner o.l. Ha med ved dersom du vil tenne bål.
    Hvis du fortsetter opp skogsveien kommer du opp mot Åg-Kilskardet, og kan fortsette videre til gapahuk som er bygd på Tjongsfjordsida – på tur ned mot skolen i Kila. Eier: Åg Grendelag.

    Støtt

    I Tjyvdalen på Støtt finner du en flott gapahuk med utsikt mot sør. Start ved kaia eller Støtt brygge og følg merking til Tjyvdalen. Eier: Støtt grendelag.

    Sentrumsrunden

    Sentrumsrunden er et samarbeid mellom Meløy kulturkontoret og Meløy frisklivssentral og finnes foreløpig på Ørnes og i Glomfjord.
    Kontaktpersoner: 
    Leder Meløy frisklivssentral Berit Braseth tlf. 75 71 00 00 eller leder Kultur og folkehelse Hanne Barvik tlf. 75 71 00 00

    Fjelltrimmen

    Det er satt opp turkasser på 18 ulike turmål i kommunen.
    Besøker du som voksen 10 eller flere av turmålene får du årets Fjelltrimkrus/fat. Er du over 75 år eller barn (t.o.m. året du fyller 10 år) skal du besøke 6 eller flere turmål for å få fat/krus. Du blir superfjelltrimmer hvis du som voksen går 16 turer og som barn går 12. 

    Fjelltrimmen varer fra 1. mai til 1. oktober.

    TellTur

    TellTur er friluftsrådenes elektroniske system for turregistrering (postkassetrim). Her kan du finne turmål og registrere resultatene dine. Her finner du mer infomasjon om TellTur i Meløy.

     

    Vandring i Meløy

    Vandring i Meløy er et prosjekt der målet er å merke 40 turløyper i Meløy etter nasjonal standard. Prosjektgruppa består av Espen Maruhn (Meløy Utvikling KF), Hans Haraldsen (plan- og kommunalteknikk, Meløy kommune) og Marlene Blomstereng Karlsen (folkehelserådgiver, Meløy kommune). Prosjektgruppa samarbeider med arbeidsgrupper i grendene i forhold til merking av stier og løyper i Meløy.

    Noen stier er godt merket fra før, men på mange vil det være behov for å etablere merking og å sette opp skilt. Vi har hentet inspirasjon fra arbeidet i STImuli-prosjektet i Bodø kommune og prosjektet "På tur i Hamsund rike". Vi inviterer lag, foreninger, skoler, barnehager, bedrifter og eventuelt andre frivillige til å være med i et samarbeid omkring merking av stier i sitt nærområde.

    Forutsetninger i prosjektet:

    • Avtale om tilrettelegging og merking av turstier mellom grunneier(-e) og kommune
    • Avtale om drift og vedlikehold mellom lag/forening etc og kommune
    • Tavler, merking og skilting av tre løyper i hver grend
    • Parkeringsplass

    I brosjyren "På tur i Meløy" står alle turene som skal være i "Vandring i Meløy". De fleste turene er ferdig skiltet, men arbeidet pågår enda. 

    Peak Meløy

    Peak Meløy er en 3-7 toppstur som årlig arrangeres i kommunen

    Utstyrssentaler

    Trenger du turutstyr for å komme deg ut på tur. Det finnes mange utstyrssentraler i kommunen der friluftsutstyr kan lånes enten gratis eller til en rimelig penge.

    Turkart Meløy kommune

    Kartet gir deg en god oversikt over turmulighetene i Meløy, med mange turløyper avmerka på kartet og turbeskrivelser i tekst og bilder på baksida. Du finner også informasjon om utleiehytter, vassdrag med fiskekortsalg, parkeringsplasser, severdigheter og mye mer.
    Vi anbefaler at kartet tas med når man skal ut på tur. Målestokken på kartet er 1:75 000. Kartet fås kjøpt for kr 100 hos Servicetorget, Meløy kommune, tlf. 75 71 00 00.

    Sist endret: 20.03.2024